Kuolleita: Anneli Sillanpää — Positiivinen, kannustava ja elämänmyönteinen opettaja

Anneli Sillanpää (o.s. Vinkki) 16.2.1948–30.8.2019.
Anneli Sillanpää (o.s. Vinkki) 16.2.1948–30.8.2019.

Tänk positivt!

Lehtori Anneli Sillanpää (o.s. Vinkki) menehtyi vaikeaan sairauteen 30.8.2019. Hän oli syntynyt 16.2.1948 Artjärvellä. Positiivinen, kannustava ja elämänmyönteinen ruotsin kielen opettaja Anneli jätti suuren surun sydämiimme.

Annelin työura alkoi Valkealan yläkoulussa 1973 ja sittemmin, kun Valkealaan perustettiin lukio 1976, hän aloitti kielenopetuksen lukiossa. Valkealan lukion oppilasmäärän kasvaessa Anneli työskenteli vakinaisena ruotsin ja saksan kielen vanhempana lehtorina vuodesta 1984 vuoteen 2012, jolloin hän siirtyi eläkkeelle.

Ruotsin kielen opetus oli kannustavaa, ja Anneli tekikin tätä työtä isolla sydämellä. Hänellä oli luontainen kyky ja kärsivällisyyttä paneutua heikommankin oppilaan asemaan.

Tavoitteet olivat myös korkealla niiden osalta, joilta opiskelu sujui. Anneli osasi innostaa ja avata uusia väyliä opiskelussa. Oppilaille syntyi myös halu suoriutua opiskelusta, kun he saivat siihen kannustusta. Tätä muistelen lämmöllä, ja näin tekevät monet muutkin Annelin opetuksessa olleet. Myös työtoverina Anneli tunnettiin koko työyhteisöä tukevana henkilönä.

Kielten opetuksen lisäksi Anneli oli luomassa lukioon kulttuuria, jossa näkyi myös suuri välittäminen nuorten kasvusta suvaitsevaisiksi kansalaisiksi. Valkealan lukio valittiin UNESCO-kouluksi, ja kansainvälisyyskasvatus oli lukion yksi painopistealue.

Lukio sai ystävyyskoulukseen Kuusalun Keskkoolin Virosta, ja tästä alkoi vilkas yhteistyö koulujen välillä. Tähän sisältyi oppilasvaihtoa ja opettajien vanhempien vierailuja puolin ja toisin.

Anneli aloitti Lucia-päivän viettoperinteen, ja tämä juhlallinen kulkue Lucia-neidon johdolla vieraili 25 vuoden ajan kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa.

Oppilaskunnan ohjaajana Anneli oli aloittamassa myös lukion itsenäisyyspäivän juhlaperinnettä. Oppilaskunta järjestää lukiolla itsenäisyyspäivän aattona vastaanoton opiskelijoille tanssiaisineen. Tämä perinne jatkuu yhä.

Opettajuuden ohella Anneli oli hyvin tärkeässä roolissa kotiseututyön vaalijana. Hän oli mukana niin kulttuurin kuin sivistyksen edistämisessä tuoden eloa koko Valkealan kyläyhteisöön. Tästä hyvänä esimerkkinä muun muassa Kuutinlahden konsertin järjestelyihin ja Valkealan historia III -kirjan tekemiseen osallistuminen.

Ystäviä kertyi monelta eri suunnalta, ja Annelista tuli tärkeä ystävä myös monelle entiselle opiskelijalle, joihin hän piti yhteyttä viimeiseen asti.

”Du lilla sparvöga flyg över ängarna, Dröm dina drömmar så länge du känner liv.”

SOILA KOUVONEN

Annelin entinen oppilas ja ystävä

Luetuimmat

Uusimmat uutiset