Ministeriöt kiirehtivät ulkomaalaisten kiinteistönomistukseen liittyviä lakimuutoksia —  Suomessa on eletty ripauksen verran sinisilmäistä aikaa, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen

Viranomaisten valvonta laajenee ja toimivaltuudet paranevat srategisten kohteiden läheisyydessä.

Päivi Mutanen-Pirttilä

Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan lakimuutokset antavat viranomaisille jatkossa paremman tilannekuvan ulkomaalaisten kiinteistökaupoissa.
Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan lakimuutokset antavat viranomaisille jatkossa paremman tilannekuvan ulkomaalaisten kiinteistökaupoissa.

Ulkomaalaisten kiinteistönomistukseen liittyvä lainsäädäntö kiristyy. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoo, että oikeusministeriö ja puolustusministeriö aikovat yhdessä kiirehtiä lakimuutoksia.

Erityisesti EU-alueen ulkopuolelta tulevan ulkomaalaisen kiinteistönomistukseen voi Häkkäsen mukaan liittyä epäkohtia ja uhkakuvia, jotka on otettava vakavasti.

Hallituksen esitys on tulossa eduskuntaan vielä kuluvan syksyn aikana.

— Jatkossa on tulossa lisää valvontaa, joka kohdistuu Suomen kokonaisturvallisuuden kannalta strategisiin kohteisiin. Suomessa on eletty tässä suhteessa ripauksen verran sinisilmäistä aikaa.

Keskusrikospoliisi järjesti viikonloppuna Turun saaristossa suurtutkinnan ulkomaalaistaustaisen yrityksen tiloihin. Lakimuutos ei liity suoraan tapaukseen, sillä se on ollut vireillä jo jonkin aikaa.

Lisää työkaluja viranomaisille

Oikeusministeriön ja puolustusministeriön lisäksi lakiuudistuksen käsittelevässä asiantuntijaryhmässä on mukana myös sisäasianministeriö rajaturvallisuuteen liittyen.

— Viranomaisille on annettava tarpeelliset työkalut toisaalta kiinteistönomistusta koskevan tilannekuvan luomiseksi kansallisesti strategisten kohteiden läheisyydessä. Toisaalta on myös mahdollistettava valtion puuttuminen kiinteistökauppoihin tilanteissa, joissa se on valtion turvallisuuden kannalta oleellista.

Käytännössä laki tarkoittaa lisää uusia valvontajärjestelmiä. Viranomaiset saavat myös lisää toimivaltuuksia niin, että epäilyttäviin tapauksiin voidaan puuttua aiempaa tehokkaammin.

Kaikkia kauppoja ei haluta estää

Kokonaisturvallisuuden kannalta tärkeitä kohteita ovat esimerkiksi satamien lähellä olevat alueet, valtionraja sekä energia- ja televerkkoja lähellä olevat alueet.

Tavalliselle kiinteistönomistajalle uusi laki voi tarkoittaa käytännössä viranomaisten yhteydenottoa kauppatilanteessa.

— Strategisten alueiden läheisyydessä tehtävien kauppojen kohdalla viranomainen saattaa ottaa yhteyttä myyjään, ja kysyä kenelle ja mihin tarkoitukseen kiinteistöä tai maa-aluetta myydään. Tarvitsemme nykyistä paremman kokonaiskuvan siitä, mitä Suomessa tapahtuu.

Häkkäsen mukaan uuden lainsäädännön tarkoitus ei ole estää ulkomaalaisten kiinteistökauppoja.

— Kaikkia ulkomaalaisten toimintaa ei voi rajoittaa. Kyllä ulkomaalaisilla yrityksillä pitää olla mahdollisuus ostaa vaikkapa tontti yritystoimintaansa varten. Mutta peiteyhtiöiden kohdalla meidän on oltava aiempaa paremmin hereillä ja valppaana.