Kuolleita: Leif Drockila (1954—2019) — Monien tuntema hevosmies innostui raveista laivalla työskennellessään

Satu Pitkänen

Leif Drockila.
Leif Drockila.

Luonto oli jo herännyt eloon ja kaikki kesän merkit olivat ilmassa, kun Kymijoen varrelta, Hiekkarannan tilalta, kuului surusanoma. Järjestömies, raviharrastaja ja hyvä ystävä, Leif Drockila, oli nukkunut pois.

Viesti tavoitti omaisten lisäksi laajan ystäväjoukon, jonka Leif oli hankkinut työn ja moninaisten harrastustensa ja yhteiskunnallisten tehtäviensä kautta.

Lefa, kuten häntä ystäväpiirissä kutsuttiin, oli syntynyt pienviljelijän poikana Pyhtäällä, jossa hän oli kiinnostunut puutarhan hoidosta ja kokkaamisesta. Kokin ammatti vei voiton ravintolapuolen painaessa vaa’assa enemmän. Äidinkielen mukaan hän valitsi ruotsinkielisen oppilaitoksen ja valmistui laivakokkilinjalta ensimmäiseen työpaikkaansa M/S Marellalla Naantali—Kapellskär-linjalla keväällä 1972.

Lehti-ilmoituksen perusteella hän hakeutui Sveitsiin hotelli- ja ravintolaharjoittelijaksi, jonne hän lähti juuri 18 vuotta täytettyään. Työhistoriansa Leif teki Silja Linen alaisuudessa baarimestarina, josta hän nousi työtovereiden kannustamana yhtiön pääluottamusmieheksi. Hän oli myös Suomen Merimies-Unionin pitkäaikainen jäsen ja varapuheenjohtaja. Eläkkeelle Leif siirtyi vuonna 2012.

Iitin Kirkonkylään Leif muutti aviopuolisonsa Tuija Pesosen kanssa vuonna 1994. Sieltä hän siirtyi Kymijoen varteen, nykyiselle Hiekkarannan tilalle, vuonna 2000.

Kuten työhistoriasta voi todeta, Lefa oli kiinnostunut yhteiskunnallisista tehtävistä. Iitin kunnanvaltuustoon hänet valittiin SDP:n edustajana vuonna 2005. Tässä tehtävässä hän vaikutti lähes loppuun saakka. Kunnanhallituksen toisena varapuheenjohtajana Leif toimi vuosina 2013—2017.

Kunnallisten luottamustehtävien lisäksi Leif teki pitkän uran myös Iitin Hevosystäväinseurassa, jonka johtokunnassa hän oli peräti 14 vuotta aikajaksolla 2000—2014.

Vaikka yhteiskunnalliset asiat kiinnostivatkin, hevoset olivat hänelle ylitse muiden. Kiinnostus hevosiin oli lähtöisin jo kotoa, mutta ensimmäisiin hevoskimppoihin hän liittyi työaikanaan laivalla. Omien laskujensa mukaan hän on ollut osakkaana yli 50 hevoskimpassa ja viime aikoina myös eri hevoskimppojen ansiokkaana vetäjänä. Iitissä Leif nousi lajissa näkyvään rooliin kasvattajana, kun hänet palkittiin Iitin Hevosystäväinseuran toimesta ”Vuoden 2005 Kasvattajana” hevosesta Fart-Pojken, jonka emänisä, Vauhti-Poika, oli yksi hänen elämänsä hevosista.

Ikimuistoisimman hetken hän koki vuoden 2013 Kuopion Kuninkuusravien seremonioissa, jossa hänen osaomistamansa Malkin voitti lähtönsä yli 20 000 silmäparin edessä. Lähes samaan ylsi hänen kimppahevosensa Celebrity Lanen voitto Kouvolan Kymi GP -päivänä 2018.

Lefan kimppahevosista Iitin Hevosystäväinseuran valitseman Vuoden Lämminveritittelin on saanut Vasa Sund, Valentin Laday ja Celebrity Lane.

Kimppahevosista oli Lefalle paljon iloa ja hän eli kiinteästi niiden mukana. Hänet tunnettiin rehellisenä ja määrätietoisena, mutta kaikessa tekemisessään myös positiivisena ihmisenä ja oli siksi erittäin pidetty henkilö. Hän piti kimpoistaan huolta ja löysi paljon hyviä ystäviä.

Hän käsitteli lähes vuoden kestävän sairautensa ihailtavasti toivoen vielä näkevänsä kesän suurtapahtumat kaviourilla. Ne tapahtumat haihtuivat kuitenkin Hiekkarannan tilalta 1. päivä kesäkuuta tulleeseen suruviestiin, mitä nyt surevat omaisten lisäksi erityisen vankka ja laaja ystäväjoukko.

Leif Drockilan muistotilaisuus pidettiin sunnuntaina 30. päivä kesäkuuta.

Hannu Backman