Sana sunnuntaiksi: Ihmisen käyttöohje

Kaksin käsin

Ihmisellä on kaksi kättä. Jeesus kiteytti Jumalan elämänohjeet molemmille käsille, kahteen muis-tettavaan asiaan. Rakasta Jumalaa koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi — rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Helposti muistettavaa, hienoa ja yksinkertaistakin.

Silti on hämmästyttävän paljon vain yksikätisiä ihmisiä. On niitä, jotka keskittyvät vain Jumalaan ja ovat siksi niin kömpelöitä. Itsestä tulee sellainen keskus, joka ajattelee, että juuri minulle (tai saman kristillisen ryhmän jäsenille) suodut erityiset Jumalan huomionosoitukset, huolenpito ja johdatus ovat merkki siitä, että olen erityisen lähellä Jumalaa.

Ja on niitä, jotka keskittyvät vain rakastamiseen ja unohtavat Jumalan; he usein uupuvat taakkansa alle. Heillä on paljon sydämen hyvyyttä ja lämpöä ja kykyä nähdä toisen hätä, mutta samalla he usein ammentavat itsensä tyhjiin herkkyydessään. He unohtavat, että suhde Jumalaan on lopulta jotakin varsin olennaista ihmisenä elämisessä ja että juuri tämän jumalasuhteen kautta meitä vahvistetaan sisäisesti, myös rakkauden tekoihin.

Täysillä

Sunnuntain evankeliumista (Matt. 22: 37-39) puuttuu maininta siitä, että jompikumpi käskyistä olisi toista tärkeämpi. Useinhan mieleen nousee muotoilu ”rakasta Jumalaa yli kaiken”, mutta Jeesus korostaa, että molemmat rakkauden suunnat, Jumala ja lähimmäinen, ovat yhtä tärkeitä.

Ehkäpä olennaista onkin tuo ilmaisu ”koko sydämestäsi, sielustasi ja mielestäsi”. Se tekee Jumalan rakastamisen mahdolliseksi. En voi eikä minun tarvitse rakastaa yli oman kykyni, persoonani, elämäntilanteeni. Rakastamisemme on väistämättä aina vajavaista. Elämä antaa rakastamiselle tahdin. Riittää, että tahtotila suuntautuu Jumalaan.

Ari Luomajoki
Valkealan seurakuntapastori

Uusimmat uutiset