Kuolleita: Rauno Nuorivuori (1937—2019) — Rauhanturvaaja, laskuvarjojääkäri ja Utin legenda

Rauno Nuorivuori 6.11.1937—28.5.2019.
Rauno Nuorivuori 6.11.1937—28.5.2019.

Rauhanturvaaja, laskuvarjojääkäri, Utin legenda, kapteeni evp Rauno ”Rauski” Nuorivuori menehtyi kotonaan Kouvolassa 28.5.2019.

Rauski syntyi sotaveteraanin poikana ja vietti lapsuutensa maanpuolustushenkisessä ilmapiirissä terveiden elämäntapojen parissa. Hänen lapsuudenkotinsa sijaitsi nykyisen Kouvolan seurakuntakeskuksen paikalla.

Rauski liittyi alle kymmenvuotiaana kouvolalaisen Siniveikot-nimiseen partiolippukuntaan.

Kansakoulun jälkeen hän kävi Kouvolan mieskotiteollisuuskoulun, valmistuen konepuusepäksi. Isänsä työskenteli postissa ja Raunon ensimmäinen työ oli postinkantajana Kouvolassa.

Asevelvollisuuden hän suoritti silloisen 5. Prikaatin patteristossa Riihimäellä vapaaehtoisena. Asevelvollisuus sujui kiitettävästi kuin ennustaen jo tulevaa ammattisotilaan uraa. Hänet ylennettiin kersantiksi 1.5.1957 ja kotiutui 10.5.1957.

15.7.1957 Nuorivuori aloitti ammattisotilaan uran kersanttina Karjalan prikaatissa. Prikaatissa Rauskin ensimmäinen palvelusyksikkö oli ilmatorjuntakomppania, joka oli tavallaan luonnollinen jatkumo varusmiesajan kenttätykistökoulutukselle.

Rauskin suku oli musikaalista ja hänen isänsä sekä setänsä soittivat Rautatieläisten soittokunnassa, jossa Rauski aloitti myös soittamaan alle parikymppisenä.

Vuonna 1960 Nuorivuori valittiin kantahenkilökunnan ensimmäiselle laskuvarjojääkärikurssille. Valintaseula oli todella tiukka. Hakijoita oli 700, joista vain 14 hyväksyttiin kurssille. Rauski siirtyi 2.2.1962 Laskuvarjojääkärikouluun josta jo 1.9.1962 siirtyi myös Utissa toimivaan Kuljetuslentolaivueeseen.

Rauno oli vuonna 1963 perustetun Utin Laskuvarjokerhon perustajajäsen. Hänelle tuli siviili- ja sotilaslaskuvarjohyppyjä yhteensä noin 450. Erikoisuutena mainittakoon, että hän suoritti Ranskassa 1960-luvulla siviilihyppykurssin.

Kuljetuslentolaivueessa Nuorivuori toimi kouluttajana, esikuntakomppanian vääpelinä ja varuskunnan komendanttina.

YK:n rauhanturvajoukoissa Suezilla Rauski palveli 1.11.1973-—30.4.1974, YKSV1:ssä tiedustelualiupseerina Egyptin ja Israelin joukkojen linjojen välissä todella vaarallisissa olosuhteissa. Tuona aikana kuoli 3 ja haavoittui 12 suomalaista YK-sotilasta.

Nuorivuori siirtyi reserviin Kuljetuslentolaivueesta täysin palvelleena 30.6.1983.

Rauski ei sotilasuran jälkeen laakereilla levännyt, sillä 1.7.1983 siirtyi SPR:n, silloisen Kymen läänin, kokopäiväiseksi valmiuspäälliköksi. Hänellä oli kokemusta jo lentopelastuspalvelusta Utin ajoilta armeijasta ja sivutoimisena valmiuspäällikkönä SPR:ssä.

Rauski reippaana toiminnan miehenä kehitti myös SPR:n vapaaehtoisen pelastuspalvelun toimintaa, ja parhaimmillaan VaPePan joukoissa Kymen läänissä oli 11 000 koulutettua henkilöä. Näitä em. henkilöiden osaamista ja yhteistoimintaa harjoiteltiin viranomaisten ja joukko-osastokiltojen alueellisissa harjoituksissa.

Rauski kuului yli kymmeneen järjestöön jäsenenä ja aikaisempina vuosina myös johtokuntiin ollen myöskin aktiivisesti oli mukana kunniavartioissa ja lipunnostoissa.

Ansioistaan hänet on palkittu 22 kunniamerkillä ja pienoislippuja ja viirejä on yli kaksinkertainen määrä. Rauski teki aina mitä lupasi!

Utin Legendan, puna-, sini- ja vihreäbaretin, Rauskin muistoa kunnioittaen:

Kalervo Seppälä

Kirjoittaja on Rauno Nuorivuoren läheinen ystävä yli 50 vuoden ajalta.

Luetuimmat