Kuolleita: Rakennusarkkitehti Kari Toppila 1942—2019

Kari Toppila 15.3.1942—24.3.2019.
Kari Toppila 15.3.1942—24.3.2019.

Pitkän ja tuloksekkaan työrupeaman Kuusankoskella, Kouvolassa ja laajemmaltikin tehnyt rakennusarkkitehti Kari Toppila kuoli synnyinkaupungissaan Tampereella 24.3.2019. Hän oli syntynyt 15. päivänä maaliskuuta 1942.

Kari Toppila valmistui rakennusarkkitehdiksi Tampereen teknillisestä opistosta 1968.

Kohta valmistumisensa jälkeen hän muutti vaimoineen Kuusankoskelle silloisen työnantajansa arkkitehti Aarne Heinon työasioiden mukana vetämään perustamaansa arkkitehtitoimistoa. Pian Heino jäi pois kuvioista ja Kari Toppila jatkoi työtä itsenäisesti. Myöhempinä vuosina toimisto kasvoi ja mukaan tuli useita arkkitehtejä, osa yhtiökumppaneina ja osa palkattuina.

Karin muutettua eläköidyttyään takaisin synnyinseuduilleen toimisto jatkaa edelleen kasvuhakuisena entisen yhtiökumppanin vetämänä.

Vaikka toimiston nimi ja yhtiömuoto matkan varrella muuttui, se tunnettiin aina ”Toppilan toimistona”. Kari Toppilan johdolla työala laajeni huomattavan monialaiseksi. Suunnittelutyö suuntautui paitsi asuntosuunnitteluun rakennusliikkeille ja yksityisille Kymenlaaksoon ja ulkopuolelle, myös suurteollisuuden ja pienempienkin yrittäjien tarpeisiin, liikelaitoksiin ja -tiloihin, kunnille ja yhteisöille sekä teknisesti vaativiin erikoissairaanhoidon tilatarpeiden suunnitteluun. Jopa kirkkojen saneeraustarpeisiin Toppilan toimistosta apua löytyi.

Karille tärkeimmät asiat maailmassa olivat perhe, vaimonsa Anja-Sirkku ja lapset Tiina ja Tero, lastenlapset sekä työ.

Sitten seurasivat ystävät, golf ja tennis, Saimaa ja mökkeily Puumalassa, purjehdus Turun saaristossa ja kauempanakin, kalastus Inarin kelopirtillä, rotarytoiminta, luonto ja linnut sekä moni muu harrastus, joiden ansiosta tuttavapiiri oli laaja. Matkailusta Toppilat saivat aina uutta virikettä työntäyteiseen elämään.

Reservin yliluutnantti oli myös suuri kulinaristi. Ystävät muistavat kaiholla vieläkin Toppilan uudenvuodenjuhlat aina uusiutuvine ruokalistoineen, ja saivat vielä muistoksi isäntäparilta kuvitetun vihkosen Pikkuravintola Sikarin päivällismenuista ja -resepteistä vuosilta 1977—2000.

Ei Kari Toppila viime vuosinakaan jättänyt oppimaansa ammattia. Vielä vähän ennen kuolemaansa hän hioi mieleisekseen vaimolleen ja itselleen hankkimansa uuden kodin Tampereen keskustasta.

Kari Toppilan erinomainen ammattitaito ja luonteva, kohtelias suhteutuminen kanssaihmisiin teki hänestä suositun ja pidetyn henkilön. Hän oli ystäviään kohtaan vilpitön ja avoin. Kari Toppila muistetaan empaattisena, isänmaallisena, iloisena ja myötäelävänä ihmisenä, työtoverina ja ystävänä.

Yrjö Luukko
Vesa Valtonen
Kirjoittajat ovat Kari Toppilan ystäviä

Luetuimmat

Kommentoidut