Levyarvio: Kouvolalainen Renttu & Jämät surffaa katurockin kaljavirrassa — Katso alta Renttujen koukuttavan Skördifördiföö-biisin musiikkivideo

Renttu & Jämät: Nopeet, hitaat & rumat. Kalansilmä, 2020. (LP/digi)

Arkisto

Levyarvio: Kouvolalainen Renttu & Jämät surffaa katurockin kaljavirrassa — Katso alta Renttujen koukuttavan Skördifördiföö-biisin musiikkivideo

Mistä ihmeestä näitä uusia ja hyviä kouvolalaisia rockbändejä oikein sikiää? Nyt esiin rynnii Renttu & Jämät, joka ottaa heti debyyttilevyllään komennon Suomen punkpääkaupungissa.

Bändi kuvailee Nopeet, hitaat & rumat -levyä ”voimaannuttavaksi, kehopositiiviseksi, gluteenittomaksi, sekä sukupuoli- ja hiilineutraaliksi postmodernin yhteiskunnan hätähuudoksi”. Itse kuitenkin väittäisin, että kyseessä on kerrassaan mainio energinen rocklevy, jolle punk-etuliite ei välttämättä tee edes oikeutta.

Levyn tekstit liikkuvat tukevasti katutasossa bailaamisen, kankkusen ja niistä välillisesti tai välittömästi aiheutuvan ihmissuhdetaiteilun Bermudan kolmiossa.

Jos bändille pitäisi hakea väkisin jotain koordinaatteja suomirockista, niin Renttujen katurock tuo etäisesti mieleen sellaiset genren perusnimet kuin Tehosekoitin tai vaikkapa Problems. Jossain taustalla haahuilee myös Ismo Alangon ja varhaisen Hassisen Koneen haamu.

Kitaristi-laulaja Renttu-Perttu Viljamilla on lahja rakentaa toimivia, koukkuja viliseviä, tarttuvia ja iskeviä rockbiisejä. Myös laulun, soiton, sovitusten ja soundien eteen on nähty selvästikin vaivaa, sillä lopputulos on mietityn ja valmiin kuuloinen paketti, joka kurottaa kevyesti pään mitan verran ylemmäs suomipunkin perusmössöstä.

Levyn tekstit liikkuvat tukevasti katutasossa bailaamisen, kankkusen ja niistä välillisesti tai välittömästi aiheutuvan ihmissuhdetaiteilun Bermudan kolmiossa. Vaikka sanoituksissa ei aina peruskliseiltä vältytäkään, saavat ne rypevimmilläänkin hymyilyttämään ja janottamaan.

Renttujen levyn julkaisi kouvolapunkin veteraaneihin kuuluvan Kivesveto GoGon Kalansilmä, joka on aikaisemmin julkaissut vain yhtyeen omia levyjä. Aika näyttää, tuleeko Kalansilmästä Suomen oma Epitaph.

Renttu & Jämät soittaa Nopeet, hitaat & rumat -levyn julkaisukeikan lauantaina 18. tammikuuta Kouvolan Rataklubilla. Mukana ovat myös SOS/Siivoojat ja Kiviranta.

Luetuimmat