Kuolleita: Anssi Gardemeister 1939—2018

Kuolleita: Anssi Gardemeister 1939—2018

Kouvolan Lyseossa ja sen jälkeen Palomäen lukion ja Valkealan lukion musiikinlehtorina vuosina 1967—1999 toiminut Anssi Gardemeister jätti merkittävän pedagogin uransa lisäksi ison jäljen suomalaiseen hengelliseen musiikkiin niin säveltäjänä, sovittajana kuin muusikkona.

Hän voimansa hiipuivat 27. heinäkuuta Pohjois-Kymen sairaalassa.

Anssi Gardemeister valmistui musiikin opettajaksi Sibelius-akatemiasta vuonna 1964. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli lyhyen ajan musiikinopettajana Orimattilassa (1965—67) sekä Kotkassa kunnes sai Kouvolan kaupungilta musiikinopettajan viran, missä hän työskenteli eläkkeelle jäämiseensä 1999 asti. Gardemeister suoritti jatko-opintoja musiikissa ja pätevöityi musiikin maisteriksi.

Gardemeister tunnettiin tinkimättömänä ja innostavana pedagogina, joka kannusti oppilaitaan aktiiviseen musiikin harrastamiseen. Hän kokosi oppilaistaan muun muassa ns. salonkiorkesterin, joka soitti koulun juhlissa ja lakkiaiset kruunasi vuosia orkesterin Melartinin Juhlamarssi, jonka tahdissa ylioppilaat marssivat saliin.

Lukuisissa koulun juhlissa voitiin nauttia aktiivisen musiikinlehtorin työn jäljestä. Päätyönsä lisäksi hän opetti joitakin vuosia vuosina 1968—1973 pianonsoittoa myös Kouvolan musiikkiopistossa.

Leipätyönsä lisäksi Anssi Gardemeister toimi aktiivisesti hengellisen musiikin parissa Kouvolan helluntaiseurakunnassa. Hän oli jo 1960-luvulla organisoimassa tuohon aikaan melko harvinaista seurakunnan kuoron levytystä.

Vuosien mittaan Anssi Gardemeister sävelsi ja sovitti paljon hengellisiä lauluja. 1970-luvulla hän julkaisi kaksi laulukokoelmaa, joilla oli myös hänen omia sävellyksiään.

Gardemeisterin tunnetuin teos on Raamatun juhlavuodeksi 1992 valmistunut 17-osainen Biblia-messu, jota yhä edelleen esitetään eri puolilla Suomea. Kouvolassa sitä on esittänyt muun muassa Sonus-kuoro. Messu syntyi hengellisen inspiraation tuloksena parissa viikossa.

Anssi Gardemeister teki eläkkeelle jäätyään viimeisinä aktiivisina vuosinaan paljon yhteistyötä muusansa, puoliso Anne Gardemeisterin kanssa muun muassa Runovalkeiden runoilloissa. Bibliamessussa Anne Gardemeister luki usein tekstiosuudet.

Eläkevuosinaan Anssi Gardemeister liittyi Valkealan luterilaiseen seurakuntaan toimien 2000-luvun alussa kanttorina, kunnes jalkojen heikentynyt fysiikka ei enää sallinut kiipeämistä Valkealan kirkon urkuparvelle.

Anssi Gardemeisterin ura alkoi Kouvolassa vanhempien hankkimalla poljettavalla urkuharmonilla. Pojan musikaalinen lahjakkuus huomattiin jo varhain. Vanhemmilla oli nykyisen Kouvolankadun varrella tunnettu Myyryläisen kellosepänliike, jossa Anssikin työskenteli hetken aikaa. Ensimmäisen pianonsa Gardemeister hankki ensimmäisestä palkastaan.

Gardemeisteria jäivät kaipaamaan puolison lisäksi pojan perhe ja kaksi lastenlasta, joiden musiikkiharrastusta pappa seurasi viime vuodet ilolla ja mielenkiinnolla — pojanpojat jäivät kaipaamaan erityisesti papan kertomia jänniä juttuja.

Anssi Gardemeister siunattiin haudan lepoon Valkealassa perjantaina 10.8.

Reijo Vaurula

Anssi Gardemeisterin oppilas Kouvolan Lyseossa

Uusimmat uutiset