Vanhassa sikalassa syntyi maailmanlopun teoksia — Suomalais-tšekkiläinen taiteilijapari visioi kansainvälistä toimintaa sukutilalle Elimäen Ratulaan

Muutto Ratulaan oli aluksi kulttuurishokki vilkkaaseen kaupunkikulttuuriin tottuneelle Barbora Kachlíkoválle.

Katja Juurikko

Barbora Kachlíková, Anssi Uusnäkki, Peto-koira ja Uusnäkin veistos pihapiirissä.
Barbora Kachlíková, Anssi Uusnäkki, Peto-koira ja Uusnäkin veistos pihapiirissä.

Elimäen Ratulassa on pihapiiri, jossa maantiellä kulkevia tervehtii kaksi veistosta. Ne ovat talon isännän, kuvataiteilija Anssi Uusnäkin käsialaa.

Hän asuu sukutilaansa yhdessä tšekkiläisen taiteilijapuolisonsa Barbora Kachlíkován kanssa.

Kaksikko luo teoksiaan vuosikymmeniä vanhassa sikalassa, josta vain pieni osa pidetään lämpimänä. Uusnäkki hitsaa veistoksia kylmällä puolella, ja kun kylmä menee ytimiin, hän siirtyy maalaamaan lämpimään Kachlíkován seuraan.

Kachlíková sanoo olevansa kameleontti, jonka taiteeseen vaikuttaa suuresti paikka, jossa hän kulloinkin luomistyötään tekee. Vuoden verran se paikka on ollut Ratula. Muutto maalaismaisemiin oli vilkkaaseen kaupunkikulttuuriin tottuneelle naiselle kulttuurishokki.

Nyt hän on kuitenkin taas vauhdissa: Kachlíkován haaveissa entiseen, suureen sikalaan nousee tulevaisuudessa kansainvälinen taiteilijoiden kokoontumispaikka ja näyttelytila. Sellaisia hän on pyörittänyt Tšekissä.

— Haaveilen myös siitä, että löytäisin Kouvolan seudulta samanhenkisiä ystäviä.

Katja Juurikko

Barbora Kachlíkován kangasteos viittaa elämän kiertokulkuun. Se tulee tänä keväänä esille hänen näyttelyynsä Vyškovin kirkkoon, nykyiseen kulttuurikeskukseen.
Barbora Kachlíkován kangasteos viittaa elämän kiertokulkuun. Se tulee tänä keväänä esille hänen näyttelyynsä Vyškovin kirkkoon, nykyiseen kulttuurikeskukseen.

Näyttely esillä Kuusankoskitalossa

Uusnäkin, 35, ja Kachlíkován, 30, taidenäyttely From the Forest on parhaillaan esillä Kuusankoskitalon galleriassa. Näyttely koostuu Uusnäkin puu-, kivi- ja metalliveistoksista sekä Kachlíkován luontoaiheisista maalauksista.

Uusnäkki luonnehtii kokonaisuutta apokalyptiseksi. Se katsoo aikaan, jolloin metsät on tuhottu ja luontoa on jäljellä lähinnä museoituina kappaleina.

Teema on parille tärkeä. He ovat huolissaan maapallosta ja välttävät parhaansa mukaan esimerkiksi muovia.

— Suurin osa taiteesta on valitettavasti tulevaisuuden roskaa. Taidetta on niin vaikea myydä, ja harva teos päätyy museoon, Uusnäkki sanoo.

Suurin osa taiteesta on valitettavasti tulevaisuuden roskaa. — Anssi Uusnäkki

Hän on vienyt osan veistoksistaan ruostumaan lähipellolle. Siellä työt saavat olla katseltavina kunnes luhistuvat.

Uusnäkki on viime vuosina tehnyt taiteen ohessa palkkatyökseen maanrakennushommia. Kachlíková käy lypsämässä vuohia läheisellä Jokiniemen kartanolla ja järjestää näyttelyitä Tšekin suurlähetystössä Helsingissä.

Kuvat Katja Juurikko

Taiteilijaparin yhteisnäyttely on esillä Kuusankoskitalon galleriassa.
Taiteilijaparin yhteisnäyttely on esillä Kuusankoskitalon galleriassa.

Viisi vuotta yhdessä

Taiteilijaperheestä tuleva Kachlíková on valmistunut taidemaalariksi ja taiteen maisteriksi Brnon yliopiston taidelaitokselta. Uusnäkki on Lahden taideinstituutin kasvatti.

Pari tapasi viitisen vuotta sitten rakentaessaan Pyhtään Stockforsiin nuorten taiteilijoiden katselmusta.

Kachlíková on seurannut kiinnostuneena, miten parisuhde on vaikuttanut molempien taiteeseen: Hän on alkanut käyttää aiempaa tummempia sävyjä ja rujompaa otetta. Uusnäkki taas on alkanut kiinnostua hempeistä väreistä.

— Ja sekin vielä, että Barboran maalauksista on tullut yhä enemmän kolmiulotteisia. Minun veistoksistani taas on tullut entistä kaksiulotteisempia, Uusnäkki lisää.

Katja Juurikko

Anssi Uusnäkki tekee veistoksiaan muun muassa hitsaamalla. Kuvassa keskeneräinen hirvenpääteos.
Anssi Uusnäkki tekee veistoksiaan muun muassa hitsaamalla. Kuvassa keskeneräinen hirvenpääteos.

Lavasteita teatteriin, elokuviin ja tv-sarjoihin

Uusnäkki on koulutukseltaan myös entisöintipuuseppä. Hän on tehnyt lavasteita muun muassa Kouvolan teatteriin ja Kuopion kaupunginteatteriin sekä elokuviin ja tv-sarjoihin. Ansiolistalla ovat muun muassa leffat Putoavia enkeleitä ja Blackout sekä sarja Ihmisten puolue.

Välillä hän on käynyt tekemässä lavasteita Norjassa saakka.

Miltä vanhan sikalan muuttaminen taidepyhätöksi näyttää puusepän ja lavastajan näkökulmasta?

— Onhan siinä urakkaa.

Luetuimmat