Kuolleita: Rehtori Helli-Maija Merenmaa 1924—2019

Helli-Maija Merenmaa 5.10.1924—22.1.2019.
Helli-Maija Merenmaa 5.10.1924—22.1.2019.

Helli-Maija Merenmaa kuoli 22.1.2019 Lahdessa 94-vuotiaana. Hän oli syntynyt Terijoella 5.10.1924 kolmilapsisen perheen esikoisena. Perheen isä menehtyi vakavaan sairauteen lasten ollessa vielä alle kouluikäisiä.

Nuori leski ja hänen kolme tytärtään muuttivat Kuolemanjärveltä silloiseen Kouvolan kauppalaan. Kauppalasta ympäristöineen oli muodostunut eräänlainen sukulaisten turvaverkosto. Yhtenä tärkeänä osanaan oli Valkealan pappila ja sen kirkkoherrana toiminut lanko, lääninrovasti Julius Utriainen — kaikille suvun jäsenille tuttu Juki-setä —, joka perheineen oli varmasti suurelta osaltaan, kodin perinnön lisäksi, omiaan vaikuttamaan myös nuoren Helli-Maijan vakaumuksen ja elämänarvojen kehittymiseen.

Helli-Maija Merenmaan koulutie oli poikkeuksellinen: se kesti kaiken kaikkiaan 55 vuotta, suurimmaksi osaksi samassa koulussa. Hän on itse kuvannut eläkehaastattelussaan Kouvolan Sanomissa elämäänsä tavallaan aika "yksitoikkoiseksi", tosin myönteisessä mielessä.

Koulupolkunsa hän aloitti seitsemänvuotiaana silloisessa Kouvolan kansakoulussa, sittemmin Kankaan koulussa. Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Kouvolan Lyseosta, oltuaan ylioppilastyttönä vuoden kansakoulutarkastajan lähettämänä sijaisopettajana Lemillä ja opiskeltuaan opettajaksi Jyväskylässä, hän palasi Kankaan kouluun. Ensin opettajaksi, sitten johtajaksi ja vuodesta 1978 rehtoriksi. Tästä virasta hän jäi ansaitulle eläkkeelle kevätlukukauden päättyessä 1986.

Hän oli pidetty, arvostettu, muttei koskaan pelätty, kasvattaja, kollega ja esimies. Omien sanojensa mukaan hän oli omille oppilailleen jo " mummo" , koska tunsi monien vanhemmat ja isovanhemmatkin.

Helli-Maija Merenmaata pyydettiin mukaan myös kunnallispolitiikkaan, ja hän otti haasteen vastaan. Hän istui kokoomuksen edustajana useampia kausia sekä kaupunginvaltuustossa että kaupunginhallituksessa.

Rakkaimmaksi harrastuksekseen hän nimesi seurakunnan, jossa hänellä oli niin ikään useita merkittäviä luottamustehtäviä sekä paikallisesti että valtakunnallisesti. Tärkeä henkireikä ja latautumispaikka oli kesämökki Lovasjärven rannalla Tuohikotissa.

Helli-Maija Merenmaa ei koskaan perustanut omaa perhettä. Hänen näkemyksensä mukaan kuitenkin sisaret ja heidän lapsensa perheineen olivat hänenkin perhettään. Myös heille hän oli aina itsestäänselvästi perheen jäsen.

Viimeisiksi vuosikseen hän muuttikin hänelle niin rakkaasta Kouvolasta Lahteen ollakseen lähempänä omaisiaan. Häntä kaipaamaan jäivät jo ennen häntä edesmenneiden sisarten lapset, lapsenlapset ja lapsenlapsenlapset sekä muut sukulaiset, jotka kaikki muistamme hänen toimeliaan ja valoisan olemuksensa sekä aina apuun valmiin käsiparinsa.

Marja-Liisa Starckjohann
asianajaja emerita
Helli-Maija Merenmaan sisarentytär ja kummitytär

Luetuimmat