Kaupallinen yhteistyö | Kouvolan Sanomat

Röttelöstä kuoriutui helmi

Uutistoimittajan tärkein tehtävä on palvella lukijoita. Juttuaiheet ovat yleensä toimittajien omia bongauksia toreilta ja turuilta, mutta hyvin usein hyvät vinkit tulevat lukijoilta. Sutisen kaupan tarina Kuusankoskelta on hyvä esimerkki siitä, miten lukija voi vaikuttaa lehden sisältöön.

Röttelöstä kuoriutui helmi

Sutisen vanhan kauppiasperheen lehtijuttu sai alkunsa lukijoiden tekstiviesteillä lähettämistä Napakoista. Kuusankosken keskustassa tehdään parhaillaan remonttia. Valtakadun varrella sijaitsevan vanhan kaupan kohtalo kiinnosti Napakoiden tekstiviestittelijöitä. Heidän mielestään vanha rötiskö saisi kadota katukuvaa rumentamasta.

Ryhdyin selvittämään, kuka kaupan omistaa. Kaupunki se ei ollut. Olin hetken aikaa väärillä jäljillä, koska Kuusankoskella on aikoinaan toiminut kaksi merkittävää kauppiassukua. Oikeille jäljille pääsin lopulta kaupungin kiinteistörekisterin avulla. Selvisi, että Sutisen kaupan omistaa perikunta yhdessä konkurssiin menneen rakennusyhtiön kanssa. 

Kun juttu ilmestyi, se herätti lukijoiden muistot. Joku lukijoista oli hakenut sieltä munkkeja koulun välitunneilla. Toiset muistelivat tuoksuja ja tuotteita, joita sekatavarakaupassa myytiin. — Johanna Tenovirta

Kuusankoski-seuraltakin kysyin, mitä he tietäisivät kaupan historiasta. Etsin myös Kuusankoskea käsittelevistä artikkeleista tietoa. Löysin yhden perikunnan jäsenen puhelinnumeron ja sain häneen yhteyden. Vyyhti alkoi purkautua.

Suvulla on ollut merkittävä rooli Kuusankosken liiketoiminnan historiassa 1930-luvulta aina 1990-luvun loppupuolelle saakka. Sain perikunnalta lainaksi leikekirjan, joka käsitteli Valtakadun liikkeen vaiheita. Lisäksi kaupasta löytyi upeita vanhoja kuvia. Haastattelin viimeiseksi jääneen kauppiaan leskeä, joka oli ollut itsekin liiketoiminnassa mukana. Lisäksi kuulin arvokkaita muistoja tyttäreltä, jonka lapsuuteen kauppa liittyi läheisesti.

Museoviraston mielestä rakennuksen saa purkaa. Sitä toivovat myös rakennuksen omistajat. Huonoon kuntoon päässyt liiketila on surullinen näky katukuvassa.

2401-Johanna-Tenovirta-_8_verkkoon.jpg

Kun juttu ilmestyi, se herätti lukijoiden muistot. Joku lukijoista oli hakenut sieltä munkkeja koulun välitunneilla. Toiset muistelivat tuoksuja ja tuotteita, joita sekatavarakaupassa myytiin.

Vanhan rötiskön purkamiseen liittyvästä perusuutisesta syntyi lopulta historiallinen helmi. Toivottavasti se vastasi myös niihin kysymyksiin, joita lukijat miettivät rakennuksen kohtalosta.

Johanna Tenovirta
Kouvolan Sanomien verkkotoimittaja

Tiesithän?

Tilaajana voit lukea myös verkossa ja mobiilissa Kouvolan Sanomien päivittäiset sisällöt, paikalliset puheenaiheet sekä paperilehden näköisversion.

Tilauksesi sisältää rajattoman lukuoikeuden digisisältöihimme, joten voit nauttia jopa sadasta vain tilaajille suunnatusta artikkelista kuukaudessa. Kouvolan Sanomien lisäksi saat Etelä-Saimaan, Kymen Sanomien, Länsi-Savon ja Itä-Savon digisisällöt käyttöösi. Tutustu ja aktivoi digi käyttöösi osoitteessa kouvolansanomat.fi/tutustu