Kirja-arvio:  Taivaanpallo on valovoimainen romaani

Olli Jalonen: Taivaanpallo. Otava 2018, 461 s.

Kirja-arvio:  Taivaanpallo on valovoimainen romaani

Olli Jalonen on kirjoittanut valovoimaisen romaanin St. Helenan saarella asuvasta Angus-pojasta, josta tulee 1600-luvun lopulla tähtitieteilijä Edmund Halleyn oppipoika, tähtientarkkaaja.

Jo tarinan alussa Anguksen perhe kohtaa salakatolisten kuohuttamalla saarella tragedian. Pojan pelastukseksi koituu lapsenomainen luottamus oppimestariinsa, jolta hänet lähetetään hakemaan apua. Angus matkustaa jäniksenä märssykorissa Lontooseen.

Taivaanpallossa Jalonen on olemuksensa löytänyt.

Näissä tuulissa pikkuvanhana kertojana toimiva poika saa monesti selkäänsä mutta omaksuu lopulta dickensmäisten nöyryytysten kautta sivistyneen maailman koodit.

Muita keskeisiä hahmoja ovat äiti, sisarukset, saaren neitseellisyyden puolesta intoileva pastori Burch ja Halleyn kateellinen assistentti Clarke.

Särmän kerrontaan tuovat hienovaraiset vihjeet älykkään pojan alkuperästä. Kuka on isä? Miksi Halley kasvattaa pojasta seuraajaansa? Jalonen kirjoittaa teoksissaan toistuvaa isä-teemaa vapautuneesti auki.

Taivaanpallossa on kiehtovaa karismaa. Se syntyy ikiaikaisen tosilta tuntuvista lapsikertojan havainnoista ja teoksen mutkattomasta kompositiosta.

Tapahtumat virtaavat luontevasti konflikteina ja puhuttelevasti lapsen silmin oivallettuina.

Vaikka eletään Newtonin ja varhaisen valistuksen aikaa, ovat kaikki voimat ja vastukset universaaleja. Niissä törmäävät vanhat uskomukset ja innovatiivinen tiedeusko, alkuperäinen ja vieras sivilisaatio, riisto ja herruus, oppipoika ja mestaruus, naisten ja miesten roolit.

Kun alta paljastuu vielä metaforinen muutoksen, kasvun ja matkan alkutarina, lukee romaania kiehtovana jännitysnäytelmänä.

Kertomuksen viesti purkautuu viisaasti latautuneiden tihentymien kautta nousten tavanomaisen yläpuolelle.

Taivaanpallossa Jalonen on olemuksensa löytänyt. Ei ole liioiteltua sanoa, että hän on kirjoittanut tähän mennessä yhden kantavimmista romaaneistaan.

Taivaanpallo on kansainvälistä sanataidetta. Seija Forsström

Hyvää: Viisas ja vapautunut tarina.

Huonoa: —.

Erityistä: Taivaanpallo on 14 solmua Greenwichiin -romaanin sisarteos. Teosten idea on Jalosen St.Helenalle 1989 tekemässä matkassa. Tähtitieteilijä Halley tunnetaan Halleyn komeetasta.