Sana sunnuntaiksi: Kaksi rukoilijaa

Luukkaan evankeliumin 18. luvussa Jeesus kertoo kahdesta rukoilijasta: ”Kaksi miestä meni temppeliin rukoilemaan. Toinen oli fariseus, toinen publikaani.”

Jeesuksen ajan fariseukset olivat arvostettuja kansan opettajia, jotka noudattivat tarkasti lain säädöksiä. Publikaanit puolestaan olivat halveksittuja riistäjiä, koska he keräsivät veroja Roomalle ja rikastuivat epärehellisin keinoin.

Temppelialueella toimitettiin päivittäin kaksi sovitusuhria, toinen varhain aamulla, toinen kello kolmelta iltapäivällä. Palvelukset alkoivat pyhäkön ulkopuolella alttarin edessä. Israelin syntien sovitukseksi uhrattiin karitsa, jonka veri pirskotettiin alttarille. Rukoukset keskeytti hopeatorvien ääni, symbaalien kalina ja psalmin luku. Silloin palvelusta toimittava pappi astui pyhäkön ulompaan osaan, jossa hän uhrasi suitsutusta. Tuolla hetkellä, kun pappi katosi sisälle rakennukseen, jumalanpalveluksen osallistujilla oli mahdollisuus lausua Jumalalle omat rukouksensa.

Kertomuksen fariseus rukoili temppelin etuosassa, jotta muutkin näkisivät hänet. Hänen rukouksensa oli omahyväistä kiitosta siitä, miten erinomainen ihminen hän oli, paljon parempi kuin muut kuolevaiset.

Publikaani sitä vastoin jäi seisomaan temppelin takaosaan, sivuun ihmisten katseilta. Publikaanin rukouksessa ei ollut puolta sanaakaan omaa kehua. Se oli pelkkä rukoushuokaus Kaikkivaltiaan puoleen: ”Jumala, ole minulle syntiselle armollinen!” Sanatarkasti rukous kuului: ”Jumala, sovita minut, syntinen!”.

Tarinan varsinainen uutispommi on Jeesuksen sanoissa, joilla hän arvioi näitä kahta rukoilijaa: ”Hän (=publikaani) lähti kotiinsa vanhurskaana, tuo toinen ei.” Se joka ajatteli olevansa muita parempi ja kelpaavansa Jumalalle, hylättiin. Se taas, joka ei ajatellut olevansa muuta kuin suuri syntinen, kelpuutettiin Jumalan lasten joukkoon.

Publikaanin rukous rohkaiskoon meitä tänäänkin kääntymään kaikissa asioissamme Jeesuksen, Jumalan Karitsan puoleen. Se, joka näin tekee, ei jää apua vaille.

Jari Nordman
Rovasti, Iitti

Luetuimmat

Kommentoidut