Kuolleita: Aake Mäkelä 1931—2019 — Legendaarinen kelloseppä ja urheilija

Jussi Lopperi

Aake Mäkelä 1931—2019
Aake Mäkelä 1931—2019

Kelloseppä Aake Mäkelä nukkui pois Kouvolassa 17. toukokuuta 88-vuotiaana. Hän oli syntynyt Sippolassa 11. huhtikuuta 1931.

Myllykoskelainen Aake Mäkelä tunnettiin uutterana kelloseppänä ja takavuosien huippu-urheilijana koko Kymenlaaksossa ja laajemminkin. Hänen perustamansa kellosepänliike toimi Myllykoskella vuodesta 1954 ja nykyisellä paikallaan kylän keskustassa Kenraalintiellä viimeiset kuusi vuosikymmentä. Aake Mäkelä kellosepänliike lopetti toimintansa joulukuussa 2018.

Aake Mäkelä halusi työskennellä liikkeessään loppuun asti. Hänen mielityönsä oli vanhojen seinä- ja kaappikellojen korjaaminen. Suurta tarkkuutta vaativa työskentely ei loppunut päänvaivoihin eikä käsien vapinaan, vaan liikkumisen vaikeuksiin. Vuosi sitten hänen jalkansa eivät enää kantaneet, jotta mies olisi päässyt kotoaan muutaman sadan metrin päähän liikkeeseensä.

Pienellä tehdaspaikkakunnalla toimineen liikkeen ”kohtalonhetki” oli vuonna 2011, kun paperitehdas lopetti. Aake Mäkelä oli joskus todennut, että hän pyörittää liikettään niin kauan kuin tehdaskin pyörii. Tehdas lopetti, ihmisiä jäi työttömiksi, mutta kellosepänliike porskutti edelleen. Lähialueilta ja oikeastaan koko Etelä-Suomesta oli perinteinen seinä- ja kaappikellojen huolto ja korjailu loppunut lähes kokonaan. Aake Mäkelälle tuotiin kelloja korjattavaksi ympäri Etelä- ja Kaakkois-Suomea. Kelloseppäliikkeen lopettaminen vuoden 2018 lopussa herätti paikkakunnalla nostalgisia tunteita.

Aake Mäkelä oli maamme yleisurheilun huipulla 1950-luvun alussa. Hänen nimensä kuuluu siihen suomalaisten sprinttereiden joukkoon, jossa ovat Voitto Hellsten, Esko Inkala, Reino Siren. Myös saman aikakauden mailerit ja pitemmän matkan juoksijat, kuten Olavi Salonen, Pentti Rekola ja Jussi Rintamäki kuuluvat tähän kaartiin. Aake Mäkelän kilpailu-ura alkoi 16-vuotiaana piirinmestaruuskilpailujen 60 metrin juoksussa.

Entisen huippu-urheilijan leikekirjassa on kuva, jossa Kalle Kaihari ojentaa Aake Mäkelälle nuorten SM-pokaalin vuonna 1950 Tampereella. Samana vuonna hän edusti maatamme nuorten Suomen, Ruotsin ja Norjan välisessä maaottelussa, sai pronssia Kalevan kisoissa ja kolmannen sijan miesten Suomi-Ruotsi maaottelussa Tukholmassa.

Aake Mäkelä edusti Suomea kaikkiaan kahdeksassa maaottelussa vuosina 1950—56. Parista maajoukkue-edustuksesta piti kieltäytyä työesteiden takia. Hän oli voimakas ja roteva pikajuoksija hiilimurskaradoilla. Aake Mäkelä lopetti huippu-urheilu-uransa varsin nuorena eli vähän yli parikymppisenä. Hänen tulosluetteloonsa kertyi kuitenkin monia hienoja saavutuksia: kahdeksan maaotteluedustusta, kymmenen SVUL:n Uudenmaan piirin mestaruutta Hyvinkään vuosiltaan, 14 SVUL:n Kymen piirin mestaruutta. Myös omat ennätykset juoksu- ja kenttälajeista kertovat huippu-urheilijasta:100 m 10,8; 200 m 22,1; 400 m 50,2; 60 m 6,8; 200 m aidat 26,2 ;pituushyppy pikajuoksun sivulajina 684.

Aake Mäkelä ei kuitenkaan jättänyt urheilua 1950-luvun lopulla päättyneeseen huippu-urheilukauteen. Juoksuradat vaihtuivat ampumaratoihin ja myllykoskelainen teki pistoolissa mestaritason tuloksia. Sitten tuli keilailu mukaan kuvioihin, jolloin ampumaurheilu jäi. Aake Mäkelä ylsi keilailussakin aktiivivuosinaan huipputuloksiin ja -luokkiin. Keilailu jatkui veteraaneissa aina 80-vuotiaaksi asti.

Toisen kerran Aake Mäkelä pääsi valtakunnalliseen julkisuuteen marraskuussa 1999, kun hänen kauppaansa tuli naamioitunut aseellinen ryöstäjä. Pelkäämätön liikkeenharjoittaja taltutti ryöstäjän aseellaan. Muutama vuosi myöhemmin vastaavanlainen tapaus toistui ja Aake Mäkelä karkotti tämänkin hiipparin.

Aake Mäkelä jatkoi jokapäiväistä työtään viime vuoteen asti. Liike oli auki edelleen kuutena päivänä viikossa. Apunaan hänellä oli rakas ja huolehtivainen Raija-vaimo, joka vastasi päivittäisistä juoksevista asioista niin kotona kuin liikkeessäkin. Kelloseppä ei pitänyt vapaapäiviä eikä juuri lomiakaan. Kerran eräs asiakas kysyi, milloin hän viettää kesälomaansa. Aake Mäkelä vastasi, että joka lauantai kello 13 jälkeen. Silloin hän suuntasi Virolahdelle mökkeilemään ja kalastelemaan.

Aake Mäkelää jäivät Raija-vaimon lisäksi kaipaamaan neljä lasta ja 10 lastenlasta, kolme lastenlastenlasta ynnä laaja sukulaisten ja ystävien joukko.

Myllykosken Videokuvaajat teki Aake Mäkelästä palkitun dokumentin vuonna 2013.

Pentti Salin

Kirjoittaja on Aake Mäkelästä kertoneen dokumentin käsikirjoittaja.