Kaupallinen yhteistyö | Kauppakeskus Veturi / Citymarket Kouvola

Kouvolan Citymarketin kauppias Lasse Keränen ei tiedä, mistä halu ryhtyä kauppiaaksi syntyi — Sen hän kuitenkin tietää, että se oli yksi elämän parhaimpia päätöksiä

Kymenlaaksolaiset ovat Keräsen mielestä mukavan avoimia ja tulevat antamaan niin hyvää kuin huonoakin palautetta.

Pankkiura Helsingissä sai jäädä, kun Lasse Keränen päätti alkaa kauppiaaksi. Nyt hän pyörittää yhdessä vaimonsa Mia Keräsen kanssa Kouvolan Veturissa K-Citymarketin elintarvikepuolta.
Pankkiura Helsingissä sai jäädä, kun Lasse Keränen päätti alkaa kauppiaaksi. Nyt hän pyörittää yhdessä vaimonsa Mia Keräsen kanssa Kouvolan Veturissa K-Citymarketin elintarvikepuolta.

Lasse Keränen ei kymmenen vuotta sitten tiennyt mitään hämäläisestä Akaasta, josta hänelle oli tarjottu kauppiaan paikkaa. Kun hän astui K-Supermarket Akaan ovista sisään, sydämessä läikähti.

— Ei tarvinnut enää miettiä, vaan sanoin heti mielessäni kyllä: tämä tuntuu omalta paikalta, muutamme perheen kanssa Tuusulasta tänne ja tästä tulee ensimmäinen oma kauppani, Keränen kertoo.

Viime kesäkuussa Keränen oli samanlaisen tilanteen edessä. Kesko tarjosi hänelle paikkaa Veturin Citymarketissa. Kouvola oli Tykkimäki- ja lasten pelireissujen takia jonkin verran tutumpi kuin Akaa oli aikoinaan ollut, mutta ei kuitenkaan muuten mitenkään tuttu paikka.

Nyt piti miettiä hartaasti, vieläkö perhe jaksaa muuttaa ja aloittaa kolmannen kerran elämän aivan uudessa kaupungissa. Keräset eivät nimittäin enää asuneet Akaassa, vaan olivat muuttaneet vuonna 2011 Järvenpäähän, kun Keränen oli aloittanut Riihimäen Citymarketin kauppiaana.

— Toisessa vaakakupissa painoivat varsinkin 12- ja 15-vuotiaiden lasten harrastukset ja kaverit, jotka jäisivät Järvenpäähän, ja toisessa se, että Citymarket olisi suurempi kuin Riihimäellä ja hyvin vetovoimaisessa paikassa Kouvolan Veturissa.

Kouvolassa ihmiset tulevat juttelemaan

Lasse ja Mia Keräsen perheyritys teki yhteisen päätöksen, ja viime kesäkuusta lähtien heidän kummankin työhuone on löytynyt Kouvolan Citymarketista.

Kauppias Keränen tykkää, kun kaupassa käy kymenlaaksolainen puheensorina.

— Ihmiset ovat täällä paljon avoimempia kuin Hämeessä, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että asiakkaat tulevat juttelemaan ja antamaan suoraa palautetta — sekä hyvää että huonoa. Minulle kauppiaana se on elintärkeää, miten muuten tietäisin, miten kehittää toimintaa.

Eivätkä avoimia ole pelkästään asiakkaat. Keränen kehuu sekä Citymarketin henkilökuntaa että yhteistyökumppaneitaan innostuneiksi ja heittäytyviksi.

— Silläkin on paljon merkitystä, että Citymarket on kauppakeskuksessa. Ei ole kauppiaana yksin, kun on muita kauppoja ja kauppiaita ympärillä.

Lasse Keräsen mielestä ruuanlaitossa kaikki lähtee liikkeelle hyvistä raaka-aineista. K-kauppojen 
löytyvät liha- ja kalamestarit auttavat asiakkaita mielellään ja osaavat antaa hyviä vinkkejä ruuanlaittoon. Keränen kehuu sekä Citymarketin henkilökuntaa innostuneeksi ja heittäytyväksi.
Lasse Keräsen mielestä ruuanlaitossa kaikki lähtee liikkeelle hyvistä raaka-aineista. K-kauppojen  löytyvät liha- ja kalamestarit auttavat asiakkaita mielellään ja osaavat antaa hyviä vinkkejä ruuanlaittoon. Keränen kehuu sekä Citymarketin henkilökuntaa innostuneeksi ja heittäytyväksi.

Pankki hyvä, kauppa parempi

Vieläkään Keränen ei tiedä, mikä ajoi hänet reilut 10 vuotta sitten vaihtamaan lupaavan uran pankkialalta kauppiaaksi.

— Suvussani ei ole yhtään kauppiasta tai yrittäjää, mutta jostain sen päähäni sain, että haluan kauppiaaksi. Ehkä se oli romantisoitu kuva kauppiaasta morjestelemassa asiakkaille, mutta aloin ottaa selvää, minkälaista se oikeasti olisi. Kun vaimokin kannusti vaihtamaan alaa, ettei sitten tarvitse loppuelämää jossitella, irtisanouduin pankista ja menin K-kauppiasharjoitteluun Helsingin Munkkivuoressa sijaitsevaan K-Supermarket Munkkiin. Siellä aloin opetella kauppiaan ammattiin Jorma Peltosaaren opastuksella.

Kauppias on samaan aikaan yrityksensä toimitus-, talous, henkilöstö- ja hallintojohtaja. Kaikki työpäivät eivät ole yhtä hohdokkaita, ja varsinkin alkuaikoina Keränenkin teki pitkiä 12 tunnin päiviä seitsemänä päivänä viikossa. Silti hän ei ole koskaan katunut alan vaihtoa.

— En oikeastaan tee eroa työ- ja vapaa-ajan välillä, enkä ajattele tätä työpaikkana, johon minun on pakko tulla, vaan enemmänkin tämä on elämäntapa.
Hän muistaa edelleen, kuinka mahtavalta hänestä Akaassa tuntui, kun hän tajusi olevansa ihan oikeasti kauppias.

— Kuvittele, että havahdut kesäloman alussa siihen, että lomaahan on vielä vaikka kuinka paljon jäljellä ja miten mukava olo siitä tulee. Minulle tuli ja tulee samanlainen olo aina, kun muistan, ettei tämä mihinkään lopu ja saan tulla kauppaani ihan joka päivä.

Alunperin oululaisen Keräsen mielestä kymenlaaksolaiset ovat paljon avoimempia kuin esimerkiksi hämäläiset, joihin hän teki tuttavuutta ollessaan kauppiaana Akaassa.
Alunperin oululaisen Keräsen mielestä kymenlaaksolaiset ovat paljon avoimempia kuin esimerkiksi hämäläiset, joihin hän teki tuttavuutta ollessaan kauppiaana Akaassa.

Hyvistä raaka-aineista tulee hyvää ruokaa

Nykyisin vapaa-aikaa on jo enemmän, ja sen Lasse Keränen käyttää visusti perheensä kanssa.

— Ihan tavallista perhe-elämää vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Kuskaan lapsia harjoituksiin, ja itse käyn kuntosalilla sekä pelaamassa sulkapalloa.

Viikolla perheen ruuan tekemisestä vastaa äiti, mutta viikonloppuisin Keräsillä syödään isän tekemää ruokaa.

— Kaikki lähtee hyvistä raaka-aineista. Kun ne ovat hyviä, lopputuloksestakaan tuskin tulee huono.

Ruuan ja raaka-aineiden arvostaminen on Keräsen mukaan koko ajan nouseva trendi, ja se tekee hänet sekä kauppiaana että ruuanlaittajana iloiseksi.

— Hintaero esimerkiksi ammattilaisen liha- tai kalamestarin käsin valmistaman laatutuotteen ja vastaavan teollisesti valmistetun tuotteen välillä voi olla hyvin pieni, mutta lopputuloksessa sen huomaa. Citymarketista löytyvät liha- ja kalamestarit, jotka kyllä neuvovat, jos asiakas kaipaa apua valinnoissaan ja ruuanlaitoissaan.

DSC_2426.jpg

Kauppias Lasse Keränen
+ Valmistui 2004 kotikaupunkinsa Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta kauppatieteiden maisteriksi.

+ Oli aloittanut työt pankissa Helsingissä 2003, asui perheineen Tuusulassa.

+ Aloitti K-kauppiasharjoittelun Helsingin Munkkivuoren K-Supermarket Munkissa 2007.

+ Ensimmäinen oma kauppa vuonna 2008: K-Supermarket Akaa.

+ Riihimäen Citymarketin kauppias 2011—2018.

+ Kouvolan Citymarketin kesäkuusta 2018 lähtien.

Veturi_logo_verkkoon.jpg