Älä pilaa hyvää päivää kauhukuvilla — Katariina Hakaniemi muistuttaa kirjassaan, että elämässä kaikki ei ole kiveen hakattua

Matti Tieaho

Katariina Hakaniemi julkaisi kolmannen kirjansa. Sen nimi on Suora lähetys.

Kouvolan Sanomissa toimittajana työskentelevä Katariina Hakaniemi on julkaissut uuden kirjan nimeltä Suora lähetys. Teoksen nimeen hänellä on selkeä peruste.

— Kirjan nimi perustuu sanontaan: elämä on suora lähetys. Havahduin siihen, että elämässä kaikki ei ole kiveen hakattua. Omaan elämään voi usein myös vaikuttaa. Sitä voi muuttaa, Hakaniemi kertoo.

Se on oman epätäydellisyyteni paljastavaa tekstiä. — Katariina Hakaniemi

Hakaniemen esikoisteos Tahdoin ilmestyi vuonna 2015. Toinen teos Kaksi kotia ilmestyi vuonna 2016. Sen jälkeen Hakaniemi piti taukoa, sillä hän opiskeli työn ohessa ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi.

— Valmistuin marraskuussa 2017, eli tämä kirja on kirjoitettu viime vuoden aikana.

Opintojen jälkeen oli tarkoitus aloittaa blogi, johon Hakaniemi kirjoitti valmiiksi kymmenen tekstiä. Blogi ei koskaan ilmestynyt, sillä Hakaniemi syvensi aiheita niin, että niistä tuli kirja.

— Koen, että kirjan tekstit ovat vähän kuin kolumneja. Ne ovat samantyyppisia kuin mitä olen kirjoittanut Kouvolan Sanomiin, eli havaintoja itsestäni ja ympäristöstäni.

Suorassa lähetyksessä Hakaniemi on vienyt tekstejä vielä henkilökohtaisemmalle tasolle.

Kirjaa kannattelee kaksi isompaa teemaa. Ensimmäiseksi Hakaniemi muistuttaa omasta synnistään: turhasta murehtimisesta.

— Vaikka minulla on ollut periaatteessa kaikki hyvin, olen pilannut monta hyvää päivää turhilla kauhukuvilla.

Toinen tärkeä teema ovat ihmis- ja parisuhteet. Hakaniemi on itse kokenut avioeron. Nyt hän elää viiskymppisenä uutta parisuhdetta.

— Mietin, miten olen itse muuttunut kumppanina ja mitä olen oppinut.

Kirjassa käsitellään myös aikuiseksi kasvamisen illuusiota, unelmoinnin ja myönteisen palautteen tärkeyttä sekä irti päästämisen iloa ja kipua.

Hakaniemi kutsuu kirjaa pieneksi arkifilosofiseksi teokseksi, jonka tavoitteena on olla tavallista puhetta ihmiseltä ihmiselle.

— Se on oman epätäydellisyyteni paljastavaa tekstiä, joka toivottavasti saa miettimään, minkä asioiden ja keiden ihmisten kanssa loppuelämäsi vietät.

Hakaniemi arvelee, että kirjastossa teos sijoitetaan elämäntaito-oppaiden hyllyyn. Hän ei kuitenkaan halua neuvoa, miten toisten pitäisi elää.

Kirjan on julkaissut Reuna-kustantamo, ja sen visuaalisesta ilmeestä ja kuvituksesta vastaa Veera Miettinen.

Kirjaa saa Reuna-kustantamon omasta kirjakaupasta Myllykoskelta ja Suomalaisesta kirjakaupasta. Myöhemmin keväällä teos ilmestyy myös ekirjana.

Uusimmat uutiset