Höristä korviasi Kouvola-talon puistossa — muusikko Esa Kotilaisen ääniteos helisee hiljaa puissa

Tiukupuisto syntyi akustisten ja sähköisten kellojen äänistä. Teosta voi käydä kuuntelemassa Kouvola-talon ympäristössä helmikuun ajan.

Anne Penttinen

Esa Kotilaisen Tiukupuisto-teos kestää noin 33 minuuttia ja soi Kouvola-talon puistossa ympäri vuorokauden.
Esa Kotilaisen Tiukupuisto-teos kestää noin 33 minuuttia ja soi Kouvola-talon puistossa ympäri vuorokauden.

Pysähdy, rauhoitu, kuuntele.

— Ja ota karvahatun läpät hetkeksi korvilta, muusikko Esa Kotilainen sanoo.

Kotilaisen ympäristöääniteos Tiukupuisto helisee helmikuun ajan Kouvola-talon puistossa. Kuusankoskelaismuusikon mukaan se sisältää pieniä ääniä herkkäkuuloisille.

— Se on kuin mielikuvitusmaailma: kuulija voi kuvitella, että puissa on tiukuja. Teos on parhaimmillaan yöllä, kun liikenne ympärillä on hiljaista.

Teos on parhaimmillaan yöllä, kun liikenne ympärillä on hiljaista.

Tiukupuisto on noin 33-minuuttinen teos. Sen voi kuulla puistossa ympäri vuorokauden. Puissa on neljä kaiutinta aiempien ääniteosten ajoilta.

Muusikko soitti kelloja ruuveilla

Kotilainen on soittanut ja äänittänyt Tiukupuiston kotistudiossaan Kuusankoskella. Teokseen on taltioitu akustisten ja sähköisten kellojen ääniä.

Hän on luonut sähkökellojen äänet syntetisaattorilla. Akustiset äänet ovat syntyneet kaikkiaan 31 roikkuvasta kellosta. Yksi niistä oli puolikas aisakello.

— Soitin kelloja pitkillä ruuveilla ja yhdellä pultilla. Kokeilin muitakin vaihtoehtoja, mutta näistä tuli paras soundi.

Kotilaisen mukaan teoksessa on selkeä rakenne. Noin 10 minuutin kohdalla sähkökellot yhtyvät akustisiin kelloihin. Puolen tunnin paikkeilla teokseen ilmaantuu bysanttimaista äänimaailmaa.

— Kellojen äänet ovat vaskimaisia, niissä on hopeinen soundi.

Teos sopii talveen

Muusikko halusi Tiukupuiston Kouvola-talon puistoon nimenomaan talvella — jääpuikkojen ja kimmeltävän hangen keskelle.

— Teoksen äänet ovat talvisia ääniä, Kotilainen sanoo.

Tiukupuisto on Kotilaisen Puisto-sarjan kolmas ääniteos. Sähkölintupuisto soi Kouvola-talon puistossa vuonna 2016 ja Kutupuisto viime vuonna.

Ääniteoksista on tullut Kotilaiselle vain myönteistä palautetta. Tosin sammakoiden äänistä syntynyt Kutupuisto myös hämmensi.

— Ihmiset eivät tunnistaneet kaikkia ääniä sammakoiden ääniksi. Osa niistä kuulostikin siltä kuin perhoskoira olisi haukkunut.

Tiukupuisto-ympäristöääniteos Kouvola-talon puistossa 28.2. asti.