”Toivottavasti ehtii virkailijoidenkin tietoon” — Venäjä aikaisti rahoitusyhtiöiden autoja koskevan asetuksen alkamisen vuoden alkuun

Venäjän tulli ei vaadikaan vakuusmaksua yksityishenkilöiltä, jotka matkustavat rahoitusyhtiön autolla rajan yli.

MIKA STRANDÉN

Suomen tullin neuvottelut Venäjän kanssa onnistuivat. Uusi asetus, joka sallii yksityishenkilön matkustavan rahoitusyhtiön omistamalla autolla ilman Venäjän tullille maksettavaa vakuusmaksua, astuu voimaan tammikuun 1. päivänä eikä vasta 14. tammikuuta. Näin tällä hetkellä voimassa oleva määräaikainen järjestely jatkuu katkeamatta Venäjän hallituksen asetuksen turvin.

— Näyttäisi siltä, että asetus tulee voimaan heti vuoden vaihteessa. Toivottavasti tieto siitä menee myös venäläisille virkailijoille, kun tämä aikaväli on näin lyhyt, Suomen tullin ylijohtaja Jarkko Saksa sanoo.

Uusi asetus sallii matkustamisen Venäjälle omalla tai rahoitusyhtiön autolla samalla tavoin kuin tälläkin hetkellä. Rekisteriotteen lisäksi pitää olla matkassa todistus auton omistajasta ja valtakirja, joka valtuuttaa kuskin pitämään hallussa ja kuljettamaan kyseistä autoa.

Suomen tulli on lähettänyt venäläisille listan rahoitusyhtiöistä.

— Jos rahoitusyhtiön autoa ei ole palautettu Suomeen määräaikana, toinen saman rahoitusyhtiön auto voidaan pysäyttää rajalla, Saksa muistuttaa.

Nyt voimassa oleva määräaikainen järjestely oli päättymässä tammikuun 3. päivä, ja vaarana oli, että rajalla vaadittaisiin vakuusmaksua kymmenen päivän ajan.