Kouvolassa soi keväällä Radikaali guru — Kymi Sinfonietta juhlii saksalaista rajojen rikkojaa, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 250 vuotta

Kevään ohjelmistossa on neljä Beethoven-konserttia. Perinteisen vappukonsertin solisteiksi saapuvat Aallonmurtajat-televisiosarjasta tuttu Maria Ylipää ja tenori Tero Harjunniemi.

Kymi Sinfoniettan kevätkausi avautuu tammikuun puolivälissä. Oopperaillassa kuullaan Beethovenin ainoa ooppera Fidelio.
Kymi Sinfoniettan kevätkausi avautuu tammikuun puolivälissä. Oopperaillassa kuullaan Beethovenin ainoa ooppera Fidelio.

Kymi Sinfoniettan kevätkausi on omistettu Beethovenille. Saksalaisen säveltäjämestarin syntymästä tulee ensi vuonna kuluneeksi 250 vuotta.

Orkesterin taiteellisen neuvonantajan Olari Eltsin ideoima neljän konsertin sarja kantaa nimeä Radikaali guru.

— Ludwig van Beethoven oli rajojen rikkoja ja uuden musiikin luoja. Hän todella räjäytti senaikaiset sinfoniapiirit. Moni säveltäjä on seurannut hänen viitoittamallaan tiellä, toimitusjohtaja Riikka Luostarinen kuvailee.

Kevätkausi alkaa tammikuun puolivälissä Beethovenin ainoan oopperan Fidelion konserttiversiolla.

— Ooppera esitetään lähes kokonaisuudessaan. Mukana on viisi laulusolistia. Tämä on meille iso tapaus, jota on valmisteltu jo pitkään.

Sämpläyksiä Eroican eri versioista

Radikaali guru -sarjan toinen konsertti soi Eltsin johdolla tammikuun lopussa. Tuolloin kuullaan Beethovenin kahdeksas sinfonia ja viulukonsertto, jonka solistiksi saapuu saksalainen huippuviulisti Viviane Hagner.

Helmikuussa kolmannessa Beethoven-konsertissa esitetään Eroica-sinfonia. Ohjelmassa on myös suomalaisen Jarkko Hartikaisen uuden sävellyksen kantaesitys, joka on saanut vaikutteita samaisesta sinfoniasta.

— Tilausteoksessa kuullaan Hartikaisen tekemiä sämpläyksiä Eroican eri versioista.

Viimeistä kertaa Beethoven soi toukokuussa, jolloin teemana on tanssi. Säveltäjän neljännen pianokonserton lisäksi kuullaan tanssillinen seitsemäs sinfonia. Konsertin solistina on maailmankuulu pianisti Alexander Melnikov.

Maria Ylipäätä on kysytty solistiksi jo useampaan kertaan. — Riikka Luostarinen

Toinen kevään uutuusteos on vuonna 2014 Uuno Klami -sävellyskilpailussa kolmanneksi sijoittuneen Sauli Zinovjevin vastavalmistunut sävellys Un Grande Sospiro.

Kymi Sinfoniettan, Tapiola Sinfoniettan ja Orchestre de Chambre de Lausannen yhteinen tilausteos esitetään nyt ensimmäistä kertaa Kymenlaaksossa.

Kappaleita, jota ei yleensä kuulla

Beethovenia edeltävää musiikkia tarjoillaan orkesterin konserttimestari Raymond Coxin koostamassa barokkikonsertissa.

— Barokkimusiikki on Raymondin suuri rakkaus, joten hän on kaivanut arkistoista sellaisia kappaleita, jota ei yleensä kuulla, kuten Händelin aarioita.

Luostarisen mukaan osaan teoksista ei ole edes kirjoitettuja nuottimateriaaleja vaan ne työstetään partituurien perusteella.

Orkesterin omat soittajat nousevat lamppujen loisteeseen myös Puhaltimet ympäri maailmaa -konsertissa, jota johtaa ykkösoboisti Dimas Ruiz Santos.

— Mukana on seitsemän erilaista puhallinsoitinta, joista osa on vanhoja ja osa Santosin rakentamia. Konsertista järjestetään päiväkenraaliharjoitukset, joita meiltä on toivottu.

Vappukonserteista odotetaan yleisömagneettia

Kevätkauden ohjelmistossa ei ole aiemmilta kausilta tuttuja mykkäelokuvia, mutta maaliskuussa on luvassa elokuvamusiikkia. Vangitseva valkokangas -konsertti esittelee, millä tavoin luodaan musiikin avulla tunteita muun muassa Harry Potter -elokuvassa.

Maaliskuun lopulla orkesteri jalkautuu pienryhmissä eri puolille Kymenlaaksoa. Lähellä-konsertit tuovat klassista musiikkia mahdollisesti muun muassa Kuusankosken Taideruukkiin.

Perinteisen vappukonsertin solisteiksi saapuvat Kotkassa kuvatusta Aallonmurtajat-televisiosarjasta tuttu Maria Ylipää ja tenori Tero Harjunniemi.

— Ylipäätä on kysytty solistiksi jo useampaan kertaan. Odotamme tästä yleisön suosikkia, joten Kotkassa vappukonsertteja järjestetään kaksi.

Nuoret solistit pääsevät estradille toukokuussa. Esiintymässä on Pohjois-Kymen ja Kotkan seudun musiikkiopiston oppilaita. Kevätkausi päättyy perinteisesti Kymijoen Lohisoiton avajaiskonserttiin kesäkuun alussa.

Säästötoimet söivät yhden konsertin

Kymi Sinfoniettan kevätkauden ohjelmistossa on yksi konsertti suunniteltua vähemmän. Toimitusjohtaja Riikka Luostarinen kertoo, että ohjelmistoa jouduttiin supistamaan Kouvolan kaupungin säästötoimien vuoksi. Kouvola on leikkaamassa kulttuurilaitostensa vuotuisista tuista 10 prosenttia.

— Leikkaus näkyy väistämättä tulevien konserttien ja solistien määrässä.

Kymi Sinfonietta on Suomen ainoa kahden kaupungin omistama sinfoniaorkesteri. Kotkan osuus avustuksista on 55 prosenttia ja Kouvolan 45 prosenttia. Orkesteri sai tänä vuonna kaupungeilta tukea yhteensä 1 540 000 euroa. Kymmenen prosentin leikkaus veisi vuosittaisista avustuksista 71 000 euroa.

Kolmannes Kymi Sinfoniettan rahoituksesta tulee valtiolta. Tänä vuonna tuen määrä oli 800 000 euroa.

— Jos kunnat laskevat omaa osuuttaan, myös valtion rahoitus laskee.

Luostarisen mukaan orkesterin kulut on jo nyt vedetty minimiin.

— Jos joudumme pienentämään palkkoja tai lomauttamaan väkeä, on vaarana, että huippumuusikot menevät muualle. Haluamme pitää heistä kiinni tai muuten alkaa orkesterin alasajo.