Aluehallintovirasto ei pitänyt hyvänä ideana — Tettiläisten olutmainos poiki soiton viranomaiselta

Yhdeksäsluokkalaiset tekivät ravintolalle mainoksen erikoisoluesta. Viranomainen puuttui nuorten tekemään mainokseen.

Risto Hämäläinen

Työelämään saa tutustua ravintolassa, mutta nuori ei saa tehdä alkoholimainosta, viranomainen linjaa avissa.
Työelämään saa tutustua ravintolassa, mutta nuori ei saa tehdä alkoholimainosta, viranomainen linjaa avissa.

Reeta Millerin yhdeksäsluokkalainen poika kävi opintoihinsa kuuluvan työelämään tutustumisjakson mikkeliläisessä Dom-baarissa. Harjoittelussa oli myös pojan luokkatoveri.

Kahden viikon aikana nuoret paitsi siivosivat pöytiä, myös suunnittelivat mainoksen eräälle erikoisoluelle. He etsivät netistä tietoa ja kuvan oluesta. Valmis tuotos julkaistiin sisällä baarissa sekä baarin Facebook-sivuilla. Alakulmaan merkittiin nuorten nimet ja tieto, että he olivat tet-harjoittelijoita.

Mennään väärille teille, jos alkoholi-mainoksen yhteydessä kerrotaan, että tet-harjoittelija on tehnyt sen. — Tuomo Wallen

Nuorten viimeisenä harjoittelupäivänä marraskuun lopulla baari sai puhelun Itä-Suomen aluehallintovirastosta avi:sta. Joku oli ilmoittanut alkoholimainontaa valvovalle virastolle nuorten tekemästä mainoksesta.

— En muista puhelua sanatarkasti, mutta sen päätyttyä poistimme Facebook-julkaisun netistä, kertoo Domin toimitusjohtaja Mika Pippuri.

Pippurin mukaan mainos itsessään ei sisältänyt mitään laitonta. Alkoholijuomien anniskelua, vähittäismyyntiä ja mainontaa valvova aluehallintovirasto piti kuitenkin kyseenalaisena sitä, että mainoksessa kerrottiin sen tekijöiden olevan tet-harjoittelijoita.

Milleriä ihmetyttää, että joku oli ilmoittanut tettiläisten tekemästä mainoksesta viranomaiselle. Hänen mielestään on hienoa, että nuoret pääsivät tekemään harjoittelussaan muutakin kuin kuuraamaan vessoja ja viemään roskia.

Tiedot ja kuvan erikoisoluesta nuoret etsivät Millerin mukaan netistä.

— Kiukuttaa ihan hirveästi. Ihan senkin takia, kun näki, miten innoissaan ja ylpeitä nuoret olivat tekemästään mainoksesta, Miller kertoo.

Vesa Vuorela

Ravintolan Facebook-seinältä ilmoitus poistettiin heti, ravintola Domin toimitusjohtaja Mika Pippuri sanoo.
Ravintolan Facebook-seinältä ilmoitus poistettiin heti, ravintola Domin toimitusjohtaja Mika Pippuri sanoo.

Keskustelu alkoi somessa

Kuultuaan tapauksesta Miller kirjoitti siitä tuohtuneen tekstin yksityiseen Facebook-ryhmään. Kirjoitus herätti paljon huomiota, ja siihen kertyi kymmeniä kommentteja.

Millerin mukaan nuorten koulu oli hyväksynyt näiden harjoittelupaikan, eikä työtehtäviin kuulunut esimerkiksi alle 16-vuotiailta kiellettyä anniskelua. Iältään nuoret ovat 14—15-vuotiaita.

Millerin pojan isä työskentelee Domissa, ja Miller kertoo itse olevansa Domin omistajien entinen työkaveri. Myös toisen tettiläisen vanhempi työskentelee Domissa.

Domin perustajakolmikkoon kuuluvan Juha Parkkisen mukaan mainoksen teon tarkoituksena oli ollut tarjota mielenkiintoista tekemistä tettiläisille. Parkkinen kertoo, että nuoret tekivät mainoksen aikuisten valvonnassa.

— Anniskeluviranomainen on tehnyt tässä vain oikein. Heille on tullut ilmoitus asiasta ja heidän on pitänyt toimia. Aavistelemme, että ilmoituksen teki yksittäinen, asiaa paheksunut kansalainen, Parkkinen sanoo.

Sekä Parkkinen että Mika Pippuri pahoittelevat mahdollista lain rikkomista ja tet-harjoittelijoille aiheutunutta harmia.

— Otetaan hattu päästä ja pyydetään anteeksi. Ei ollut tarkoitus aiheuttaa tällaista häpsinkiä, Pippuri sanoo.

Avin ylitarkastaja Tuomo Wallen kertoo, että avi kiinnostui mainoksesta saatuaan siitä epäkohtailmoituksen viraston ulkopuoliselta taholta.

Myöhemmin hän tarkentaa sähköpostitse, että avi antoi baarille puhelimessa ”vapaamuotoista ohjausta”.

— Kun yrityksen Facebook-sivulla käytetyn mainoksen tekijöiksi mainitaan peruskouluikäiset tet-harjoittelijat, sen voidaan katsoa olevan hyvän tavan vastaista toimintaa, Wallen kertoo.

Koululainen ei saa tehdä alkoholimainosta

Alkoholilaissa kielletään alkoholijuoman markkinointi, jos se tehdään hyvän tavan vastaisesti, se kohdistuu alaikäisiin tai siinä kuvataan alaikäisiä henkilöitä.

— Yleisesti puhuen siinä ei ole mitään väärää, että ravintolassa on tet-harjoittelijoita. Mutta siinä vaiheessa mennään väärille teille, jos alkoholimainoksen yhteydessä kerrotaan, että tet-harjoittelija on tehnyt sen, Wallen linjaa.

— Siinä (Domin mainoksessa) on käytetty lapsia mukana alkoholin markkinoinnissa.

Wallen ei kerro selvää kantaa siihen, kumpi tapauksessa tarkkaan ottaen oli sopimattominta: se, että alaikäiset tekivät olutmainoksen, vai se, että olutmainoksen tekijöiden alaikäisyydestä kerrottiin julkisesti mainoksen yhteydessä.