Oikeusministeri Antti Häkkänen: Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia kovennettava — Lapsen törkeästä raiskauksesta uusi rikosnimike?

Uuden rikosnimikkeen rangaistusasteikko voisi olla neljästä vuodesta kahteentoista vuoteen vankeutta.

Jarno Kuusinen / All Over Press

Oikeusministeri Antti Häkkänen on kotoisin Mäntyharjusta.
Oikeusministeri Antti Häkkänen on kotoisin Mäntyharjusta.

Oikeusministeriö harkitsee rangaistusten koventamista lapsiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa. Ministeriössä on valmistunut arviomuistio, jossa esitellään useita vaihtoehtoja.

Muistiossa väläytetään uutta rikosnimikettä, joka koskisi lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten törkeimpiä tekomuotoja.

Uusi rikosnimike voisi olla esimerkiksi törkeä lapsen raiskaus. Sitä voitaisiin soveltaa tapauksissa, joissa nykyisin sovelletaan samaan aikaan säännöksiä sekä raiskauksesta että lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Uuden rikosnimikkeen rangaistusasteikko voisi olla neljästä vuodesta kahteentoista vuoteen vankeutta.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ilmoittaa kannattavansa kiristyksiä ja aikovansa viedä esityksiä eteenpäin. Hän pyysi syksyllä 2017 asiantuntijoilta esityksiä lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten kiristämiseksi.

— Seksuaalirikokset ovat mielestäni äärimmäisen vakavia tekoja. Erityisen tuomittavina pidän lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Lapsia täytyy kaikin mahdollisin keinoin suojella väkivalta- ja seksuaalirikoksilta, Häkkänen toteaa tiedotteessaan.

Syksyllä runsaasti keskustelua herätti tapaus, jossa aikuinen mies oli yhdynnässä 10-vuotiaan tytön kanssa. Miestä ei tuomittu raiskauksesta, vaan hän sai kolme vuotta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Muistiossa ei ole valmiiksi pohdittuja ehdotuksia, vaan sen tarkoituksena on avata keskustelua asiasta. Muistio lähtee nyt lausuntokierrokselle, ja jatkotoimista päätetään sen jälkeen.

Lue lisää Helsingin Sanomien jutusta.