Kouvolan teatterin katsojatavoite laskee roimasti, tilikauden tappioksi arvioidaan 70 000 euroa

Kouvolan kaupunginhallituksen konsernijaosto laski tuntuvasti tytäryhtiöidensä tavoitteita kuluvalle vuodelle.

Katja Juurikko

Korona on kurittanut myös Kouvolan teatterin toimintaa.
Korona on kurittanut myös Kouvolan teatterin toimintaa.

Kouvolan teatteri arvioi kuluvan tilikauden tappionsa nousevan noin 70 000 euroon.

Teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi korostaa, että kyseessä on "arvio isolla A:lla".

– Summa voi tuosta nousta tai toivon mukaan pienentyä. Asiat ovat meillä onneksi sillä lailla kunnossa, että kassakriisi ei uhkaa emmekä ole heti vaarassa.

Teatterin hallintopäällikkö Mervi Ihalainen kertoo, että teatteriyhtiön koko osakepääoma eli noin 300 000 euroa on tallessa. Koska takana on voitollisia vuosia, kassatilanne on vakaa.

Katsojatavoite 15 000

Kouvolan kaupunginhallituksen konsernijaosto on laskenut tuntuvasti tytäryhtiöidensä tavoitteita kuluvalle vuodelle. Koronaepidemia on kurittanut ankarasti esimerkiksi juuri Kouvolan teatteria.

Keväällä teatterit ympäri Suomen joutuivat sulkemaan ovensa etuajassa. Syyskaudella saliin saa myydä turvavälirajoitusten vuoksi vain reilut 30 prosenttia paikoista.

Jos joku meistä täällä sairastuu, korttitalo aika nopeasti heiluu. — Tiina Luhtaniemi

Kouvolan teatterin katsojatavoite laskee tälle vuodelle 38 000:sta 15 000 katsojaan ja päänäyttämön täyttöastetavoite 68 prosentista 35 prosenttiin.

Pääsylippujen osuus kaikista tuotoista on tavallisesti reilut 20 prosenttia. Nyt tavoite on 14 prosenttia.

Myös tavoite esitysten määrästä laskee – 160–190:stä 100–115:een. Syynä on se, että keväältä peruuntui yhteensä 43 esitystä, muun muassa näytelmä Adalmiinan helmi kokonaan. Sen uusi ensi-ilta on vasta 19. joulukuuta.

Epävarmuus painaa

Vuoden 2020 talousarvioon asetettuja tavoitteita on tarkastettu yhdessä tytäryhtiöiden kanssa. Teatterinjohtaja Luhtaniemi sanoo, että uudet tavoitteet ovat juuri niin realistisia kuin ne tämänhetkisessä epävarmuudessa voivat olla.

Hän myöntää, että joka päivä jännittää, toteutuvatko esitykset.

– Jos joku meistä täällä sairastuu, korttitalo aika nopeasti heiluu. Varajärjestelmiä on toki mietitty. Ne otetaan käyttöön tarvittaessa.