Kaupallinen yhteistyö | Prisma Kouvola

Lähiruoassa maistuu tuoreus ja paikallisuus - näin tuotetaan lähiruokaa Kouvolassa

Risto Peltolan leipomossa leipä tehdään niin kuin se on aina tehty: perinteitä kunnioittaen ilman lisäaineita taikinajuureen, kertoo yrittäjä Pulla Peltola.

Puurin kanalan, Risto Peltolan leipomon ja Palvilihan tuotteissa maistuu paikallisuus ja perinteet. Kouvolan Prisman lähiruokamarkkinoilla pääsee tutustumaan lähiruokaan ja sen tuottajiin.

Taikinakone jurnuttaa aamuyön varhaisina tunteina Risto Peltolan leipomossa Kouvolan Alakyläntiellä. Ensimmäiset tuoreet, lämpimät leivät ehtivät kauppoihin jo ennen aamukahdeksaa.

Risto Peltolan leipomossa leipä tehdään niin kuin se on aina tehty: perinteitä kunnioittaen ilman lisäaineita taikinajuureen, kertoo yrittäjä Pulla Peltola.

Leipomossa paistetaan perinteistä ruis-, kaura- ja ohraleipää. Leivät tehdään taikinajuureen ilman mitään lisäaineita tai rasvaa.
- Salaisuus on se, ettei ole mitään salaisuutta. Leipä tehdään niin kuin se on aina tehty, vanhan ajan tapaan, hymyilee yrittäjä Pulla Peltola.

Yrityksen juuret johtavat sotavuosiin, jolloin nykyisen yrittäjän mummo leipoi leipää naapureille Utin Kuivalassa. Moni työvaihe tehdään edelleenkin käsin: taikinapalojen nosto paistovuokiin ja uuniin, jäähdytykseen ja lopulta omaan pussiinsa.
- Tärkein ero entiseen aikaan on se, että nykyisin yhä useampi leipä myydään valmiiksi siivutettuna, Peltola kertoo.

Palvilihassa on palvattu lihaa samalla tavalla jo 40 vuoden ajan, kertoo Palvilihan toinen yrittäjä Ville Ruuda. Palvaamossa poltetaan leppähalkoja viikoittain yhden motin verran.

Peltolan mukaan paikallinen leipomo on pärjännyt isojen valtakunnallisten leipomoiden puristuksessa hyvin keskittymällä omiin, laadukkaisiin tuotteisiin.
- Maku ratkaisee aina lopulta asiakkaan valinnan, Peltola sanoo.

Leppähalot maustavat aidon palvilihan

Metriset leppähalot kolahtelevat palviuunin syövereihin korialaisen Palvilihan tiloissa. Lämmitysurakka on alkanut aamupäivällä, jotta 15 tunnin palvauksen vaativat lihat pääsevät yöksi muhimaan uuniin.

Ville Ruudan ja Heidi Linnalan luotsaamassa Palvilihassa lämmitetään palviuunia kaksi tai kolme kertaa viikossa. Viikon aikana halkoja palaa yhden motin verran.
- Palvikinkkua on tehty samalla tavalla jo 40 vuoden ajan. Leppä antaa lihalle aidon maun, Ruuda kertoo.

Palvilihan lisäksi yritys on tunnettu makkaroistaan, joita löytyy valikoimista yli kymmentä eri makua ja lajia. Vuosittain valikoimiin pyritään saamaan yksi uusi maku lisää.
- Nyt suunnitteilla on makkara, jossa maistuu sinappi ja paahdettu sipuli, Ruuda paljastaa.
Hyvän makkaran tunnistaa Ruudan mukaan lihaisasta suutuntumasta: kun makkaraan käytetään laadukasta lihaa, se voidaan jättää karkeammaksi.

Puurin kanalassa kanojen elämä on mahdollisimman lähellä niiden luontaista elämäntapaa. Isännän Ari Puurin mukaan kanalassa käydään vähintään kolmesti päivässä tarkistuskierroksella.

Palviliha on ollut kahden perheen omistuksessa. Ruuda ja Linnala tulivat jatkamaan isiensä työtä noin 1,5 vuotta sitten.
Ennen kotiinpaluuta Ruuda ehti olla muutamia vuosia keittiömestarina pääkaupunkiseudulla. Hän kertoo suhtautuvansa ruokaan intohimoisesti ja pitävänsä sitä ennen kaikkea käsityöläisammattina.
- Jokainen tuote pitää tehdä niin, että sen haluaisi itse syödä.

Onnellisen kanan tuntee äänestä

Puurin kanalassa Kouvolan Kiehuvassa käy tasainen kaakatus. Ruskeiden ja valkoisten kanojen seassa tepastelee ylväänä muutamia kukkoja, jotka kiekaisuillaan muistuttavat olemassaolostaan ja pitävät lauman rauhallisena.

Tilan isännän Ari Puurin mukaan kanalan äänimaailma on merkki kanojen onnellisuudesta.
- Hoitaja tunnistaa jo äänen perusteella, kun eläimet ovat tyytyväisiä. Onnelliset kanat eivät myöskään säiky hoitajaansa.

Puurin lattiakanalassa on tällä hetkellä noin 6000 munivaa kanaa ja 2000 nuorikkokanaa, jotka aloittavat munintansa puolen vuoden iässä.

Ari Puurin mukaan kananmunasta voi maistaa ja nähdä, millaisissa oloissa kana on elänyt ja millaista ruokaa se on syönyt: hyvin hoidettu kana munii maukkaita munia.
Puurin kanat saavat kulkea kanalassaan vapaasti, kuopsutella lattialla olevia kuivikkeita, munia erillisiin pesiin ja nousta orrelle tarkkailemaan muiden kanojen touhuja. Ruokana on muun muassa lähialueen viljelijöiden viljelemää ohraa ja kauraa.
- Niiden elämä on mahdollisimman lähellä kanan luontaista elämäntapaa, Puuri kertoo.

Eurooppaa muutama viikko sitten kuohuttanut myrkkymunaskandaali korostaa Puurin mielestä kaiken kotimaisen ruoan merkitystä.
- Suomessa kuluttaja saa tarkalleen tietoonsa, missä ja miten ruoka on tuotettu. Sitä kannattaa arvostaa, Puuri muistuttaa.

Prisma Kouvola
Tommolankatu 9
45130 Kouvola

Lähiruokamarkkinat Kouvolan Prismassa 13.10.2017 klo 10 - 17

Mukana lähiruokamarkkinoilla ovat Inka Paahtimo, Kouvolan Lakritsi, Puurin Kanala, Korian Palviliha, Reittisen Kotileipä, Polven Juustola, Kymen Lihatukku, Kotkan Lihatukku, Hoviruoka, Hyvämäen mehustamo, Peltolan leipomo, Korian leipomo, Jalon mylly, Kasslink, Viiniverla, Keskitalon maatilaleipomo, Kalamestari Pentti Snygg sekä Tuomon Luomu.