Kuolleita: Näyttelijä Rauni Jakobsson 1941 - 2017

Rauni Jakobsson 1941-2017.
Rauni Jakobsson 1941-2017.

Kouvolan teatterin pitkäaikainen näyttelijä Rauni Jakobsson menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen Kuusankoskella 28.12.2017.

26. marraskuuta 1941 Joensuussa syntynyt Rauni valmistui Suomen Teatterikoulusta vuonna 1966. Hän oli kiinnityksellä Vaasan Suomalaisessa Teatterissa vuosina 1966–67, Rauman Kaupunginteatterissa 1967–71, Joensuun kaupunginteatterissa 1972–75 ja Lappeenrannan kaupunginteatterissa19 75–76.

Kouvolan teatteriin Rauni siirtyi vuonna 1976, ja näytteli siellä eläkkeelle siirtymiseensä, vuoteen 2006 saakka. Näyttelijäyhdistyksen luottamustehtävien lisäksi hän toimi muun muassa Suomen Näyttelijäliiton valtuustossa 1970–80-luvuilla.

Uransa aikana Jakobsson esiintyi yli sadassa näytelmässä, joista hän itse mainitsee Kouvolan teatterin 50-vuotishistoriikissa muun muassa Riitta Kokkosen roolin näytelmässä Viimeiset kiusaukset ja postimummon roolin Jotunin Savu-uhrissa. Monet muistavat hänet myös 1980–90-lukujen taitteessa esitetyistä Naisten juttu- ja Naisten juttu 2 -esityksistä.

Hänen viimeiseksi työkseen ennen eläkkeelle jäämistä jäi Elvin rooli Pirjo Toikan kirjoittamassa komediassa Mustikkapaikka. Tuonkin jälkeen hän esiintyi vielä Kouvolan Teatterissa komediassa Yövieras (2007) ja farssissa Sukuvika (2009). Viimeisen teatterivierailun Rauni teki Lappeenrannan kaupunginteatterin Mummo-näytelmässä 2016.

Ihmisenä Rauni oli avoin, rehellinen ja huumorintajuinen. Hänellä oli laaja kulttuurin ja sivistyksen tuntemus. Hän rakasti kirjallisuutta, kuvataiteita, historiaa ja klassista musiikkia. Hän kuului vuosikausia elokuvakerho Edwiniin ja vieraili Sodankylän elokuvafestivaaleilla sen alkuajoista lähtien.

Raunin suuri intohimo olivat kielet. Erityisesti hän rakasti omaa äidinkieltään ja vaali sen oikeakielisyyttä. Yksi hänen lempiteoksistaan oli Kalevala.

Hän kävi aikuisiällä opintomatkalla Pariisissa ja opiskeli ranskan kielen. Lisäksi hän ylläpiti ruotsin-taitoaan lukemalla päivittäin Huvudstadsbladetia.

Rauni tiedosti vahvasti sen, että ihmisen täytyy pitää huolta kehostaan ja mielestään, ja hän teki tavoitteellisesti töitä sen eteen. Hän oli sinnikäs arkiliikunnan puolestapuhuja ja kävi lähes päivittäin uimassa, vesijuoksemassa tai tarpomassa tuntikausia lähimetsissä.

Hänelle oli kunnia-asia päästä liikkumaan paikasta toiseen pyörällä, kävellen tai julkista liikennettä hyödyntäen. Raunin ovet olivat aina avoinna hänen laajalle ystävä- ja tuttavajoukolleen sekä sukulaisille.

Hän oli aina valmis auttamaan apua tarvitsevia ja puolustamaan heikompia. Pienikokoiseksi naiseksi hänellä oli valtavan suuri sydän ja hersyvä nauru.

Viimeistä jouluaan Rauni vietti totuttuun tapaan näyttelijäkollegansa perheen parissa. Läheiset muistavat häntä keskenään hiljaisuudessa. Sukulaisten ja ystävien lisäksi Raunia jäivät kaipaamaan lukuisat entiset työtoverit.

 

Katja ja Veli-Matti Karén, pitkäaikaiset ystävät

Mervi Ihalainen, Kouvolan teatteri, talouspäällikkö

 

Kouvolan Sanomat ottaa vastaan muistokirjoituksia, joita julkaistaan sekä printissä että verkossa Elämänkaari-palstalla.

 

 

 

 

 

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.