Paperiliitto ja Teollisuusliitto jatkavat lakkojaan viikolla

Metsäteollisuus ry:n mukaan liitot eivät piittaa jäsentensä työpaikkojen säilymisestä.

Jussi Lopperi

Paperiteollisuuden lakko jatkuu viikon aiempaa ilmoitettua pidempään.
Paperiteollisuuden lakko jatkuu viikon aiempaa ilmoitettua pidempään.

Sekä Paperiliitto että Teollisuusliitto ovat ilmoittaneet sunnuntaina jatkavansa työtaistelutoimiaan viikolla neuvottelujen vauhdittamiseksi. Paperiliitto ilmoitti liiton työehtosopimusneuvottelukunnan päättäneen, että meneillään oleva lakko jatkuu näin ollen helmikuun 24. päivän aamuvuoroon asti.

– Paperiliiton tes-neuvottelukunta pitää varsin valitettavana, ettei paperiteollisuuden työehdoista ole vieläkään pystytty sopimaan, liitto pahoittelee tiedotteessaan.

Neuvotteluosapuolet eli Paperiliitto ja Metsäteollisuus tapaavat seuraavan kerran maanantaina puolilta päivin valtakunnansovittelijan luona.

Teollisuusliitto ilmoitti vuorostaan laajentavansa ja pidentävänsä työtaistelutoimia viikolla mekaanisen metsäteollisuuden sopimusalalla.

Uusien toimien syynä on Teollisuusliiton mukaan se, että mekaanisessa metsäteollisuudessa ei ole edetty työehtosopimusneuvotteluissa lainkaan. Syy on liiton mukaan työnantajapuolen "täydellinen haluttomuus".

Teollisuusliitto kertoi myös, että kemianteollisuuden ylityökieltoa jatketaan viikolla. Lakko on alkamassa 10. helmikuuta.

Työnantajia edustava Metsäteollisuus on vastannut työtaisteluihin ilmoittamalla kolmen päivän työsulusta.

Neuvottelut jumissa

Metsäteollisuus paheksui lakkojen pidennyksiä, jotka merkitsevät, että lakot ovat nyt pitkittymässä neljännelle viikolle ja lähes helmikuun loppuun asti.

– On erittäin valitettavaa, että ammattiliitoista ei löydy kykyä vastuunkantamiseen, vaan riidankylväminen suhteettomilla lakoilla jatkuu. Me teemme kaikkemme, jotta saavutamme ratkaisun, joka parantaa suomalaisen tuotannon kansainvälistä kustannuskilpailukykyä, sanoi Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén tiedotteessa.

Hollménin mukaan lakoilla liitot osoittavat, etteivät ne piittaa lainkaan jäsentensä työpaikoista ja suomalaisten tehtaiden elinkelpoisuudesta. Lisäksi neuvottelut ovat pahasti jumissa.

– Mekaanisen metsäteollisuuden tilanne on umpikujassa. Teollisuusliitto ei neuvottele ennen kuin sopimuksia syntyy muissa pöydissä. Lisäksi Teollisuusliitto levittää väärää tietoa Metsäteollisuuden esitysten vaikutuksista työntekijöiden ansioihin. Sopimusjärjestelmän uskottavuus alkaa murentua, Hollmén moitti.