Puolustusvoimista löytyi koronatapaus, tartunnan saanut kuuluu henkilökuntaan

Asevelvollisten koulutukseen ja lomajärjestelyihin muutoksia koronavirustilanteen takia.

Timo Mustalampi

Puolustusvoimista löytyi koronatapaus, tartunnan saanut kuuluu henkilökuntaan

Puolustusvoimissa on todettu koronatapaus, kertoo Demokraatti. Tartunnan saanut kuuluu Puolustusvoimien henkilökuntaan. Tiedotuspäällikkö Max Arhippaisen mukaan tartunnan saanut on poistettu työyhteisöstä. Arhippainen ei täsmennä henkilön tehtävää tai osastoa.

Kouvolan Sanomien saamien tietojen mukaan kyseessä ei ole Kouvolan alueen varuskunta.

Tällä hetkellä tiedossa on kourallinen ihmisiä, jotka ovat mahdollisesti altistuneet tartunnalle. Arhippaisen mukaan tutkittavien joukossa on yksi varusmies.

Puolustusvoimat kertoi jo aikaisemmin, että se tekee muutoksia varusmiesten sekä naisten vapaaehtoista asepalvelusta suorittavien koulutukseen ja lomajärjestelyihin. Syynä on koronavirustilanne. Samasta syystä kertausharjoitukset perutaan.

Muutokset astuvat voimaan perjantaina ja ne ovat voimassa toistaiseksi.

Viikonloppuvapaat alkavat muutosten myötä perjantain sijaan poikkeuksellisesti lauantaina. Samalla siirrytään malliin, jossa kolmasosa palveluksessa olevista on kerrallaan viikon lomalla, mitä seuraa kahden viikon palvelusjakso varuskunnassa.

– Tämän kolmen viikon rotaation tavoitteena on varmistaa, että kaikki eivät sairastu samaan aikaan. Päämääränä on, että Puolustusvoimien kyky täyttää lakisääteiset tehtävänsä säilyy, kertoi Puolustusvoimien tiedostuspäällikkö Max Arhippainen STT:lle.

Päätökset varusmiesten lomien ajankohdista tehdään kussakin joukko-osastossa.

Vapaaehtoinen maanpuolustus tauolle

Jotta koronaviruksen leviämistä kyettäisiin hidastamaan ja varusmiesten altistumisriskiä vähentämään, pyrkii Puolustusvoimat myös minimoimaan eri ryhmiin kuuluvien keskinäiset kontaktit varuskunnissa erilaisilla tila- ja liikkumisjärjestelyillä.

Kun tilanne sallii, antaa Pääesikunta erikseen käskyn keskeytettyjen kertausharjoitusten uudelleen käynnistämisestä.

Arhippaisen mukaan toistaiseksi lopetetaan myös vapaaehtoisen maanpuolustuksen koulutustilaisuudet Puolustusvoimien alueilla. Samalla suositetaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen muualla pidettävien koulutusten keskeyttämistä.

Uutista päivitetty kello 18.29: lisätty tieto, että kyseessä ei ole Kouvolan alueen varuskunta.