Kuusankoskelainen Ville Viinikainen oli rilluttelureissulla Lapissa — Siellä syntyi idea, joka nähdään nyt Kuusankoskella

Ville Viinikainen ja Tuomas Korkalo ovat sielunveljet, jotka pitävät yhteyttä Facebookissa, tekevät kuvataidetta ja suunnittelevat yhteisöllisiä kulttuuritapahtumia.

Jussi Lopperi

Taiteilijat Ville Viinikainen ja Tuomas Korkalo pitävät yhteisnäyttelyn Kuusankosken Pato Galleriassa. Takavasemmalla näkyy Korkalon Sommitelma runoilijan absoluuttiselle vapaudelle ja takaoikealla Viinikaisen nimetön työ.
Taiteilijat Ville Viinikainen ja Tuomas Korkalo pitävät yhteisnäyttelyn Kuusankosken Pato Galleriassa. Takavasemmalla näkyy Korkalon Sommitelma runoilijan absoluuttiselle vapaudelle ja takaoikealla Viinikaisen nimetön työ.

Oli poromiehiä, rapajuoppoja, narkomaaneja, poliiseja ja muusikoita. Lisäksi oli näyttelijöitä, kirjailijoita ja taiteilijoita.

Oli myös kaksi kuvataideintoilijaa: Ville Viinikainen ja Tuomas Korkalo.

— Kohtasimme 1990-luvun jälkipuoliskolla Rovaniemellä kansanravintola Tupsun kultturelleissa kuvioissa. Se oli silloin Suomen paras kapakka, Ville Viinikainen kertoo.

Korkalo tienaa leipänsä tätä nykyä kuvataiteilijana Rovaniemellä. Viinikainen opettaa kuvaamataitoa sekä tekee taidetta ja musiikkia Kouvolassa.

Nyt ystävät toteuttavat idean, jonka he saivat kaksi vuotta sitten Rovaniemellä yhteisellä rilluttelureissulla. He pystyttävät Kuusankosken Pato Galleriaan näyttelyn.

Viinikainen vie lattian, Korkalo seinät

Viinikaisen värikkäät hevos-aasi-ihmis-hahmot valtaavat lattiatilan. Puupaneeleille maalatut, kookkaat maalaukset seisovat Viinikaisen nikkaroimilla punaisilla ja valkoisilla telineillä.

Tämä siksi, että ne ovat liian painavia ripustettavaksi — ja myös siksi, että telineiden muoto yhdistää ne Korkalon teoksiin.

Korkalon maalaukset ammentavat vaikutteita konstruktivismista. Se on 1900-luvun alkupuolen taidesuuntaus, jonka lähtökohtana oli harkitun, usein geometrisistä elementeistä sommitellun, ei-esittävän taiteen tekeminen.

Korkalo luonnehtii ripustavansa seinille ”abstrakteja hullutelmia”.

— Toivon, että yli kaksikymmenvuotinen sielunveljeys näkyy kokonaisuudessa. Samat virrat liikuttavat meitä, Viinikainen kertoo.

Jussi Lopperi

Kaverukset pystyttivät Villen nimetöntä työtä itsetehdylle telineelle perjantaina Pato Galleriassa.
Kaverukset pystyttivät Villen nimetöntä työtä itsetehdylle telineelle perjantaina Pato Galleriassa.

Yhteys pysyy yllä

Miehet tapaavat harvoin: edellisen kerran kaksi vuotta sitten, sitä ennen vuonna 2001. He tarkastavat toistensa kuulumiset Facebookista.

— Kun pari vuotta sitten nähtiin täällä Rovaniemellä, juteltiin kaikkea maan ja taivaan väliltä, Korkalo toteaa.

— Vaikka aikaa kuluisi puoli vuosisataa, tavatessa tuntuu, että eilenhän sitä vasta turistiin. Hyvät kaverit ovat sellaisia, Viinikainen vastaa.

Yhdessä on hyvä olla hiljaa, tarvittaessa small talk -osaston aiheita ovat kirjat, elokuvat ja musiikki.

— Parhaimmillaan keskustelumme on filosofointia, joskus korkealentoista ja hyvinkin raadollista, Viinikainen kertoo.

Jussi Lopperi

Tuomas Korkalon teoksia on nähty näyttelyissä eri puolilla maailmaa.
Tuomas Korkalon teoksia on nähty näyttelyissä eri puolilla maailmaa.

Arvostus on molemminpuolista

Korkalon teokset ovat matkanneet vuosien vieriessä muun muassa Peruun, Etelä-Koreaan, Latviaan, Portugaliin ja Venäjälle. Hän on saanut vuosituhannen alusta useita apurahoja. Tällä hetkellä hänellä on kattava näyttely Kemin taidemuseossa.
Opetustyöt Korkalo jätti viitisen vuotta sitten.

Viinikainen tutustuttaa kouvolalaisia oppilaitaan taiteen ihmeelliseen maailmaan. Hän on pitänyt useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Kouvolassa. Hänen tuorein luomuksensa on kouvolalaisen Mika Bymanin kanssa tehty tribuuttilevy kantrimuusikko Hank Williamsille.

Korkalon mukaan Viinikainen on ”energinen pelimanniluonne, täysverinen taiteilija ja mainiota seuraa”.

Viinikainen tuntee ystävästään ”sellaista hiljaista ylpeyttä. Onhan se lämmittävää, kun on lahjakkaita ja fiksuja ystäviä”.

Molemmilla on kokemusta epätavallisista tapahtumista.

Kaksi kulttuurin monitoimijaa

Viinikaiselle tärkeä projekti on poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali Jättömaa, joka järjestetään Kouvolassa ensi heinäkuussa muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen.
Korkalo on järjestänyt 20 vuoden ajan Oranki Art -ympäristötaidetapahtumaa Pellon kunnassa.

— Yhteisöllisyys on minulle tärkeä osa taidekenttää. Jättömaakin on tavallaan yksi iso yhteisötaideteos, Viinikainen toteaa.

Vielä kertaakaan miehet eivät ole päässeet toistensa tapahtumiin, vaikka hinkua olisi.

— Ensi kesänä tulen Jättömaalle vaikka väkisin, Korkalo lupaa.

Ville Viinikaisen ja Tuomas Korkalon näyttelyn avajaiset Pato Galleriassa ovat sunnuntaina 6. lokakuuta kello 12. Näyttely on avoinna 27. lokakuuta saakka.