Muusikko Kasmir: ”Et voi tietää, miltä tuntuu olla vapaata riistaa ennen kuin on liian myöhäistä”

Jussi Lopperi

Kasmirilta ilmestyy uusi albumi helmikuussa.
Kasmirilta ilmestyy uusi albumi helmikuussa.

Jos Thomas Kirjonen voisi, hän olisi muusikko Kasmir vain keikalla ja studiossa. Muuna aikana kenelläkään ei olisi hajuakaan siitä, kuka tuo parrakas pipopää on.

— Diggaan ihan superperusjutuista. Mitä tavallisempaa arki on, sitä parempi, 32-vuotias Kirjonen sanoo.

Toisaalta yksi Suomen suosituimmista artisteista ymmärtää olevansa etuoikeutettu, kun saa tehdä töitä muusikkona ja elättää sillä itsensä.

Se kuuluu asiaan, että fanit tulevat nykimään hupparista silloinkin, kun hän istuu perheensä kanssa ravintolassa äitienpäivälounaalla. Niinkin on käynyt, että kokonainen koululuokka järjestää spontaanin meet and greet -tapahtuman ratikassa tunnistettuaan Kasmirin matkustajien joukosta.

— Kun lähden kotiovesta ulos, olen töissä. Jotain veroahan tästä on maksettava, Kirjonen sanoo ja hymyilee.

Kirjosen mukaan muusikon työn vaikeuksista puhuminen on Suomessa tabu. Artisti ei saisi valittaa ammattinsa raskautta, sillä se näyttää ulospäin niin helpolta.

— Soitat pari tunnin keikkaa viikossa ja kasvattelet loppuajan korianteria jossakin, hän kuvailee.

”Haaveilin kuuluisuudesta”

Junnuna Kirjonen haaveili kuuluisuudesta. Hän ajatteli, että olisi siistiä, kun kaikki tunnistaisivat hänet kadulla.

Sitä, miltä tuntuu, kun lopulta on kaikkien omaisuutta ja vapaata riistaa, ei pysty tajuamaan ennen kuin on liian myöhäistä.

Kirjosen kohdalla se oli myöhäistä vuonna 2014, kun hänen ensimmäinen hittinsä Vadelmavene julkaistiin. Pian hänen kasvonsa osattiin yhdistää kesän ykköshittiin.

Vadelmavene-kappaletta on nyt striimattu yli 9 miljoonaa kertaa suoratoistopalvelu Spotifyssa. Esikoislevy AMK Dropout myi ensimmäisenä suomalaisena albumina kultaa pelkillä striimauksilla.

Kirjoselle kävi läpimurron jälkeen kuten suurelle osalle hänen kollegoistaan: hän tuli äärimmäisen tietoiseksi itsestään, pälyili ympärilleen ja kuvitteli, että kaikki tuijottivat häntä, vaikkeivät tuijottaneetkaan.

Jussi Lopperi

Pikkupoikana Thomas Kirjonen eli Kasmir haaveili kuuluisuudesta.
Pikkupoikana Thomas Kirjonen eli Kasmir haaveili kuuluisuudesta.

Nykyisin Kirjosella on rennompi suhtautuminen julkisuuteen. Hän tarttuu tyttöystäväänsä kädestä kadulla tai latoo Ikean ravintolassa tarjottimelle viisi hotdogia, jos siltä tuntuu.

Välittämättä, että muut näkevät.

— Jos haluaa elää tavallista arkea, on vain päätettävä tehdä niin.

Kiire ei ole Kirjoselle itseisarvo, vaan hän ottaa rennosti, jos siihen on mahdollisuus. Pelifriikkinä hän voi joskus pelata videopeliä vaikka kellon ympäri.

Ylpistyminen ei ole käynyt mielessä

Kirjonen on kiitollinen siitä, että hän oli jo 29-vuotias, kun hänestä tuli julkisuuden henkilö.

Hän oli ennättänyt työskennellä kokkina kymmenisen vuotta ja oppinut keittiömestarin komennossa sen verran nöyräksi, ettei ylpistyminen ole käynyt mielessä alanvaihdon jälkeenkään.

— Pystyin vähän varttuneemmalla tatsilla ottamaan muutoksen vastaan. Veikkaan, että jos olisin ollut 15, työkalut olisivat olleet aika vähissä.

Viimeiseksi ”oikeaksi” työpaikaksi jäi helsinkiläisravintola Siltanen, jonne Kirjonen on halunnut sopia tämän tapaamisenkin.

Hän ei ole tullut haastatteluun yksin, vaan mukana on puolivuotias musta labradorinnoutaja Paavo, joka pyörii isäntänsä jaloissa, mutta käyttäytyy pentukoiraksi mallikkaasti. Ehkä se ymmärtää olevansa koiraystävällisessä ravintolassa.

Kirjonen nyökkää kohti keittiötä, jonne on lähes suora näkyvyys.

— Tuolla on kirjoitettu laulunsanoja ja testattu biisejä työkavereilla.

Myös Vadelmavene on ilmeisesti saanut alkunsa Siltasen kyökissä, jossa Kirjonen paistoi hampurilaisia vuoden päivät.

— Siitä biisistä työkaverit sanoivat, että ”omituinen, mutta jotain tässä on”.

Jussi Lopperi

Kasmir on päättänyt elää niin tavallista arkea kuin mahdollista.
Kasmir on päättänyt elää niin tavallista arkea kuin mahdollista.

Kasmir pelkäsi uransa olevan ohi

Helmikuussa Kasmirilta ilmestyy kakkosalbumi Valmis.

Siltä on jo etukäteen lohkaistu viisi singleä, muun muassa Amen ja Kaija. Seuraava single, tasavertaisesta rakkaudesta ammentava Tulla&Mennä julkaistaan Spotifyssa 26. tammikuuta. Siihen sanat on tehnyt Mariska.

Debyyttialbumiin verrattuna toisen levyn tekeminen oli aluksi vaikeampaa. Vielä vuosi sitten Kirjonen ei nähnyt tulevan albumin kokonaisuutta selkeästi.

— Mutta kun alkuvuodesta saimme valmiiksi Huonoo seuraa -singlen, se vapautti jotakin, ja homma alkoi toimia.

Tosin samaisen singlen julkaisuajankohtaan osui juontaja Axl Smithiin liittynyt salakuvauskohu, jonka pyörteisiin Kirjonenkin joutui. Vaikka hän oli itsekin Smithin uhri, hänet ennätettiin leimata julkisuudessa osasyylliseksi. Sosiaalinen media täyttyi raivosta.

Kohu pakotti hänet jättämään Tanssii tähtien kanssa -kisan kesken, ja jotkut radiokanavat panivat miehen musiikin toviksi boikottiin.

Se oli shokki, joka sai Kirjosen ajattelemaan, että hänen uransa on ohi.

Taipumus ajatella pahimman kautta

Kirjonen puhuu lämpimästi äidistään, isästään ja neljä vuotta nuoremmasta sisarestaan. Hän on kiitollinen siitä, että on syntynyt juuri siihen perheeseen. Perheen tuki oli arvokkainta kohun keskellä.

Häntä lohdutti myös se, että hän itse tiesi, mitä on tapahtunut ja mitä ei. Silti kirpaisi.

— Olen kohtuullisen miellyttämisenhaluinen tyyppi ja tykkään luoda hyvää fiilistä. Samalla olen taipuvainen ajattelemaan monia asioita pahimman kautta. Joten voi varmasti kuvitella, miltä kaikki tuntui.

Ajomatkalla jännitti ihan sikana. Kolmessa tunnissa ennätti käydä kaikki kauhuskenaariot läpi.

Kirjosen oli pakko syventyä pohtimaan oman elämän tarkoitusta.

Aika nopeasti koko kuva kirkastu ja ajatukset selkeytyivät. Kirjonen ymmärsi, ettei ole mitään tärkeämpää kuin aitona pysyminen, itsensä kuunteleminen, hyvien tunnetilojen luominen ja musiikin tekeminen mahdollisimman laajalla yhteistyörintamalla.

— Jatkossa haluan tehdä musiikkia aivan kaikkien kanssa. Koskaan ei tiedä, mikä helmi löytyy jostakin täydestä tuntemattomuudesta.

Hän toivoo, että ne, jotka viimekeväistä kohua kavahtivat ja hyppäsivät kelkasta pois, haluaisivat tutustua häneen uudestaan.

Kolme tuntia kauhuskenaarioita

Kirjosen elämänfilosofiaan kuuluu ajatus siitä, että kaikki tapahtuu tietystä syystä. Kaikesta huonostakin löytyy jälkeenpäin jotain hyvää.

Hän ei unohda koskaan viimekeväistä ajomatkaa Helsingistä Poriin, jossa hänellä oli ensimmäinen kohun jälkeinen keikka.

— Ajomatkalla jännitti ihan sikana. Kolmessa tunnissa ennätti käydä kaikki kauhuskenaariot läpi.

Kirjosen helpotukseksi vastassa ei ollutkaan soihduin ja kepein varustautunutta kansanjoukkoa, vaan joukko faneja, joka osoittivat hänelle suosiota. Ilmassa oli rakkautta.

— Jollain viime kesän isolla festivaalilla, kun tuhannet ja taas tuhannet ihmiset lauloivat täysillä Kaijaa, tajusin, että yleisö hyväksyy minut taas. Se oli totaalimurtumisen paikka.

 

Thomas Kirjonen eli Kasmir

Syntynyt 27. maaliskuuta 1985 Espoossa. 

Asuu Helsingissä tyttöystävänsä ja Paavo-labradorinnoutajan kanssa.

Koulutukseltaan kokki.

Nykyisin täysipäiväinen muusikko, joka tekee musiikkia sekä itselleen että muille.

Toinen albumi Valmis julkaistaan 17. helmikuuta 2018.

Rakastaa ruokaa.

Inhoaa kehumista.

Ihmettelee maailman menoa.

Luetuimmat