Sana sunnuntaiksi: ”Tehkää tietä Messiaalle”

Oletko tavannut ihmistä, joka sanoo suoraan, mitä hän ajattelee ihmisistä? Turhan selittelyn ja mielistelyn maailmassa tällaiset kummajaiset voivat olla hätkähdyttäviä kokemuksia. Millainen elämämme olisi, mikäli puhuisimme aina rehellisesti? Elämä voisi olla joskus jopa sietämätöntä.

Kolmas adventtisunnuntai on omistettu Jerusalemin temppelin papin pojalle, Johannes Kastajalle. Johanneksen välityksellä juhannus tulee lähelle joulua ja päinvastoin. Juhannus on saanut nimensä Johannekselta. Johannes, heprean kielen Joohaanaan tarkoittaa ”Herra on armollinen”.

Juuri Johannes tuli valmistamaan tietä Jeesukselle, raivaamaan esteet Messiaan tulon tieltä. Johannes kutsui ihmisiä kääntymään omilta teiltään Jumalan tahdon tielle, tunnustamaan pahat tekonsa ja katumaan niitä, ja tekemään parannusta pahoista teoista.

Johannes kehottaa itsekkäitä ja ahneita ihmisiä muuttumaan mieleltään, parantamaan tapansa. Usein hienot ja näyttävät julkisivut kätkevät sisäänsä tuskaa, itkua ja särkynyttä elämää.

Johanneksen kaste oli kääntymys- ja katumus, parannuskaste. Juuri Johannes kastaa Jeesuksen, joka puolestaan antaa oppilailleen, apostoleilleen, käskyn kastaa kaikki kansat hänen oppilaikseen.

Johanneksen kaste oli parannuskaste, mutta Jeesuksen asettama kaste on Hengen kaste, jossa Pyhä Henki annetaan ihmisille lahjana. Tässä kasteessa tullaan osallisiksi Kristuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta.

Profeettojen ennusteet täyttyvät juuri Johanneksen tulossa: Messias, Kristus, Vapahtaja on tulossa.

Messias, Kristus, Jumalan Poika, on läsnä Jumalan sanassa, sekä kasteessa ja ehtoollisessa. Johannes osoittaa Jumalan karitsaan, joka kantaa maailman synnin.

”Raivatkaa autiomaahan Herralle tie! Tasoittakaa yli aron Valtatie meidän Jumalallemme”, Jesajan kirjan 40:3 julistuksen mukaisesti.

Kari Lindberg

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.