Kuolleita: Kauko Ala-Turkia 1944–2020 – Rauhanturvaajaveteraani ja Kymenlaakson Sinibarettien perustajajäsen

Juhani Ala-Turkia

Kauko Ala-Turkia 17.11.1944-23.6.2020.
Kauko Ala-Turkia 17.11.1944-23.6.2020.

Anjalassa 17.11.1944 syntynyt, Kyproksen rauhanturvaajaveteraani, Kymenlaakson Sinibarettien perustajajäsen ja yhdistyksemme järjestötoiminnan Grand Old Man Kauko Ilmari Ala-Turkia nukkui ikuiseen uneen Kotkassa 23.6.2020. Yhdistyksemme nimi on ollut vuodesta 2007 alkaen Kymenlaakson Rauhanturvaajat.

Kauko vietti lapsuutensa ja nuoruutensa maatalon poikana ja joutui jo lapsena tekemään fyysisesti kovia maataloustöitä lomien aikana ja usein jopa koulupäivien jälkeenkin. Koulumatka päivittäin oli edestakaisin seitsemän kilometriä ja se tehtiin kävellen, pyöräillen tai hiihtäen.

Asevelvollisuutensa Kauko suoritti silloisessa Vaasan Rannikkopatteristossa 15.10.1964–12.5.1965 saaden kuukauden lyhennyksen palvelusajan lopussa valtion säästösyistä johtuen.

Matka Vaasasta Kouvolaan kesti tuolloin höyryjunalla 13 tuntia, joten normaalilla ”suntiksella” ei ehtinyt viikonloppuna käydä kotona. Kake sai sentään kolme pitempää kotilomaa palvelusaikanaan.

Asevelvollisuuden jälkeen Ala-Turkia toimi ennen Kyprokselle lähtöä vähän yli kuukauden teollisuusvartijana Enso-Gutzeit Oy:n Inkeroisten tehtaalla. Kyproksella Kauko palveli puoli vuotta 2. JK:n muonittajana Nikosian Omorphitassa 28.6.–29.12.1965 YKSP 3-4:n aikana. Tuolloin saarella oli suhteellisen rauhallinen tilanne ja muonitustehtävät sekä hankinnat saaren kreikkalaiselta puolelta sujuivat vaikeuksitta.

Kotiuduttuaan Kyprokselta Ala-Turkia pääsi keväällä 1966 Enso-Gutzeitin Inkeroisten tehdaspalokuntaan jossa toimi ensin palomiehenä 20 vuotta ja paloesimiehenä reilut parikymmentä vuotta siirtyen eläkkeelle 1.7.2008.

Kauko oli vuonna 1969 perustamassa Kymenlaakson Sinibaretit -yhdistystä ja toimi vuosina 1978–98 yhdistyksen sihteerinä. Sihteeriaikanaan hän oli kuusi vuotta Suomen Sinibarettiliiton hallituksen jäsen. Kake joutui hoitamaan 1980-luvulla jonkin aikaa sihteerin töiden lisäksi kolmea muuta tehtävää, kun kolme yhdistyksemme hallituksen jäsentä lähti YK-tehtäviin Libanoniin.

Ala-Turkia osallistui erittäin säännöllisesti Kymenlaakson Rauhanturvaajien lipunnostoihin Kouvolassa Kymen Lukon Itsenäisyyspatsaalla. 27.4 (Kansallinen veteraanipäivä), 29.5 (Kv. Rauhanturvaajien päivä) ja 24.10. (YK:n päivä). Viimeisen kerran näimme Kaukon lipunnostossa 29.5.2020.

Kaukon harrastuksiin kuuluivat lukeminen ja toimitsijan tehtävät urheiluseurojen- ja palokuntien kilpailuissa.

Hän on matkustellut 50–60 kertaa ulkomailla joista puolet venäjällä. Kake kiersi veljensä Juhanin kanssa vuosikausia ympäri suomea rauhanturvaajien kesäpäivillä ja oli aina valmis auttamaan veljeään Juhania maatilan kaikenlaisissa töissä.

Ala-Turkia on palkittu kymmenellä kunniamerkillä: YK-mitali Kypros, Nobel MR ja Pohjoismainen YK-mitali. Muut seitsemän kunniamerkkiä ovat reserviläisten, sekä palo- ja pelastustoimen ansioista.

Kauko siunattiin Anjalan kirkossa 11.7.2020 ja ex-puheenjohtajat Keijo Kouvonen ja Kalervo Seppälä laskivat Kymenlaakson Rauhanturvaajien kukkalaitteen, jonka jälkeen sinibarettiveli Juhani Kulhela soitti trumpetilla kunnianosoituksenaan kappaleen Il silenzio (Hiljaisuus).

Pienimuotoinen, mutta vaikuttava surujuhla, jonka päätteeksi kuusi Kaken lipunnostokaveria siniset baretit päässä ja kunniamerkit rinnassa kantoivat arkun alttarilta ulkona odottavaan autoon.

Sinne lähti Kaukomatkailija-Kauko, matkalle jolta paluulippua ei ole seuranaan saattoväen liikuttuneet katseet ja kiitollisen kaipaavat ajatukset.

Kaukoa jäivät kaipaamaan: lapset Antti, Enna, Esa-Veikko poikineen, veli Juhani, avovaimo Seija, sukulaiset, ystävät sekä rauhanturvaajaveljet ja -sisaret.

Kaukon muistoa kunnioittaen!

Kalervo Seppälä

Kirjoittaja on Kymenlaakson Sinibarettien ex-pj. Kaukon sihteeriaikana 1983–86