Kuolleita: Everstiluutnantti Olavi "Olli" Jokela, laskuvarjojääkärien johtaja ja toiminnanjohtaja (1930—2019)

Olavi Jokela 28.5.1930—1.4.2019.
Olavi Jokela 28.5.1930—1.4.2019.

Laskuvarjojääkärikoulun pitkäaikainen johtaja, everstiluutnantti Olavi (Olli) Jokela nukkui pois 1.4.2019 Haminassa. Hän oli syntynyt 28.5.1930 Hämeenlinnassa.

Nuoruutensa hän vietti Kaakonkulmalla Vehkalahdella ja Haminassa. Olli oli sotilaspoikana Mäntlahden suojeluskunnan poikaosastossa 1943—1944. Tältä ajalta jäi muistoksi pienen räjähdysonnettomuuden jälkeen amputoitu sormi.

Varusmiespalveluksen jälkeen hän jäi kesävänrikiksi Haminaan. Haminassa hän tapasi puolisonsa Kirstin, naimisiin he menivät 1952. Varusmiespalveluksen aikana Olli suoritti tarvittavan lukion oppimäärän iltaopintoina ja saatuaan myös muodollisen pätevyyden hakeutui Kadettikouluun.

Kadettikoulun hän kävi normaalia vanhempana 1959—1961. Hän toimi kadettikurssin 46 Perinteiden Isänä, oli kadettikersantti ja hänet palkittiin Kadettikoulun Kunniamiekalla.

Valmistuttuaan Kadettikoulusta Olli siirtyi Haminaan Kymen jääkäripataljoonaan ja 1966 laskuvarjojääkärikouluun Uttiin, suoritettuaan sitä ennen kantahenkilökunnan hyppykurssin. Vuonna 1972 hän sai siirron Kaakkois-Suomen sotilasläänin esikuntaan Kouvolaan mutta palasi jo 1973 takaisin Uttiin laskuvarjojääkärikoulun johtajaksi.

Kouvolassa hän oli kaupunginvaltuustossa 1977—1984 sitoutumattomien ryhmässä.

Johtajana Olavi Jokela oli karismaattinen, ihmisläheinen, empaattinen ja tehtävään sitouttava. Hänet tunnettiin vaativana mutta samalla reiluna ja huumorintajuisena esimiehenä ja työkaverina. Oikeudenmukaisuus ja kaikkien tasapuolinen kohtelu olivat hänelle tärkeitä.

Oma esimerkki hyppäämällä ensimmäisenä koneesta tai kymmenien kilometrien pituisten jalan siirtymisten johtaminen painava reppu selässä olivat hänelle tärkeitä ja luonteenomaisia.

Reserviin Olli siirtyi 1982. Hänen mietteitään siltä ajalta on edelleen kuultavissa ja nähtävissä Yle Areenassa ”Viimeinen hyppy”.

Reserviin siirryttyään hän toimi Haminassa reserviupseerikoulun oppilaskunnan kannatusyhdistyksen toiminnanjohtajana 1982—1993. Yhdistyksen tarkoituksena on tukea aatteellisesti ja taloudellisesti reserviupseerikoulun oppilaskuntaa.

Vapaa-ajan hän vietti mieluiten Kirsti-vaimonsa, lastensa ja heidän perheidensä kanssa itäisellä Suomenlahdella Tammion saaressa ”Kallula”-nimisellä tilalla. Kalastus, metsätyöt, veneretket ja talvella hiihto- ja moottorikelkkaretket sekä vanhan tilan rakennusten remontointi yhdessä perheen kanssa kuuluivat hänen harrastuksiinsa aina viime vuosiin saakka.

Ari Jokela

Olavi Jokelan poika

Heikki Siiropää

Perinteiden Isän Nuorempi Adjutantti