Sana sunnuntaiksi: Johannes — edellä aikaansa ja Jeesusta

Juhannus on paitsi keskisen ihanan kesän ja Suomen lipun juhlaa, mutta myös Johannes Kastajan päivä. Johannes ja juhannus rimmaavatkin sopivasti toistensa kanssa.

Johannes syntyi iäkkäiden vanhempien lapseksi. Niin iäkkäiden, ettei lapsen saaminen enää ollut ajatuksissa. Tällaista taustaa vasten voisi kuvitella, että Johanneksesta olisi tullut hemmoteltu ihminen. Jopa vallan pilalle hemmoteltu. Omasta vaatekerrastaan — outfitistään — kuten nykynuoriso sanoo, ylen määrin huolehtiva, omiin asioihin keskittyvä ja ilmeisen hedonistinen tapaus.

Vaan ei, Johannes oli aivan toista maata.

Johannes Kastaja oli merkillinen mies. Johannes pukeutui jopa sen ajan mittapuuhun nähden vähän oudosti. Hänellä oli päällään kamelinkarvavaate. Eikä silti eletty lähestulkoonkaan enää luolamieskautta tai muuta eläimen nahkoihin pukeutumisen sesonkikautta. Johannes ei siis piitannut outfitistään tuon taivaallista. Mutta Johannes oli taatusti lookinsa kanssa luonnonmukainen.

Johannes kulki edellä aikaansa niin ikään ruoka-asioissa. Johanneksen ravintona Raamatun mukaan olivat näet heinäsirkat ja villimehiläisten hunaja. Liekö Johanneksen innoittamaa, vai mistä on mahtanut sirkansyöntibuumi tänä päivänä lähteä? Ravinnoksi hyvin kelpaavaa ja hunajahan on tunnetusti kovin terveellistä.

Johannes keskittyi tehtävään. Muut seikat olivat toissijaisia. Kaikki ainekset katastrofiin olivat olemassa, mutta Johannes tiesi, että hänellä oli itseänsä tärkeämpi missio. Hän oli olemassa muita varten.

Hän oli äänekäs totuudentorvi valikoivaan kuulemiseen taipuvaisille ihmisille. Hän kastoi ja valmisti ihmisiä, avasi tietä tulevalle armolle. Hän oli aikansa julkimo, tunnettu ja varmasti tunteita herättävä persoona. Silti Johannes ajatteli, ettei hän ole mikään eikä kukaan jälkeensä pian tulevaan Jeesukseen nähden.

Johannes innoittakoon meitä juhannuksen juhlijoita tänä vuonna. Innoittakoon hän meitä vaatimattomampaan elämään.

Innoittakoon hän meitä tekoihin, jotka kumpuavat rakkaudesta. Innoittakoon hän meitä kuuntelemaan ja kuulemaan Kolmiyhteisen Jumalan tahdon omassa elämässämme. Innoittakoon hän meitä raivaamaan tietä Jeesukselle. Siunatkoon Isä, Poika ja Pyhä Henki juhannuksesi!

Satu Leino, pastori, Kuusankosken seurakunta

Uusimmat uutiset