Sana sunnuntaiksi: Mittelö autiomaassa

Ensimmäisenä paastonajan sunnuntaina kuulemme kirkon saarnatuolista seuraavan evankeliumin kohdan: Henki ajoi Jeesuksen autiomaahan.

Neljäkymmentä päivää hän oli autiomaassa Saatanan kiusattavana. Hän eli villieläinten joukossa, ja enkelit pitivät hänestä huolta. (Mark. 1: 12-13)
Kaikki synoptiset evankeliumit (Matteus, Markus ja Luukas) kertovat Jeesuksen mittelöstä autiomaassa paholaisen vastaan, mutta Markus tarjoaa kaikista ytimekkäimmän version. Siinä on kuitenkin, kuten kaikissa synoptisissa samat yhtenäiset tekijät: Pyhä Henki, Jeesus, autiomaa, kiusaaja, mittelön kesto ja enkelit.

Jeesuksen koetus alkaa saman tien kasteen jälkeen. Pyhä Henki, joka oli hetki sitten laskeutunut lempeästi kyyhkysen muodossa Jeesuksen päälle, ajoi hänet kauas asustuksista karuun autiomaahan.

Kiusaaja käytti tilaisuuden hyväkseen ja koetteli Jeesusta siinä toivossa, että saisi hänet jättämään koko pelastustehtävänsä väliin. Jeesus oli haavoittuvaisimmallaan ihmisyytensä takia. Toisin kuin Matteus ja Luukas, Markus ei mainitse yksitellen paholaisen esittämiä kiusauksia, mutta voimme olettaa niiden liittyneen samalla lailla ihmisten tarpeisiin, haluihin ja huoliin.
Jeesus kesti kaikki kiusaukset ja selvisi voittajana, joka on kannaltamme mitä onnellisin lopputulos. Meillä on Jumala ja Vapahtaja, joka tietää, miltä tuntuu olla ahtaalla ja kovien realiteettien ahdistamina. Häntäkin oli houkuteltu helpoilla ratkaisuilla vaikeisiin ongelmiin. Hän ei tyytynyt havaitsemaan kaukaa, miten ihminen kokee kiusauksia, vaan hän on ollut ihmisenä myös kiusausten kohteena.

Päivänevankeliumi myös kertoo Jeesuksesta huolta pitävistä enkeleistä. Raamatussa enkeli ei ole ainoastaan yliluonnollinen sanansaattaja ja auttaja, vaan joskus ihminen. Saamme olla auttavina enkeleinä heille, jotka elävät keskellä elämän autiomaata, erilaisten ahdistusten ja kiusausten ympäröimiä — kuuntelen, tukien mutta myös lohduttaen sanalla: Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan. (Hepr. 2: 18)

Pastori David Paski
Kuusankosken seurakunta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.