Sana sunnuntaiksi: Jumalan asialla

Mikkelinpäivän Vanhan testamentin teksti kertoo, miten isänsä Iisakin siunaama ja matkaan lähettämä Jaakob käy yöpuulle (1. Moos. 28 10-17). Nukkuessa Jaakobin fyysiset silmät ovat kiinni, mutta hänen sydämensä silmät ovat auki.

Jaakob näkee ”unessa portaat, jotka ulottuivat maasta taivaaseen, ja Jumalan enkelit kulkivat niitä ylös ja alas”. Taivas koskettaa maata tavalla, joka ei avaudu järjelle, vaan uskolle. Enkeleiden ilmestyminen edeltää vielä suurempaa ilmestymistä. Jumala itse seisoo Jaakobin vieressä ja lupaa Jaakobille siunauksen, joka tulee siunaukseksi kaikille maailman kansoille.

Raamatussa enkelit eivät ole koskaan omilla asioillaan. Ne ovat aina lähettäjänsä asioilla. Nimeltä mainittujen enkelien nimetkin viittaavat toimeksiantajaan. Ylienkeli Mikaelin nimi tarkoittaa Kuka on kuin Jumala. Ylienkeli Gabriel ilmoitti Johannes Kastajan ja Jeesuksen tulevasta syntymästä. Gabriel tarkoittaa Jumalan voimaa.

Vanhan testamentin apokryfikirjoissa kerrotaan arkkienkeli Rafaelista, joka tarkoittaa Jumala parantaa. Kun Tobit ja Tobia haluavat maksaa Rafaelille saamastaan avusta, Rafael kääntää huomion lähettäjäänsä: ”En minä omaa hyvyyttäni tullut teitä auttamaan, vaan Jumala tahtoi minun tulevan. Häntä teidän pitää kiittää kaikkina aikoina, hänelle laulaa ylistystä.” (Tob. 12: 18)

Kävimme kesällä Altassa Revontuli-katedraalissa. Kirkkosalin takaosassa on kullatut Jaakobin portaat, jotka ulottuvat ylhäältä alas. Johanneksen evankeliumin alussa Jeesus näyttää viittaavan noihin portaisiin keskustelussa Natanaelin kanssa (Joh. 1:51). Jeesus lupaa, että Natanael ja kaikki, joiden sydämen silmät ovat auki, saavat nähdä taivaan avoinna ja Jumalan enkelien kulkevan ylös ja alas siinä, missä Ihmisen Poika on.

Kauan sitten Jaakob sai lupauksen siunauksesta, joka ulottuu kaikille kansoille. Lupaus täyttyi Ihmisen pojassa, Jeesuksessa. Enkeli Gabriel ilmoitti edeltä käsin, että taivaan ja maan yhdistäjä tulee. Jeesus tuli ja palautti sen yhteyden, mikä syntiinlankeemuksessa menetettiin. Taivas on auki, eikä mikään estä Jumalan rakkauden virtaa tähän maailmaan.

Kari Niemelä

sairaalapastori