Beaglet mittelivät jäniskoirien SM-kisoissa Kouvolan metsissä

Merja Partio

Ari Suikkasen Labbölen Pipsalle puettiin ylle SM-tittelin kunniaksi voittajan loimi.
Ari Suikkasen Labbölen Pipsalle puettiin ylle SM-tittelin kunniaksi voittajan loimi.

Beagle-rotuisten jäniskoirien suomenmestaruus ratkaistiin viime viikonvaihteessa Kouvolan ja Haminan metsissä. 53. kertaa käydyn kisan voitti järjestäneen seuran Kaakon Beaglen jäsenen Ari Suikkasen omistama Labbölen Pipsa. Ajovoittajaottelu on Suomen beagleväen vuoden päätapahtuma ja kohokohta.

Kaksipäiväiseen SM-kisaan mukaan oli raakattu 13 valtakunna parasta beaglea. Koirat hakivat jäniksiä vaihtelevalla menestyksellä, koska olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset.

Ennen koetta Suomen Beaglejärjestö oli valinnut tämän vuoden teemaksi turvallisuuden. Kilpailua varten laadittiin riskikartoitus. Sen tuloksena suurin uhka ei ollut koronavirus vaan liikenne. Ajokokeen painopiste oli koirien ja niiden mukana liikkuneiden ryhmien näkyminen ja turvallinen toiminta koealueilla. Koronalta suojautuminen oli kokeessa huomioitu tilajärjestelyissä ja hygieniaohjeistuksessa.

Merja Partio

Jahtivouti Mikko Forsell (oikealla) esitteli koemaastoa kartalta ylituomari Maaret Lehtoselle.
Jahtivouti Mikko Forsell (oikealla) esitteli koemaastoa kartalta ylituomari Maaret Lehtoselle.

Ensimmäisen kilpailupäivän päätteeksi pidetyllä illallisella julkistettiin perinteinen yhdistyksen beagletohtorin valinta. Tunnustuksen sai Kaakon Beaglessa pitkään toiminut Osmo Kokkola Heituinlahdesta.

Aloituspäivän jälkeen paras koira oli Kirsi Haapatalon Kuopusmaan Stina. Kisan kärki oli vielä lauantaina niin tasaisen, että kokonaiskisan ratkaisu jäi avoimeksi sunnuntaihin saakka.

Ari Suikkasen Labbölen Pipsa sai ainoana koirana ykköspalkinnon molempina päivinä. Ensimmäisen erän 90 ajominuuttia loivat hyvän pohjan päätöspäivälle. Kun toiseenkin erään löytyi ajettava, mestaruus oli sinettiä vaille varma. Koira palkittiin ajovoittajatittelillä ja palkintoloimella. Pipsalle voitto tuli 139,38 pisteellä. Toiseksi sijoittui Kari Järven Peräpöksän Paukku 128,13 pisteellä ja kolmanneksi Henna Hakan Astalan Annu 89,76 pisteellä.

Kolme parasta beagleä pääsevät edustamaan Suomea ensi vuonna Norjassa pidettävässä Pohjoismaiden mestaruusottelussa. Lohkoista parhaiten menestyi tänä vuonna länsi, joka oli yhteistuloksissa niukasti idänlohkoa edellä.

Ossi Hilden, Pekka Askola