Sana sunnuntaiksi: Eikä kuolemaa enää ole

”Kirkkovuoden kamalin sunnuntai, Tuomiosunnuntai. Olisi jo ohi, niin saisi taas vuoden verran hengähtää.” Ajatus viimeisestä tuomiosta tuntuu puristavan selän seinää vasten. Paljastumisen pelko ja häpeä leikkivät irvokasta leikkiään sydämessä.

Kristuksen kuninkuuden sunnuntain evankeliumi (Matt. 25: 31 – 46) kuvaa aikojen lopussa takaisin tulevaa Jeesusta ja lopullisen tilinteon hetkeä. Ensimmäisen kerran Hän tuli avuttomana Joulun vauvana. Toisen kerran Hän tulee tavalla, joka ei jää huomaamatta. Alkaa kansojen jakaminen lampaisiin ja vuohiin. Tekeminen ja tekemättä jättäminen tulee esille. Kummassakin joukossa on ihmettelevä tunnelma. Kysytään samaa kysymystä: ”Milloin me näimme sinut, Jeesus, nälkäisenä, janoisena, kodittomana, sairaana tai alastomana?” Vastaus on aina. Aina, kun näitte toisen ihmisen, sellaisen, jonka hyväksi te teitte jotakin tai jätitte tekemättä.

Mutta hetkinen! Eikö tässä ole nyt joku väärinkäsitys? Ei kait meidän tekojemme perusteella pitänyt pelastua? Ei. Teot ovat merkki ja seuraus, ei syy. Raamatun viesti on hyvin selkeä. Jeesus ei tullut maan päälle tuomitsemaan, vaan antamaan elämän, yltäkylläisen elämän. Sellaisen, jota saamme kokea jo täällä ja kerran ihan täytenä siellä. Hyvän ja pahan tiedon puusta eläminen ei voinut tuoda elämää, vaan ainoastaan kuolemaa. Siksi Elämä itse tuli palauttamaan kuolleet osallisiksi Elämästä. Ja tässä on se tuomio. Kuolemaan tuomitut siirretään takaisin elämään.

Paavalille asia oli erittäin kirkas, kun hän kirjoitti roomalaisille, ettei mikään kadotustuomio kohtaa niitä, jotka ovat Jeesuksessa Kristuksessa. Se on olemista ja elämistä Rakkaudessa. Se on yhteyttä ikuiseen Isään Pojan kautta. Joka uskoo Poikaan, uskoo automaattisesti myös Isään ja Henkeen. Joskus on vaikea uskoa ja vielä vaikeampi luottaa. Silloinkin voi pyytää apua. Kun ei osaa, eikä oikein huvitakaan huomioida ihmisiä teidensä varsilla, voi juosta lapsen tavoin Isänsä äidillisen lempeään syliin. Siinä voi pyytää, että voisitko Isä rakastaa minua niin paljon, että siitä riittäisi rakkautta ja huomiota muillekin? Ja sitten Isä vain rakastaa. Ja silloin ei ole kadotustuomiota. Eikä kerran kuolemaakaan.

Sairaalapastori Kari Niemelä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.