Värikylpyä vauvoille, taikoja ja valomaalausta isommille – Lasten kulttuuriviikot alkavat ensi viikolla Kouvolassa ja lähikaupungeissa

Koko perhe voi nauttia joogasaduista, lastenoopperasta ja minimajoista. Moniin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Jukka Laine/Valopaja

Jukka Laineen vetämässä Valotyöpajassa voi luoda omia varjokuvia ja valomaalauksia.
Jukka Laineen vetämässä Valotyöpajassa voi luoda omia varjokuvia ja valomaalauksia.

Helmikuussa järjestettävä Lasten kulttuuriviikot on lasten oma festivaali, jossa perheet saavat käydä seuraamassa taide-elämyksiä ja osallistua työpajoihin. Kouvolan lisäksi ohjelmaa on Haminassa, Kotkassa, Loviisassa, Pyhtäässä ja Virolahti-Miehikkälässä.

– Kouvolan lapsiperheet voivat siis käydä muidenkin kaupunkien tapahtumissa, kaupungin kulttuurikasvatuskoordinaattori Jaana Vuorio-Palmumaa kertoo

Esite kulttuuriviikoista jaetaan joka koulussa ja päiväkodissa. Sen lisäksi ohjelma on saatavilla muun muassa kaupungin nettisivuilla, pääkirjastossa ja kulttuuritaloissa.

Teatteria, luolamies ja soseilla maalausta

Kouvolassa viikot avaa Anjalankosken teatterissa 6. helmikuuta esitettävä Lapsen silmin. Pienoisnäytelmä kertoo jatkosodan vuosista 1941–1944 lasten näkökulmasta. Rooleissa nähdään Saviniemen koulun teatterikerhon oppilaita ja Senioriteatteri Koskirentukoiden näyttelijöitä.

Pääsy useimpiin tapahtumiin on vapaa, mutta joihinkin työpajoihin vaaditaan ennakkoilmoittautuminen.

Luolamies3001 ja minimajat on leikinnällinen ja toiminnallinen työpaja. Siellä kierrätysmateriaaleista tehdään pieniä asumuksia eli minimajoja.

– Niihin mahtuu asumaan jokin tosi pieni, esimerkiksi kivi, oksa tai peukku, Vuorio-Palmumaa kertoo.

Perhejoogassa lapsi voi joogata yhdessä tutun aikuisen kanssa samalla joogasatua kuunnellen. Vauvojen värikylvyssä vahvistetaan aisteja ja käsien koordinaatiota antamalla vauvojen leikkiä värikkäillä palloilla, huiveilla ja saippuakuplilla.

Pikkuiset saavat pitää hauskaa myös elintarvikkeilla, kuten soseilla ja marjoilla maalaillen.

– Vahvempia materiaaleja ei voi antaa, koska vauvojen tekee mieli aina maistaa kaikkea.

Jyrki Kleimola

Pienoisnäytelmä Lapsen silmin kertoo sodasta lapsen näkökulmasta.
Pienoisnäytelmä Lapsen silmin kertoo sodasta lapsen näkökulmasta.

Valotaide vie tulevaisuuteen, lastenooppera historiaan

Isommat lapset voivat kokeilla Jukka Laineen ohjaamissa Non-stop Valotaide -työpajoissa pienien varjoasetelmien ja valomaalausten tekoa. Pienillä led-valaisimilla ja läpikuultavilla esineillä pystyy luomaan varjoja, jotka voi kuvata vaikka kännykkäkameralla.

Säveltäjä Jouni Sjöblomin kansanoopperan lastenoopperaversiossa seikkailevat puolestaan keisari Aleksanteri II:n lisäksi Katariina Suuri ja Ruotsin kuningas Kustaa III. Oopperan tapahtumat sijoittuvat Kouvolan ja Kymijoen seudulle.

Koululaisille ja päiväkotilaisille järjestetään koulupäivinä myös omia työpajoja. Vuorio-Palmumaan mukaan ilmoittautumisia on tullut runsaasti ja työpajat alkavat täyttyä.

Taiteilijapingviini vei voiton

Käsityöpajassa voi kokeilla esimerkiksi viirin valmistusta tai rakennuspajassa arkkitehdin työtä. Sirkuskoulu Bravuurin shown jälkeen oppilaat pääsevät itse kokeilemaan jongleerausta ja akrobatiaa. Taikuri Timo Tiikkaisen työpajassa koululaiset saavat oppia 3–5 taikatemppua ja lopulta taikavälineet kotiin muistoksi.

Marraskuussa tapahtuman kunniaksi kaikkien kaupunkien alakouluille järjestettiin myös julistekilpailu. Tulokset ovat kaikkien nähtävillä Kouvola-talon aulan näyttelyssä.

Voittajatyöksi selvisi kuva musiikkia hyräilevästä taiteilijapingviinistä, jolla on baretti päässä ja maalauspaletti kädessä. Juliste pääsi nähtäväksi tapahtumaesitteen kanteen.

Taidetapahtuma

Lasten kulttuuriviikot 3.2.–23.2.

Järjestäjänä Kymenlaakson lasten ja nuorten kulttuuriverkosto Koppa.

Pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1983 Kotkassa, mistä levisi vähitellen muihin kaupunkeihin.

Kouvolassa lasten kulttuuriviikkoja ryhdyttiin järjestämään vuoden 2009 kuntaliitoksen jälkeen.

Tapahtumakaupungit ovat Kouvolan lisäksi Hamina, Kotka, Loviisa, Pyhtää ja Virolahti-Miehikkälä.

Juttu muokattu 31.1. Korjattu alaotsikkoa ja tekstiä: useimpiin tapahtumiin on vapaa pääsy.