Wigwamin Esa Kotilainen kehuu Kuusankoskea Suomen ambient-musiikin kehdoksi — Avaruus-rock säveltäjän uutuuslevyltä Tellus soi torstaina Kuusankosken kirkossa

Nyt Kotilaista työllistävät soiva torni ja Oodi-kirjastossa esitettävä tilaustyö. Teos käsittelee ilmaston lämpenemistä.

Jussi Lopperi

Kuusankosken konsertti on Esa Kotilaisen soolokeikka. Tellus-levyllä soittavat kuitenkin tunnetut bändimuusikot, kuten basisti Lauri Porra ja rumpali Anssi Nykänen. 
Kuusankosken konsertti on Esa Kotilaisen soolokeikka. Tellus-levyllä soittavat kuitenkin tunnetut bändimuusikot, kuten basisti Lauri Porra ja rumpali Anssi Nykänen. 

Tunnistaako kukaan säveltäjä ja muusikko Esa Kotilaista, kun hän kävelee pitkin Kuusankosken katuja? Joku saattaa tunnistaa.

— Ennemmin täällä muistellaan, että tuo on se sama haitarinsoittaja, joka vuonna 1964 lähti täältä pois, Kotilainen kertoo.

Kansainvälisten menestysyhtyeiden Wigwamin ja Tasavallan Presidentin entiselle kosketinsoittajalle on muodostunut oma faniporukkansa.

Kukaan ei silti Kotilaisen mukaan tule kumartelemaan.

— Pikemminkin nyrpistelee nenäänsä, että helvetin syntikansoittajat, hän sanoo ja nauraa päälle.

Verikuu hiekkamyrskyssä

Torstaina Kotilainen esittää Kuusankosken kirkossa kappaleita uudelta Tellus-levyltään ja kertoo sen synnystä. Soololevyn idea lähti siitä, että hän säveltäisi mystisiä kappaleita.

— Mukaan tulivat kuitenkin avaruudelliset elementit, jotka ovat hyvin luonteenomaisia minulle.

Esimerkiksi Punainen kuu -kappaleen arabialainen musiikki kertoo verikuusta hiekkamyrskyn keskellä. Levyn viimeinen kappale on puolestaan ylistys tähtitaivaalle ja Seulaset-kuviolle.

— Kun katsoo tähtikaukoputkella, se on todella hieno tähtikuvio.

Jussi Lopperi

Kotilainen tunnetaan myös harmonikansoittajana. 
Kotilainen tunnetaan myös harmonikansoittajana. 

"Kuusankoski on kova"

Vuonna 1991 Kotilainen muutti 20 vuoden jälkeen takaisin kotiseudulleen Kuusankoskelle. Hänellä on siellä asuintalossaan yhä oma levytysstudio.

— Kuusankoski on kova paikkakunta. Se on Suomen ambientin kehto.

Kotilainen tarkoittaa vuoden 1977 Ajatuslapsi-levyään, jota pidetään Suomen ensimmäisenä ambient-musiikkia sisältävänä levynä. Ambient on tunnelmamusiikkia, jolla täytetään tyhjä tila.

— Ambientia soitetaan esimerkiksi lentokentillä, toivon mukaan myös sairaaloissa. Se rauhoittaa, poistaa jännitystä ja sulkee pois ympäröivää meteliä.

Sitä hän aikoo käyttää myös kirkkokonsertissa. Kappaleiden välissä vajotaan aina välillä ambientin mukana avaruusmaailmaan.

— Se on vähän kuin space rockia.

Moottoriradan soiva torni

Kotilaiselle on myönnetty taiteilijaneläke. Siitä huolimatta hän aikoo jatkaa musisointia, jota hän on ammattilaisena tehnyt aina vuodesta 1967. Voimakas luova kausi on ollut vallalla jo pitkään.

Tällä hetkellä Kotilaisella on työn alla Oodi-kirjastossa Helsingissä pidettävä soolokonsertti. Se on tilaustyö, jossa otetaan kantaa ilmaston lämpenemiseen.

Vantaalla hän on puolestaan tehnyt erikoista taideprojektia, kun Keimolan moottoriradan tornista rakennetaan soivaa soitinta.

— Teen tätä niin kauan, kun se on itselle mielekästä. Sitten kun se alkaa keljuttaa, en sitä enää tee.

Esa Kotilainen: Tellus, Kuusankosken kirkossa 7.11. kello 19. Vapaa pääsy.
Ambient-klubi Pato-klubilla 10.11. kello 18.