Saappaat jalassa: Eetu Kemppanen on erämaan ääni Youtubessa - Eetun völjyssä ei häivytetä epäonnistumisia eikä tunteita

Lappilaisen eränkävijän Youtube-kanavalla on 20 000 tilaajaa. Seuratuimpia jaksoja on katsottu yli 200 000 kertaa.

Matti Tieaho

Nykyisin Eetu Kemppasen seurana erämaassa liikkuu karjalankarhukoira Bella. Kemppasen selässä on itse ammutun majavan nahkasta tehty bushcraft-reppu.
Nykyisin Eetu Kemppasen seurana erämaassa liikkuu karjalankarhukoira Bella. Kemppasen selässä on itse ammutun majavan nahkasta tehty bushcraft-reppu.

Sodankylässä asuva Eetu Kemppanen, 27, on Youtubessa kirjaimellisesti ääni korvesta. Hän nauhoittaa lähetyksensä yleensä erämaassa.

Ensimmäiset videot Kemppanen latasi verkkoon jo seitsemisen vuotta sitten, mutta kolmisen vuotta sitten veli keksi kanavalle sen nykyisen nimen Eetun völjyssä.

Kemppanen juttelee tekemisistään Kouvolan Sanomien Saappaat jalassa -podcastissä, joka tällä kertaa on nähtävissä myös Kemppasen Eetun völjyssä -kanavalla Youtubessa.

(Jos linkki ei toimi, lataa itsellesi ilmainen Soundcloud-sovellus)

Kanavalla 20 000 tilaajaa

Kemppasen suosituimpia videoita on katsottu yli 200 0000 katsojaa, ja kanavan tilaajia on 20 000. Tyypillinen video on kuvattu suomalaisessa erämaassa, jonne Kemppanen menee yksin. Videoilla esitellään suomalaista erämaaluontoa etenkin Pohjois-Suomesta.

Suomussalmella kasvanut Kemppanen kertoo idean Youtube-lähetyksiin tulleen omasta tarpeesta. Maailmalla tehdään paljonkin videoita erämaaseikkailuista, mutta kun sellaista ei Suomesta löytynyt, Kemppanen päätti tehdä itse.

Videot tehdään autenttisissa oloissa. Kemppanen menee erämaahan yksin.

– Minä olen siellä itsekseni, ja minulla on repullinen tavaraa. Koira hölmyää matkassa. Siinä on minun tuotantotiimini.

Puskatemppuilu eli bushcraft

Kemppasen videoissa kasataan leiriä, kokeillaan erilaisia välineitä, annetaan vinkkejä ja esimerkkejä erilaisista majoitteista ja tavoita toimia erämaassa. Ruuanlaitto luonnossa on videoilla vahvasti mukana.

Minä olen siellä itsekseni, ja minulla on repullinen tavaraa. Koira hölmyää matkassa. Siinä on minun tuotantotiimini. — Eetu Kemppanen

Tämäntapaista toimintaa luonnossa kutsutaan maailmalla bushcraft-termillä. Kemppanen suomentaa termin puskatemppuiluksi.

– Eli mennään vähillä varusteilla maastoon, otetaan luonnosta tarpeet ja tehdään luonnollisista materiaaleista suojia ja ollaan hyvin vaatimattomasti.

Kemppanen ei peittele, jos erämaassa kaikki ei suju kuin Strömsöössä.

Kevättalvella hän vuoli Vätsärin erämaassa puukolla etusormeen. Kun verenvuoto oli tyrehdytetty, Kemppanen pani kameran päälle ja kertoi naama kalpeana, mitä juuri oli tapahtunut.

– Yksin olin taas vaihteeksi reissussa. Kyllä siinä pikkuinen paniikki tulee heti, että ei tämä ole totta, miten tässä näin kävi.

Kemppanen myöntää, että hän on taltioinut otoksia, joita tehdessä mieli on ollut synkkä. Loppukesästä tehdyssä jaksossa hän itkee videoissa tutuksi tulleen Lyyti-koiransa äkillisen kuoleman vuoksi.

"Vaikeinta on teltan pystytys"

Youtube-videon tekeminen tiettömien taipaleiden takaa ei ole aivan niin yksinkertaista kuin videolle puhuminen kotistudiossa. Kun Kemppanen lähtee erämaahan, mukana on eränkäyntivälineiden lisäksi lähes 10 kiloa lähetyskalustoa: drone, kameroita, jalustoja ja akkuja.

Kemppanen myöntää, että asentopaikalle päästessä on usein takki tyhjä:

– Kaikista raskain homma vaeltaessa on teltan pystytys. Kun olet kävellyt 10-15 kilometriä, on kauhea nälkä ja väsy. Vaatteet on märkänä. Tekisi mieli vain heittäytyä ja kaivaa suklaapatukka repusta ja ruveta syömään. Vaan sepä ei auta siinä vaiheessa.

Eetu Kemppanen

Tästä Eetu Kemppanen tunnetaan. Hän tekee Eetun völjyssä -videonsa autenttisissa oloissa suomalaisissa erämaissa.
Tästä Eetu Kemppanen tunnetaan. Hän tekee Eetun völjyssä -videonsa autenttisissa oloissa suomalaisissa erämaissa.

Kemppasen tapauksessa teltan pystytys ei riitä. Sitä ennen hän asettelee lähetyskaluston valmiiksi, jotta leirin pystytys saadaan videolle.

Ensi kerralla vaelluskaloista

Seuraava Saappaat jalassa -jakso ilmestyy 15. lokakuuta. Silloin näyttelijä Jasper Pääkkönen kertoo vaelluskalojen karseista elinoloista Suomessa. Perhokalastajana tunnettu luonnonsuojelija kertoo myös, miltä tuntui kalastaa viime kesänä maailman tarunhohtoisimmalla lohijoella Norjan Altassa.

Kuuntele ja tilaa Applen podcast -sovelluksessa

Kuuntele ja tilaa Spotifyssa

Kuuntele ja tilaa Google podcastseissa