Valkealassa menestysnäytelmä Kvartetin pääosissa nähdään kaksi pariskuntaa – "En sanoisi, että hahmoni on ilkeä, mutta diiva kuin diiva", vanhaa lavatähteä esittävä Tiina Andersson sanoo

Kvartetti on draamakomedia ystävyydestä, ikääntymisestä, onnesta ja nuoruuden kaipuusta.

Vesa Sailio

Neljä muusikoiden vanhainkodin asukasta ovat Kvartetti. Kuvassa Cissy (Päivi Teräväinen), Wilfred (Ari Teräväinen), Reggie (Vesa Lipsanen) ja Jean (Tiina Andersson).
Neljä muusikoiden vanhainkodin asukasta ovat Kvartetti. Kuvassa Cissy (Päivi Teräväinen), Wilfred (Ari Teräväinen), Reggie (Vesa Lipsanen) ja Jean (Tiina Andersson).

Neljä oopperalaulajaa asuu muusikoille tarkoitetussa vanhainkodissa. He ovat aikanaan olleet maailmankuuluja taiteilijoita, mutta vanhemmiten äänet ovat rispaantuneet. Samoin ruumiit, muisti ja elämä.

Sitten laulajia pyydetään esittämään gaalassa heidän nuoruuden jättimenestyksensä: kvartetto Giuseppe Verdin oopperasta Rigoletto.

Alkuperäisissä pääosissa nähtiin Ritva Valkama ja Lasse Pöysti

Ronald Harwoodin näytelmä Kvartetti valikoitui Valkealan nuorisoseuran syksyn teatteriohjelmistoon, koska ohjaaja Eeva Keinonen piti käsikirjoitusta laadukkaana.

– Lisäksi siinä on vain neljä roolia. Näytelmää pystyy siis näinä aikoina harjoittelemaan turvallisesti.

Suomen ensiesitys Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 2002 oli valtaisa menestys. Näytelmä pyöri siellä lähes kymmenen vuoden ajan.

Keinonen arvelee maineikkaiden taiteilijoiden olevan osasyy suosioon. Mukana olivat tuolloin kotimaiset näyttelijälegendat Lasse Pöysti, Ritva Valkama, Pentti Siimes ja Kyllikki Forssell.

– Myös teksti on hyvin syvällinen. Siinä puhutaan elämän raadollisuudesta, mutta myös sen pienistä asioista nauttimisesta.

Oopperatähdistä löytyy vitsiniekkaa ja diivaa

Näytelmässä 50–60-vuotiaat näyttelijät esittävät kahdeksankymppisiä entisiä laulajia. He ovat pirteitä ja aktiivisia vanhuksia, vaikka kävelykepit kuluvat ja vapinaoireet vaivaavat.

Jokainen kvartetin jäsen on omanlaisensa persoona. Reggie (Vesa Lipsanen) on synkistelijä, jota elämä ei ole kohdellut niin kuin hän olisi halunnut.

Joukon vitsiniekka Wilfred (Ari Teräväinen) heittää huumoria joka asiasta. Komiikan naamion takana on silti vakavampikin mies.

Cissy (Päivi Teräväinen) on nauravainen ja iloinen luonnonlapsi, Reggien ja Wilfredin rakas ystävä. Kun vanhainkotiin saapuu Jean, katkeroitunut lavojen entinen supertähti ja Reggien ex-vaimo, alkaa tapahtua.

– En sanoisi, että Jean on ilkeä, mutta diiva kuin diiva. Hän kesyyntyy hyvinkin paljon loppua kohden, hahmoa esittävä Tiina Andersson sanoo.

Katsojien nähtäväksi jää, saavatko laulajat ratkaistua erimielisyytensä, äänensä kuntoon ja upean oopperakvarteton esitettyä.

Vesa Sailio

Jean (Tiina Andersson) on katkeroitunut oopperadiiva.
Jean (Tiina Andersson) on katkeroitunut oopperadiiva.

Pääosia esittää kaksi pariskuntaa

Sen lisäksi, että näyttelijät ovat Valkealan nuorisoseuran toiminnan konkareita, he ovat oikeassa elämässä pariskuntia. Teräväiset ovat olleet naimisissa kauemmin, kun taas Lipsanen ja Andersson ovat tuoreempi pari.

– Kun Eeva sanoi haluavansa meidät neljä rooleihin hän ei tiennyt, että minä ja Vesa olemme yhdessä, Andersson jatkaa.

Kvartetti on Eeva Keinosen kymmenes ohjaus Valkealan nuorisoseuralle. Aiemmin hän on ohjannut myös Uusi teatteri Utissa ja Mikä?-teatterissa.

Kolmatta rooliaan näyttämöllä tekevä Andersson on ollut Keinosen ohjauksessa aiemminkin.

– Silloin ajattelin haluavani tehdä töitä hänen kanssaan jatkossakin. Me näyttelijät kokoonnuimme ja olimme kaikki sitä mieltä, että haluamme tehdä tämän.

Vesa Sailio

Cissyä ja Wilfrediä esittävät Päivi ja Ari Teräväinen ovat pariskunta myös oikeassa elämässä.
Cissyä ja Wilfrediä esittävät Päivi ja Ari Teräväinen ovat pariskunta myös oikeassa elämässä.

Kvartetin esitykset Valkealan kirkonkylän nuorisoseurantalolla 24.10.–14.11. Lippuja myydään vain 60 kpl/esitys.

3x Kvartetti

Ronald Harwoodin kirjoittama näytelmä sai ensiesityksensä vuonna 1999.

Esitettiin Helsingin kaupunginteatterissa vuosina 2002–2011.

Ilmestynyt myös Dustin Hoffmanin ohjaamana elokuvana, jonka pääosissa nähdään muun muassa Maggie Smith ja Billy Connolly.

Luetuimmat