Mopoautoille tulossa vankempi vaihtoehto: Ministeriö aikoo sallia "traktoreiksi muutetut autot"

Muutoksen tarkoituksena on parantaa nuorten liikenneturvallisuutta.

Kari Huusari

Nuoret on tarkoitus päästää auton rattiin vuoden 2019 alussa.
Nuoret on tarkoitus päästää auton rattiin vuoden 2019 alussa.

Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo sallia nopeusrajoitetuilla henkilöautoilla ajamisen alle 18-vuotiaille nuorille.

Tarkoituksena on lisätä nuorten kuljettajien turvallisuutta mahdollistamalla mopoa ja mopoautoa vankemmalla ajoneuvolla liikkuminen.

Ministeriö ja liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ovat selvittäneet mahdollisuuksia ottaa käyttöön nopeudeltaan rajoitetut henkilöautot.

Asiaa koskeva selvitys julkaistiin Trafin sivuilla tänään. Seuraavaksi hanketta aletaan valmistella liikenne- ja viestintäministeriössä. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2019.

Muutoksia ajoneuvolakiin ja ajokorttilakiin

Trafin selvityksen lähtökohtana olivat "traktoreiksi muutetut autot", sillä traktorien ajokorttivaatimukset ovat kansallisessa hallinnassa. Tarkoituksena on, että henkilöautot muokataan traktorin ajoneuvoluokkaan eli luokkaan T1.

Hankkeen edetessä päätettäväksi tulee esimerkiksi se, saako autotraktorilla ajaa enintään 40:n vai 60:n kilometrin tuntinopeutta. Muutoksia tarvitaan ainakin ajoneuvolakiin ja ajokorttilakiin sekä asetuksiin ja Trafin määräyksiin.

Henkilöautojen nopeuden rajoittaminen on nykyisellä tekniikalla mahdollista. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan rajoittimen asentaminen onnistuu lähes kaikkiin sähköisellä kaasupolkimella varustettuihin henkilöautoihin, ja sen hinta on muutamia satoja euroja. Trafin selvityksessä rajoittimen käytön valvonnan arvioidaan olevan vaikeaa.

Otettaisiinko perheessänne käyttöön nopeusrajoitettu auto, jos se olisi mahdollista? Jos kyselyupotus ei näy, voit klikata vastauksen täällä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset