Antti Rinteen selitykset eivät tyydyttäneet keskustaa — Keskusta on tyytyväinen hallitusohjelmaan ja hallituspohjaan ja toivoo, että SDP tekee omat johtopäätöksensä

Myös keskustan puoluehallitus käänsi peukalon alaspäin. Antti Rinteen mahdollisuudet jatkaa pääministerinä näyttävät huonoilta. SDP:n puoluehallitus on koolla vielä illalla.

Katja Juurikko

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne on joutunut arvostelun kohteeksi Postin työmarkkinakiistaa koskevasta toiminnastaan.
SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Antti Rinne on joutunut arvostelun kohteeksi Postin työmarkkinakiistaa koskevasta toiminnastaan.

Keskustan eduskuntaryhmä päätti pitkän kokouksen jälkeen, että se on tyytyväinen hallitusohjelmaan ja hallituspohjaan, mutta henkilöön ei. Asiasta kertoi puolueen puheenjohtaja Katri Kulmuni kokouksen jälkeen.

Kulmuni ei sanonut suoraan, mitä tämä tarkoittaa. Tukea pääministeri Antti Rinteelle (sd.) ei kuitenkaan tullut, mikä käytännössä voi merkitä, että Rinteen päivät pääministerinä ovat loppumassa.

– Keskusta on erittäin sitoutunut hallituspohjaan ja hallituspuolueisiin, mutta meillä on henkilöön liittyvää epäluottamusta. Keskusta haluaa, että hallitus on toimintakykyinen ja se pystyy hoitamaan isänmaan, Suomen ja suomalaisten asioita parhaalla mahdollisella tavalla. Meillä puoluehallitus kokoontuu vielä nyt, Kulmuni sanoi.

Puoluehallituksen kokous päättyi kello 19 jälkeen. Puoluehallituksen otti saman kannan kuin eduskuntaryhmä. Sen mielestä viikonvaihteessa saadut selvitykset Posti-tapauksesta eivät ole riittäviä. 

Puoluehallitus toivoo, "että SDP tekee tarvittavat johtopäätökset hallituksen toimintakyvyn palauttamiseksi."

Katri Kulmuni ei puoluehallituksen kokouksen jälkeenkään suostunut kertomaan, että puolue vaatii Rinteen eroa, vaan toisteli toivovansa SDP:n tekevän johtopäätökset.

Kulmuni ei myöskään ennakoinut, mitä keskusta tekee luottamuslausekeskustelussa tai -äänestyksessä, jos Rinne ei ymmärrä erota.

Sitä ei vielä tiedetä, tarkoittaako mahdollinen pääministerin vaihtuminen myös hallituspohjan vaihtumista. Sekin on mahdollista, että hallituspuolueet jatkavat vanhalla pohjalla ja vain pääministeri vaihtuu ja tämä siis on keskustan toive. Asiaa kuitenkin on kiinni hallituskumppaneista.

SDP:n puoluehallitus kokoontuu maanantaina kello 19.30 alkaen. Sekä Iltalehden että Ilta-Sanomien demarilähteet kertovat, ettei Rinne välttämättä suostu vapaaehtoisesti lähtemään, vaan taistelee paikastaan viimeiseen saakka.

Keskustan eduskuntaryhmä piti tänään kello 14 alkaen ylimääräisen kokouksen eduskunnassa Helsingissä, jossa päätti viedä tukensa Rinteeltä. Keskustalle päätös ei selvästikään ollut helppo, sillä ryhmän kokous kesti kaksi ja puoli tuntia tiedotusvälineiden odottaessa kameroiden kanssa oven takana.

Pääministeri Antti Rinteen asema on noussut keskusteluun, koska hänen on katsottu antaneen eduskunnalle väärää tietoa Postin työmarkkinatilanteeseen liittyen. Viime perjantaina sama soppa johti omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) eroon.

Viiden hallituspuolueen puheenjohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat pitivät eilen sunnuntaina kokouksen, jossa käsittelivät tilannetta. Eri lehtitietojen mukaan juuri keskustan kannat Rinteen asemaan olivat kriittisimmät ja muut puolueet ovat tyytyneet saamiinsa selvityksiin.

Eduskunnassa on huomenna tiistaina käsittelyssä Rinnettä koskevat epäluottamuslause, josta on tarkoitus äänestää keskiviikkona.
Rinteen viiden puolueen hallituksessa ovat mukana SDP:n lisäksi keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Juttua täydennetty kello 19.24 Iltalehden ja Ilta-Sanomien tiedolla. Täydennetty kello 19.35.

Luetuimmat