Sana sunnuntaiksi: Kiitollisuus

Milloin olet viimeksi ollut kiitollinen jostain asiasta? Itse huomasin olevani kiitollinen ollessani uimahallissa vesijumpassa. Näinä talouden tiukkoina aikoina tämänkään mukavan virkistäytymispaikan olemassaolo ei ole suinkaan itsestäänselvää.

Ajatuksiini alkoi vaeltaa vieläkin laajempia kiitoksen aiheita. Oman maamme olot on yksi sellainen. Vaikka olemmekin pohjoinen pieni kansa, olemme onnistunneet rakentamaan demokraattisen hyvinvointivaltion. Täältäkin toki löytyy monia epäkohtia, joihin on syytä puuttua, mutta yleisesti ottaen asiat ovat Suomessa melkoisen hyvin.

Kun pyörittelin tätä kiitollisuusteemaa mielessäni, tyttäreni kertoi erään virren puhutelleen häntä. Virressä kiitetään vaikeistakin asioista. Hän on aina kokenut pimeän syksy-ja talvikauden hyvin koettelevaksi ajanjaksoksi. Kiitos sulle Jumalani -virressä kiitetään kuitenkin myös synkän syksyn raskaista hetkistä.

Siinä, että voi vaikeistakin asioista kiittää, on jotain merkillistä vai pitäisikö sanoa merkittävää. Eräs nyt jo tästä ajasta pois siirtynyt ystäväni kantoi vaikeaa sairautta mukanaan koko elämänsä ajan. Tuo sairaus oli tuonut hänen elämäänsä monenlaista hankaluutta, mutta silti hän koki sairauden tuoneen mukanaan myös siunauksen.

Kiitos sulle, Jumalani, armostasi kaikesta, jota elinaikanani olen saanut tuntea.

Kiitos sulle kirkkahista, keväisistä päivistä. Kiitos myöskin raskahista syksyn synkän hetkistä.

Kiitos sulle jokaisesta elämäni hetkestä. Kiitos päivän paistehesta niin kuin pimeydestä.

Kiitos sulle taisteluista, rististäkin, Jumalain. Kiitos, että aina muistat, autat mua tuskissain. (Virsi 341:1,3)

Mitä merkitystä sitten on kiitollisuudella? Se voi olla avain parempaan elämään. Sanotaan, että onnellinen on hän, joka ei sure sitä, mitä häneltä puuttuu, vaan iloitsee siitä, mitä hänellä on. Kiitollisuus on myös Jumalan huolenpitoon luottamista. Avilan Teresa sanoo, että kenellä on Jumala, häneltä ei puutu mitään. Yksin Jumala riittää.

Outi Heinonen
kappalainen
Anjalankosken seurakunta