Kuolleita: Valtiotieteen ja kauppatieteen tohtori Pertti Hartikainen 1939–2020

Pankinjohtaja, valtiotieteen ja kauppatieteen tohtori Pertti Hartikainen kuoli syöpäsairauden uuvuttamana 80-vuotiaana Kouvolan Villa Apilassa 24. syyskuuta 2020.

Isämme syntyi ja vietti nuoruutensa Töölössä. Nuorena valtiotieteen maisterina alkanut työura Kansallis-Osake-Pankissa kuljetti hänet Helsingistä Mäntsälän ja Lahden kautta vuonna 1973 Kouvolaan, jossa hän asui elämänsä viimeiset 47 vuotta. Pankinjohtajana hän eteni lopulta KOP:n Kaakkois-Suomen yrityspankin johtotehtäviin.

Isä korosti kaikilla elämänaloilla joukkuepelin tärkeyttä. Se olikin hänelle erittäin luonnollista entisenä huippujalkapalloilijana ja -jääkiekkoilijana HIFK:n, HJK:n ja Helsingin Susien riveissä. HIFK:n tähtirintapaidassa hän voitti jalkapallon Suomen mestaruuden ja jääkiekon SM-pronssin. Aktiiviuran loputtua silmävammaan hän jatkoi toimintaansa jalkapallon parissa mm. Lahden Reippaan ja Kouvolaan muuttaneiden Susien luottamustehtävissä sekä ikämiespeleissä. Ja olihan hän tuttu näky kentän laidalla myös meidän poikien peleissä ja kisoissa.

”Vox audita perit, littera scripta manet” – puhuttu sana häviää, kirjoitettu teksti säilyy. Tätä ajatusta seuraten isä päätti vuonna 1995 pankista eläkkeelle jäätyään keskittyä tieteelliseen tutkimukseen, joka piti hänet terävässä henkisessä vireessä läpi eläkevuosiensa. Määrätietoinen työ palkittiin niin valtiotieteen kuin kauppatieteen tohtorin arvoilla. Kolmaskin väitöskirja oli pitkällä, kunnes heikentynyt terveys ei enää mahdollistanut sen loppuun saattamista.

Isä oli sydämeltään isänmaan mies. Reservin majuriksi lopulta ylenneenä hän osallistui aktiivisesti reserviläistoimintaan, josta hänet palkittiin mm. Suomen Reserviupseeriliiton korkeimmalla ansiomerkillä, kultaisella ansiomitalilla soljen kera. Myös talvi- ja jatkosodan taistelutantereille yhdessä Matti Jaatisen ja Ilmari Lindbergin kanssa järjestetyt uraauurtavat veteraani- ja reserviläismatkat saavuttivat suurta suosiota. Maanpuolustustyön ohella toiminta Konstantinus Suuren Ritarikunnassa, Lions-klubissa ja Nuorkauppakamarissa oli isälle merkityksellinen osa vapaa-aikaa.

Isä sai viettää Liisa-äitimme kanssa vielä 56. yhteisen hääpäivän 12. syyskuuta. Kakkukahvien aikana äidille lausutut sanat ”Sinä olet minulle se kaikkein tärkein” painuivat syvälle paikalla olleiden mieliin.

Isän oikeudenmukaisuuteen ja laajakatseisuuteen perustunut arvomaailma viitoitti meidän lasten elämänpolkuja kouluvuosina ja niiden jälkeen. Myös muut Pikku-Palomäen takavuosien nuoret ovat muistelleet lämmöllä Perttiä, jonka kanssa oli helppo tulla juttuun.

1980-luvulla hankittu vapaa-ajan talo Hillosensalmella muodostui ukin, mumin, meidän ja perheidemme mieluisaksi kohtaamispaikaksi, jonka perinnön jatkaminen hänen pois mentyään oli isälle hyvin tärkeää. Sitä perintöä seuraavat sukupolvet kantavat eteenpäin, samoin kuin isän henkisenä perintönään jättämiä arvokkaita elämänohjeita.

Kari, Timo ja Mikko Hartikainen,

Pertin pojat