Sana sunnuntaiksi: Katse Kristukseen

Kesällä tuli käytyä ystäväporukan kanssa kuuntelemassa Verdin sielunmessua Lemin kirkossa. Tuo Requiem esitettiin illalla. Kun siinä odoteltiin esityksen alkamista, ihmettelin miten kirkkasti ilta-aurinko valaisi kirkon alttaritaulua. Sitten hoksasin, ettei alttaritaulua valaissutkaan aurinko, vaan saarnatuolista siihen kohdistettu valonheittäjä. Alttaritaulussa itsessään oli melko synkät värit, ja aihekin oli raskas: Jeesus riippumassa ristillä. Lisäksi siinä ristin juurella oli surevia ihmisiä.

Katse kuitenkin väkisinkin viipyi ristiinnaulitussa, ja vähitellen minulle kirkastui se, miksi valo oli kohdistettu juuri siten. Meidän paikalla olleiden katse haluttiin ilmiselvästi kohdistaa alttaritauluun. Kun lisäksi kaikki teoksen esittäjät olivat takanamme urkuparvella, emme voineet katsoa heitä, vaan ristillä riippuvaa Jeesusta. Hänen piti olla keskipiste. Kaikkien huomion tuli keskittyä yksin Häneen.

Sielunmessu on kristillisen kirkon piirissä muotoutunut rukoussarja kuolleiden uskovien puolesta. Näihin rukouksiin lukuisat säveltäjät ovat tehneet sävelen. Sielunmessun syntymisen taustalla on Kristuksen paluun odotus. Kirkon alkuaikoina Hänen odotettiin aivan pian palaavan maan päälle, ja laittavan asiat kuntoon. Kun paluu kuitenkin viipyi, ja ihmisiä ehti kuolla, heidän puolestaan alettiin rukoilla. Heille pyydettiin ikuista rauhaa ja lepoa.

Myöhemmin sielunmessuun liitettiin myös viimeisen tuomion aineksia. Ymmärrettiin, ettei meillä ole mitään muuta pakotietä tuomion päivänä, kuin turvautuminen Jeesuksen sovitustyöhön. Niinpä Hänen ristinkuolemaansa vedotaan, ja anellaan armoa.

Rakas Jeesus, muista,
että juuri minun tähteni tulit maailmaan,
älä hukuta minua sinä päivänä.

Sinä etsit minua uupumukseen asti,
sinä lunastit minut ristinkuolemallasi;
pelasta minut, ettei suuri työsi olisi turha.

Siellä kirkon penkissä esitys teki ainakin minuun voimakkaan vaikutuksen. Taitavat laulajat olivat todella sisäistäneet esittämänsä sanoman. Maailma ei pysy aina. Kerran on tilinteon hetki. Ristin mieheen kohdistettu valo sai oivaltamaan, että Hänessä on ainoa toivo ja Hän on maailman valo. Nöyrä pyyntö ja kiitos nousivat sydämestä: Jeesus, armahda minua! Kiitos sovitustyöstäsi!

Siunattua adventtiaikaa!

Outi Heinonen
Kappalainen

Anjalankosken seurakunta

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.