Kaupallinen yhteistyö | KSS Energia

Viljapölystä lämpöä messukodeille – kaukolämpö on Kouvolassa edullinen ja turvallinen vaihtoehto

Viljapölystä lämpöä messukodeille – kaukolämpö on Kouvolassa edullinen ja turvallinen vaihtoehto

Kouvolan tulevalla asuntomessualueella voi lämmittää kotinsa puhtaalla suomalaisella energialla, viljan kuivauksesta saatavalla pölyllä. Kaukolämpö on helppo, turvallinen ja edullinen vaihtoehto kodin lämmitysmuodoksi.


Kouvolan asuntomessualueelle muuttavat saavat käyttöönsä koko Suomen mittakaavassa harvinaisen lämmönlähteen: viljapölyn. Vuoden 2019 asuntomessut rakentuvat Kouvolaan Korian Pioneeripuiston alueelle, jonne KSS Energian tytäryhtiö KSS Lämpö on jo laajentanut kaukolämpöverkkoaan. Lämpö saadaan Suomen Viljavan viljankäsittelylaitoksessa oheistuotteena syntyvästä viljapölystä. Matkaa viljapölyä polttavasta lämpölaitoksesta messualueelle on noin kaksi kilometriä.
- Kyseessä on siis todellinen uusiutuva ja kotimainen lähienergia, sanoo KSS Lämmön toimitusjohtaja Ilmo Penttilä.

Kouvolan Korialla on tuotettu lämpöä viljankäsittelyn yhteydessä syntyvästä viljapölystä viime syksystä asti. Kuvassa KSS Lämmön toimitusjohtaja Ilmo Penttilä.

Täysin uusiutuvaa energiaa

Lämpölaitos on tehokkaassa käytössä, sillä sadonkorjuuaikana viljapölystä saatava lämpö käytetään viljankuivatukseen. Kun kuivatuskausi päättyy syksyllä, lämpö ohjataan Korian alueen kotitalouksille.
Vilja on lämmittänyt alueen kaukolämpökoteja viime syksystä asti. Penttilän mukaan vuosi on sujunut ongelmitta. Viljapölyn myötä Korialla päästiin lähes kokonaan eroon maakaasusta.
- Palaute asiakkailta on ollut lähes yksinomaan myönteistä. Asiakkaat arvostavat uusiutuvien energialähteiden käyttöä, Penttilä kertoo.

Laitos tuottaa kaukolämpöä kahden megawatin teholla neljä gigawattituntia vuodessa. Käytännössä se tarkoittaa, että lämpöä riittää kovimmillakin talvipakkasilla noin 200 omakotitalon lämmittämiseen.
Pölyn lisäksi lämpölaitos saa energiaa briketeiksi puristetusta viljapölystä, jota tuodaan Kouvolaan Loviisasta, Naantalista ja Turengista. Laitoksessa poltettava aines on energia-arvoltaan verrattavissa puupellettiin.
- Viljapöly pääsee erittäin tehokkaaseen uusiokäyttöön, sillä muussa tapauksessa se joutuisi todennäköisesti kaatopaikalle, Penttilä huomauttaa.

KSS Energia on jo ennestään Suomen kärkijoukkoa uusiutuvien energialähteiden käytössä. Penttilän mukaan yhtiön kaukolämmön tuotantoon käyttämistä energialähteistä yli 70 prosenttia on uusiutuvia kuten puunkuorta ja metsätähteitä.
- Uusiutuvien osuus on valtakunnallisestikin vertailtuna erittäin kova. Haemme tietysti koko ajan lisää uusia tapoja tuottaa edullista energiaa, Penttilä sanoo.

Huoleton ja edullinen

Uutta taloa rakentava tai omakotitalon lämmitysremonttia suunnitteleva pääsee valitsemaan useiden eri lämmitysmuotojen joukosta.
Penttilän mukaan kilpailu eri lämmitysmuotojen välillä on koventunut, mutta kaukolämpö kestää vertailua hyvin.
- Kaukolämpö on pysynyt kiinnostavana, sillä se on toimitusvarma, helppokäyttöinen ja myös edullinen vaihtoehto verrattuna moniin muihin lämmitysmuotoihin, Penttilä listaa.

KSS_logo.jpg

Kouvolassa kaukolämmön hinta on alle valtakunnallisen keskiarvon. Penttilän mukaan hinnat ovat pysyneet kurissa muun muassa edullisten polttoaineiden ansiosta. Esimerkiksi Korialla kaukolämmön kulutusmaksua voitiin laskea reilusti uuden lämpölaitoksen myötä.
- Kilpailukykyisen hinnan lisäksi kuluttajille on hyvin tärkeää se, että kaukolämpö on aidosti ympäristöystävällinen valinta, Penttilä lisää.

www.kssenergia.fi

Kolme syytä valita kaukolämpö

Huolettomuus. Kaukolämpö on hyvin toimintavarma ja helppokäyttöinen lämmitysmuoto, sillä asiakkaalla olevat laitteistot ovat käytännössä huoltovapaita. KSS Energialla on Kouvolassa yli 3000 kaukolämpöasiakasta, joista pääosa on kerros- ja rivitaloja sekä omakotitaloja.

Ympäristöystävällisyys. Kaukolämpöä tuotetaan yhä enemmän uusiutuvista polttoaineista. Esimerkiksi KSS Energian Kymin Voiman biovoimalaitoksella tuottamasta lämmöstä lähes 85 prosenttia tuotettiin viime vuonna uusiutuvilla polttoaineilla.

Edullisuus. Kouvolassa kaukolämpö on noin kuusi prosenttia edullisempaa kuin Suomessa keskimäärin. Asuntomessurakentajat saavat kaukolämpöliittymän pientaloonsa nyt edullisesti alle 2 000 eurolla.