Sana sunnuntaiksi: Mitä yhteistä on Dallasilla ja Jerusalemilla?

Teksasin osavaltiossa, Dallasin kaupungissa Yhdysvalloissa on keskellä pilvenpiirtäjien täyttämää liikekeskustaa erikoinen puisto, Kiitoksen Aukio.

Puiston keskeltä löytyy erittäin kaunis kappeli, jossa vyölaukkuun sonnustautunut sukkasandaalituristi voi hiljentyä lakifirmassa työskentelevän pukumiehen rinnalla. Kappelin vierestä löytyy ainutlaatuinen alue, jolle on annettu erikoinen nimi: Court of all Nations — Kaikkien kansojen sisäpiha. Tämä vaikuttava sisäänkäyntialue ja tilataideteos on nimetty Jeesuksen aikaisen, Jerusalemin temppelin sisäpihan mukaan. Tällä kaikille kansoille tarkoitetulla sisäpihalla Jeesus menetti malttinsa.

Jeesus kaatamassa rahanvaihtajien pöytiä ja ajamassa ruoska kädessä kauppiaita pakoon temppelin sisäpihalta ei tunnu sopivan kiiltokuvamaiseen kuvaukseen maailmaa syleilevästä filosofista. Se maalaa ennemmin kuvan miehestä, joka on syvästi harmistunut kohtaamastaan toiminnasta. Eri puolilta maailmaa saapuvat ihmiset eivät pääse rukoilemaan ja hiljentymään, vaan kohtaavat aggressiivisia myyntimiehiä. Se ärsyttää Jeesusta ja saa hänet toimimaan.

Käy ilmi, että Jeesukselle temppeli ja sen merkitys ei ole yhdentekevää. Aihe on inspiroinut lukuisia maalauksia ja sen pohjalta on tehty jopa Fingerpori-sarjakuva.

Kirjoitukseni otsikko saattaa kuulostaa puujalkavitsin ensimmäiseltä osalta, mutta muistuttaa lopulta siitä, että ihmiset tarvitsevat paikkoja, jotka ovat irrallaan maallisesta arjen hyörinästä. Kun seuraavan kerran menet kirkkoon tai johonkin muuhun Pyhään paikkaan, pysähdy hetkeksi tutkimaan millainen olo sinulle siellä tulee.

Väitän, että Pyhän läsnäolo tekee ihmiselle hyvää.
Siunausta alkavaan syksyyn.

Tero Kajander
kehitysvammaistyön pastori

Luetuimmat

Kommentoidut