Perheenäiti sai hotellista ikävän lomatuliaisen — "Tuntui kuin ihon alla olisi ollut hirveästi pieniä ötököitä"

Osa ihmisen loisista on harmittomia, mutta jotkut voivat olla kantajalleen kohtalokkaita. Edes hyvä käsihygienia ei aina suojaa matkailijaa.

Wikimedia commons/Joel Mills

Syyhy on syyhypunkin aiheuttama erittäin tarttuva ihosairaus. Kuvassa 100-kertainen suurennos syyhypunkista.
Syyhy on syyhypunkin aiheuttama erittäin tarttuva ihosairaus. Kuvassa 100-kertainen suurennos syyhypunkista.

Varkautelainen Hanne Tolvanen kävi perheensä kanssa lomareissulla Bulgariassa viime vuonna. Matkan aikana hän huomasi kehossaan pienen pistojäljen mutta ei erityisemmin jäänyt miettimään asiaa.

— Ensin ajattelin, että jokin ötökkä oli vain puraissut, Tolvanen kertoo.
Oireet alkoivat pian kotiin saapumisen jälkeen. Kutina levisi nopeasti ympäri kehoa.

— Tuntui ihan siltä kuin ihon alla olisi ollut hirveästi jotain pieniä ötököitä. Kutina oli kova, Tolvanen kertoo.

Työterveydestä hänellä kerrottiin, että kyseessä saattaa olla syyhypunkki. Vaiva saadaan usein juuri ulkomaan reissuilta.

— Apteekissa sanoivat heti, että syyhypunkkihan se on. Sain lääkkeeksi rasvaa, jota piti käyttää ennen nukkumaanmenoa.

Aivan ilmaista hoito ei ollut, sillä rasvapurkin hinta oli Tolvasen mukaan lähes 90 euroa. Kaikkien samoissa petivaatteissa nukkuvien täytyi myös käyttää rasvaa.
Tolvanen epäilee saaneensa tartunnan hotellin petivaatteista.

— En aiemmin ollut edes tiennyt, että tällainenkin vaiva on olemassa, Tolvanen sanoo.

Syyhypunkki on yksi yleisimmistä Suomessakin tavattavista loisista.

Luonnossa on paljon eliöitä, jotka käyttävät toisia eliöitä hyväkseen ja elävät niiden sisällä tai pinnalla. Näitä seuralaisia kutsutaan loisiksi tai parasiiteiksi.

Syyhypunkin lisäksi yleisimmät Suomessa esiintyvät loiset ovat kihomato, päätäi,  Toxoplasma-alkueläin, Dientamoeba fragilis-alkueläin ja Giardia-alkueläin.

All Over Press

Ihmisen suolistossa elävä kihomato tarttuu herkästi ihmisestä toiseen. Päiväkodeissa on toisinaan kihomatoepidemioita.
Ihmisen suolistossa elävä kihomato tarttuu herkästi ihmisestä toiseen. Päiväkodeissa on toisinaan kihomatoepidemioita.

Loiset aiheuttavat usein vatsavaivoja

Dosentti Sakari Jokiranta on Yhtyneet Medix Laboratorion lääketieteellinen johtaja. Hän on työskennellyt parasitologian alalla 25 vuotta ja työskentelee myös Helsingin yliopistossa.

— Loistapauksia on maailmassa satoja miljoonia vuosittain. Monin paikoin lääkkeiden ja asianmukaisen hoidon saatavuus on heikko. Toisaalta loisista johtuneet kuolemantapaukset ovat vähentyneet maailmanlaajuisesti kolmasosaan viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana, Jokiranta kertoo.

Suolistoparasiitit aiheuttavat usein pitkittyneitä vatsavaivoja, joita ei joskus osata yhdistää tartuntaan.

— Alkueläimet lisääntyvät hitaasti, jolloin myös oireet ilmenevät vasta pitkän ajan kuluttua. Joskus käy niin, että tauti ehtii kroonistua ennen diagnoosia, Jokiranta kertoo.

Immuunipuutosta sairastaville moni tartuntatauti voi olla kohtalokas.

— Toxoplasma-alkueläin on loisten osalta yksi tärkeimmistä. Terveelle ihmiselle se aiheuttaa yleensä huomaamattoman tai lieväoireisen taudin. Oireita ovat esimerkiksi suurentuneet imusolmukkeet ja kuume. Jos potilaalla on immuunipuutos, esimerkiksi AIDS, tai hän on elinsiirtopotilas, tartunta voi aiheutua aivo-, keuhko- tai sydänlihastulehduksen, joka voi johtaa kuolemaan, dosentti Antti Lavikainen Helsingin yliopistosta toteaa. Lavikainen työskentelee bakteriologian ja immunologian opettajana lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Raskauden aikana saatu Toxoplasma-ensitartunta voi johtaa sikiökuolemaan tai keskenmenoon. Seurauksena voi olla myös lapsen synnynnäinen toksoplasmoosi ja vammautuminen.

— En osaa sanoa toksoplasman aiheuttamien sikiökuolemien lukumääriä, mutta synnynnäistä toksoplamoosia sairastavia arvioidaan syntyvän Suomessa 50—60 vuodessa, Lavikainen kertoo.

All Over Press

Ihminen saa toksoplasma gondii alkueläimen useimmiten raa'asta lihasta, kissan ulosteista tai sen ulosteen saastuttamasta ravinnosta.
Ihminen saa toksoplasma gondii alkueläimen useimmiten raa'asta lihasta, kissan ulosteista tai sen ulosteen saastuttamasta ravinnosta.

Harvoin kohtalokkaita kantajalleen

Suomessa esiintyvät parasiitit ovat kuitenkin harvoin kohtalokkaita kantajallaan. Perusterve ihminen selviää loistartunnasta, vaikka vaiva saattaakin olla inhottava.

— Tappavaa suomalaista loista on vaikea keksiä. Yksi tällainen voisi olla hirviekinokokki, joka saattaa aiheuttaa kuoleman pitkälle edenneessä aktiivisessa hoitamattomassa taudissa. Edellinen kuolemantapaus on kuitenkin yli sadan vuoden takaa, Lavikainen sanoo.

Nokialla vuonna 2007 tapahtuneessa vesikriisissä jätevesi pääsi sekoittumaan juomaveden kanssa virheellisen asennuksen ja inhimillisen virheen seurauksena. Lukuisat ihmiset sairastuivat esimerkiksi Giardia-alkueläimen aiheuttamiin oireisiin.

— Loisilla on kyky aiheuttaa laajalle leviäviä infektioita. Yhdysvalloissa Milwaukeessa 1990-luvulla noin 400 000 ihmistä sairastui, kun vesijohtoveteen pääsi Cryptosporidium-itiöeläimiä, Jokiranta kertoo.

All Over Press

Giardia on loiseläin, joka aiheuttaa ripulia ihmisen suolistossa.
Giardia on loiseläin, joka aiheuttaa ripulia ihmisen suolistossa.

Vaikka loiset ovat usein inhottavia, niillä on voi olla myös tärkeä rooli ihmisen immuunipuolustuksen kannalta. Ihminen on immunologisesti sopeutunut infektiotauteihiin, myös loistauteihin. Hygieniahypoteesin mukaan allergiat lisääntyvät loisten puuttuessa ihmisen elimistöstä.

— Ne immuunipuolustuksen osat, joiden tehtävä on toimia loisia vastaan, ovat aktiivisia allergioissa. Esimerkiksi tietyt tulehduksen välittäjäaineet ja eosinofiiliset valkosolut, Lavikainen sanoo.

Yhdysvalloissa Milwaukeessa 1990-luvulla noin 400 000 ihmistä sairastui, kun vesijohtoveteen pääsi Cryptosporidium-itiöeläimiä.

Huolehdi hygieniasta ulkomailla

Kuinka sitten pitäisi suojautua, ettei esimerkiksi ulkomaan lomalta olisi tuliaisena loistartunta?

Paras tapa suojautua loisilta on noudattaa normaalia matkailuhygieniaa: kädet tulee pestä huolellisesti saippualla, kannattaa juoda pullotettua vettä ja ruoka tulisi syödä hyvin kypsennettynä.

— Malaria-alueille mentäessä on muistettava malarialääkitys ja suojautuminen hyttysiltä hyttysverkkojen ja karkotteiden avulla. Loistautien suhteen rantakohteet ja kaupungit ovat yleisesti ottaen vähäriskisiä, mutta maaseudulla ja luonnossa liikkuminen lisää ainakin tropiikissa loistartuntojen riskiä, Antti Lavikainen toteaa.

All Over Press

Päätäit tarttuvat herkästi esimerkiksi kouluissa talvella, kun pipot ovat hattuhyllyllä vierekkäin.
Päätäit tarttuvat herkästi esimerkiksi kouluissa talvella, kun pipot ovat hattuhyllyllä vierekkäin.

Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos on matkalla malaria-alueella ja kuume nousee. Malaria voi hoitamattomana olla kuolemaan johtava sairaus. Malaria-alueilla ihmisille kehittyy osittainen immuniteetti, jos taudin sairastaa useamman kerran. Suomalaisella turistilla puolestaan on erityinen riski sairastua malariaan, koska elimistöllä ei ole aiempaa kokemusta sairaudesta.

Loiset voivat tarttua ihmiseen monilla eri tavoilla. Yksi yleisimmistä tartuntatavoista on saada tartunta suun kautta esimerkiksi pilaantuneen ruuan tai juomaveden kautta. Tartuntoja voi saada kaupunkioloissakin.

Jotkin loiset tarttuvat kantajaan suoraan ihon läpi. Esimerkiksi koukkumatojen toukat tunkeutuvat ihmiseen jalkapohjien tai nilkan ihon läpi, ja leviävät sitten muualle elimistöön hakeutuen lopulta suolistoon, missä aikuiset madot elävät. Ikävän loistartunnan voi saada myös seksikontaktin kautta.

Lavikainen suosittaa yleisohjeeksi lääkärin luokse hakeutumista, jos sairaus ei vaikuta kotikonstein hoituvalta.

All Over Press

Koukkumatotartunta voi aiheuttaa kuumetta ja hengenahdistusta 2-4 viikkoa tartunnan jälkeen.
Koukkumatotartunta voi aiheuttaa kuumetta ja hengenahdistusta 2-4 viikkoa tartunnan jälkeen.

— Loistauteihiin liittyy pelkoja. Ne ovat ilmeisesti jotenkin konkreettisempia hahmottaa kuin vaikkapa yleiset virusinfektiot. Jotkut potilaat pelkäävät nimenomaan loisia, vaikka todennäköinen syy oireisiin olisi joku muu. Siksi en yleisellä tasolla erikseen kannustaisi ihmisiä epäilemään ja pelkäämään loissairauksia, vaikka en halua potilaiden kokemia oireita mitenkään vähätellä, Lavikainen sanoo.

Juttua päivitetty 5.11. klo 12.30: Korjattu kirjoittajan nimi.