Kansainvälinen performanssiesitys toi Sippolaan taiteilijoita Hollannista ja Australiasta asti — "Saunominen järven rannalla oli uusi kokemus"

Ulkomaiset taiteilijat ovat nauttineet Sippolan luonnosta ja hiljaisuudesta.

Elina Iiskola

Kuvataiteilijan Antti Ahosen mukaan taiteilijat haluavat välillä tehdä taidetta kehollaan.
Kuvataiteilijan Antti Ahosen mukaan taiteilijat haluavat välillä tehdä taidetta kehollaan.

Taidekeskus Antareksen ympäristö Sippolassa inspiroi ympäristö- ja performanssitaiteilijaa Meri Hietalaa. Vuosi sitten Hietala kääri hihansa, jotta hän sai koottua kansainvälisen joukon taiteilijoita performanssitaiteen työpajaan.

— Antareksen alue sopii hyvin performanssitaiteen tekemiseen.

Viisipäiväisen työpajan teemana on keho, ympäristö ja ääni. Hietalan mukaan työpajan metodeja ovat muun muassa aktiivinen kuuntelu, moniaistiset harjoitteet, tarinan kerronta ja vaeltelu.

— Visuaaliset taiteilijat haluavat välillä tehdä taidetta kehollaan. Siitä performanssissa on kyse, kuvataiteilija Antti Ahonen kertoo.

Osallistujia on niin Sydneystä Australiasta kuin Korialtakin. Kansainväliset ja suomalaiset taitelijat löysivät työpajan avoimen haun kautta netistä.

Taiteilijat osallistuvat viiden päivän aikana luennoille, vertaisoppivat toisiltaan, ja he tekevät tutkimusmatkoja lähiympäristöön.

Saunomista järven rannalla ensimmäistä kertaa

Torstaina ryhmä ihasteli palaneen tehtaan raunioita, jossa luonto oli ottanut vallan. Taitelijat pääsivät myös järven rannalle saunomaan. Hollantilaisille Avan Omarille ja Jolanda Jansenille kokemus oli mieleenpainuva.

— Olen saunonut aiemmin, mutta saunominen järven rannalla oli uusi kokemus.

Hollantilaiset naiset kertovat, että jossain hollantilaisissa saunoissa voi kuunnella äänikirjoja.

Omar on nauttinut Suomesta jokaisella aistillaan. Hän on kiinnostunut erityisesti äänestä ja liikkeestä. Omarin mielestä Suomen luonto on uskomattoman kaunis. Jansen on nauttinut hiljaisuudesta.

— Hollannista ei taida näin hiljaista paikkaa edes löytyä.

Australialainen tanssija Karen Kerkhoven on ollut kerran aiemmin Suomessa. Antarekseen hänet toi halu tutustua uusiin ihmisiin ja tavata vanhoja tuttuja.

— Olemme värikäs joukko. On ollut hienoa huomata, vaikka olemme eri kulttuureista, meissä on kuitenkin paljon samaa.

Jatko on toistaiseksi avoinna

Työpajan järjestävät Energia Akatemia ja Taidekeskus Antares yhteistyössä Hietala on osallistunut aiemmin vastaaviin performanssityöpajoihin Venetsiassa, Australiassa ja Norjassa.

Se järjestetäänkö vastaavanlainen työpaja ensi vuonna on Hietalan mukaan vielä auki.

— Ensi vuonna työpaja voidaan järjestää, missä päin tahansa maailmaa, tai sitten ankkuroidumme Antarekseen, Hietala sanoo.

Performanssitaiteessa ilmaisu on hyvin vapaata. Performanssi yhdistää useita eri taiteenlajeja, kuten kuvataiteita, runoutta, tanssia ja teatteria.

— Performanssitaide on saanut vaikutteita esittävistä taiteenlajeista, mutta aikamoinen villi länsi tämä taiteenlaji vielä on, Antti Ahonen kertoo.

Sunnuntaina iltapäivällä työpaja huipentuu yleisölle avoimeen esitykseen Antareksen pihapiirissä.

— Yleisölle on luvassa yllätyksiä. Harvoin Sippolassa on näin kansainvälisiä esityksiä, Hietala sanoo.

Taidekeskus Antareksessa tapahtuu

Sunnuntaina 22.7. kello 14 alkaen kansainvälinen performanssiesitys.Päästä meidät pahasta -taidenäyttely 4.8.—2.9.Lauantaina 11.8. kello 14 alkaen Esitystaiteen päivä.