Anjalankosken elokuvapalkinto jaetaan tammikuussa todennäköisesti viimeisen kerran — Käytännön järjestelyt ovat olleet iso urakka talkoovoimin toimivalle Anjalankosken elokuvakerholle

Anjalankosken elokuvakerho juhlii 50-vuotista historiaansa lauantaina tarjoamalla katsojille kaksi ilmaiselokuvaa Kymenlaakson opistossa.

Jussi Lopperi

Antero Peräkasarin mukaan elokuvakerhon tehtävänä on tarjota katsojille laatuelokuvia.

Anjalankosken perinteikäs elokuvapalkinto jaetaan tammikuussa todennäköisesti viimeisen kerran. Anjalankosken kaupungin perustamaa tunnustusta on myönnetty vuodesta 1985 lähtien.

Palkinnon jakoon liittyvistä käytännön järjestelyistä on vastannut talkoohengessä Anjalankosken elokuvakerho. Kerho on nyt esittänyt, että vuosi 2019 jäisi viimeiseksi.

— Palkinto jaetaan ensi vuonna 35. kerran. Olisi kaunistakin päättää siihen lukuun, sanoo kerhon ja palkintoraadin puheenjohtaja Antero Peräkasari.

Peräkasarin mukaan palkinnon lopettaminen on siinä mielessä harmillista, että elokuvantekijät ovat kiitelleet sitä kovin.

— Mutta on se tuottanut meille myös hemmetinmoisesti työtä, hän sanoo.

Lopettamispäätös liittyy juuri työmäärään.

Kinosunnuntai pidetään alkuvuonna 50. kerran

4 000 euron arvoisen palkinnon päärahoittajia ovat Kouvolan kaupunki 1 500 eurolla ja Anjalankosken Säästöpankkisäätiö 2 000 eurolla. Loppusummasta vastaavat Kymenlaakson opisto ja elokuvakerho itse.

Peräkasarin mukaan palkinnon jakamisen lopettaminen tehdään yhteisymmärryksessä tunnustuksen takana olevien tahojen kanssa.

Elokuvapalkinto myönnettiin tänä vuonna ohjaaja AJ Annilalle. Seuraavan kerran tunnustus jaetaan tuttuun tapaan Kinosunnuntai-tapahtumassa Kymenlaakson opistossa 27. tammikuuta.

Kinosunnuntai järjestetään ensi vuonna 50. kerran.

— Se lienee Jussi-palkintojen jaon jälkeen pisin Suomessa yhtäjaksoisesti järjestetty elokuva-alan tapahtuma, Peräkasari kertoo.

Katja Juurikko, Katja Juurikko

Anjalankosken elokuvakerho järjesti Yökinoja Myllykoskella 20 kertaa talkoovoimin.

Kymenlaakson ainoa elokuvakerho

Elokuvakerho perustettiin 50 vuotta sitten nimellä Sippolan opiston elokuvakerho. Toimintansa se aloitti vuotta myöhemmin.

Nykyisen nimensä se sai, kun Anjalankoski perustettiin vuonna 1975. Tänä päivänä se on Kymenlaakson ainoa elokuvakerho.

Anjalankosken elokuvakerho on esittänyt historiansa aikana noin 1 000 elokuvaa. Katsojia näytöksissä on ollut reilut 26 000.

Seura ehti järjestää Yökino-tapahtumia Myllykoskella 20 kertaa. Elokuvat heijastettiin Myllykosken seuratalon seinään.

— Päätimme viime vuonna, että 20 kertaa talkoilua saa riittää, Peräkasari sanoo.

Keisarikunta-elokuva veti ulkoilmakatsomoon noin 600 katsojaa vuonna 2005. Se oli ennätys. Viimeisinä vuosina katsojamäärä alkoi pyöriä 150:ssä, mutta enemmän toivottiin.

Peräkasari on tyytyväinen siihen, että tapahtumalle löytyivät jatkajat. Yökino pidettiin elokuussa Tarja ja Göran Tornaeuksen luotsaaman kulttuuritalon Wanhan Rautakaupan varastohallissa Myllykoskella.

Tarja Tornaeuksen mukaan tapahtuma järjestetään samassa paikassa myös kesällä 2019, jos sille löytyy rahoitus.

Nuoria kaivataan hallitukseen ja katsomoon

Elokuvakerho on toiminut historiansa aikana neljässä osoitteessa. Viime vuonna se joutui lähtemään vesivahingon takia pitkäaikaisista tiloistaan Myllykoskelta.

Nykyisin elokuvia esitetään Inkeroisissa Kymenlaakson opiston isossa salissa, johon mahtuu satoja katsojia.

— Olemme hankkineet isomman valkokankaan sekä uusineet videotykit ja äänitekniikkaa. Olosuhteet ovat nyt hyvät, Peräkasari sanoo.

Kinosunnuntai ja elokuvapalkinnon jako houkuttelivat tammikuussa paikalle noin 180 katsojaa. Perusnäytöksissä kävi syksyllä keskimäärin 25 katsojaa. Se on hieman enemmän kuin aiempina vuosina.

— Mielestäni se on ihan hyvä määrä.

Enemmän katsojia toki toivotaan, etenkin nuoria. Peräkasarin mukaan nuoret puuttuvat niin hallituksesta kuin yleisöstä.

— Elokuvien katsominen on tänä päivänä helppoa Netflixin kautta, ja monilla on kotona seinän levyinen kuvaruutu. Toki nuoretkin käyvät katsomassa elokuvateattereissa joitain megaensi-iltoja.

Tämän päivän ihmiset haluavat katsoa laadukkaita nykyelokuvia. — Antero Peräkasari

Kerho esittää laadukkaita nykyelokuvia

Ikääntyvän jäsenkunnan lisäksi toinen haaste kerholle on ollut digitekniikka, johon elokuvamaailma on siirtynyt. Pienellä kerholla ei ole varaa mittaviin laiteinvestointeihin.

Tästä syystä elokuvia joudutaan näyttämään dvd- tai blu-ray-levyiltä videotykillä. Se vaikuttaa tarjontaan ja elokuvien tuoreuteen. Noin 600 euron vuosilisenssi eli lupa elokuvien esittämiseen ei kata kaikkia videoita.

— Kotimaisten elokuvien esittämiseen on aika vaikea saada lupia, Peräkasari sanoo.

Peräkasarin mukaan männä vuosina elokuvakerhot keskittyivät etenkin pienen yleisön klassikoihin. Anjalankosken elokuvakerhon hallitus valikoi ohjelmistoonsa nykyisin laatuelokuvia, jotka sopivat suuremmalle yleisölle.

— Tämän päivän ihmiset haluavat katsoa laadukkaita nykyelokuvia.

Peräkasari pitää laadun merkkinä muun muassa hyvää käsikirjoitusta, hallittua ohjausta ja sitä, että elokuvalla on jotain sanottavaa.

Tammikuussa alkavalla kevätkaudella nähdään 11 elokuvaa. Tarjolla on muun muassa italialaista, venäläistä, brittiläistä ja pohjoismaista tuotantoa.

Kauden kaikki elokuvat pääsee katsomaan ostamalla 65 euron jäsenkortin. Kolmen elokuvan minikortti maksaa 27 euroa.

Anjalankosken elokuvakerho viettää lauantaina 50-vuotisjuhliaan Kymenlaakson opistossa ja tarjoaa vierailijoille kaksi ilmaisnäytöstä.

Juhla lauantaina

Anjalankosken elokuvakerhon 50-vuotisjuhlat pidetään lauantaina 8.12. Kymenlaakson opistossa, Marintie 9, Inkeroinen.

Juhlan kunniaksi kerho tarjoaa kaksi ilmaiselokuvaa.

Kello 13 Pedro Almodóvarin Naisia hermoromahduksen partaalla (1988) .

Kahvitarjoilu.

Kello 15.30 Sergio Leonen Huuliharppukostaja (1968).

Uusimmat uutiset